Terug naar de krant

Bed-bad-broodregeling in Utrecht moet voorlopig openblijven

Nieuws
Opvang ongedocumenteerden Minister Faber wil de subsidie voor de bed-bad-broodregeling per 1 januari 2025 stopzetten. De rechter heeft geoordeeld dat de vreemdelingenopvang in Utrecht voorlopig open moet blijven.
Leeslijst

De bed-bad-broodregeling voor ongedocumenteerde dakloze mensen in Utrecht moet voorlopig blijven bestaan. Dat heeft de voorzieningenrechter maandag besloten. In Utrecht verblijven nu zo’n honderd vreemdelingen die van de regeling gebruikmaken. Zij liepen het risico op 1 januari 2025 op straat te staan.

Minister Marjolein Faber (Asiel, PVV) wil de subsidie aan de Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV), zoals de bed-bad-broodregeling formeel heet, per 1 januari beëindigen. Nederland heeft echter een zorgplicht voor mensen zonder verblijfsdocumenten.

De minister meent aan de zorgplicht te voldoen. Wat haar betreft kunnen vreemdelingen terecht in een vrijheidsbeperkende locatie (vbl) in Ter Apel. Daar wordt gewerkt aan een zo spoedig mogelijke terugkeer van de aanwezigen naar het land van herkomst. De dienst Terugkeer & Vertrek beslist of iemand in een vbl terechtkan. Zo niet dan is er geen alternatief. Volgens de minister komt die situatie echter vrijwel niet voor.

Honderd vreemdelingen in Utrecht hebben nu via een spoedprocedure bezwaar gemaakt tegen de beslissing van de minister. Volgens de rechter is het te onduidelijk of vreemdelingen naar een vbl kunnen of niet. Niet alleen zijn er nauwelijks bedden beschikbaar, ook is onduidelijk of deze groep in Utrecht wel aan de toegangsvoorwaarden voor de vbl voldoet. Zo is ’terugkeer-opvang’ in principe alleen beschikbaar voor mensen die terug kunnen en willen naar het land van herkomst. De minister heeft ook niet onderbouwd dat de kosten van opvang in de vbl lager zouden zijn dan die van de bed-bad-broodregeling.

Spoedprocedures in vijf opvangsteden

In Rotterdam oordeelde de rechter afgelopen donderdag ook dat de opvang open moet blijven. Ook in de andere drie steden met een bed-bad-broodopvang, Amsterdam, Eindhoven en Groningen, lopen rechtszaken tegen sluiting. In alle zaken gaat het om spoedprocedures. Het is daardoor niet zeker dat de regeling blijft bestaan: de bestuursrechter in Den Haag zal er later een oordeel voor de langere termijn over moeten vellen.

In Eindhoven oordeelde de rechter dat Faber de financiering wel mag stopzetten, omdat de stad aangaf de opvang voorlopig zelf te betalen. Dinsdag komt de kwestie in Amsterdam voor de rechter. Advocaat Pim Fischer, die in alle steden de vreemdelingen bijstaat, heeft gezegd op een later moment actie te ondernemen in Groningen.

Lees ook
In Rotterdam nam de vergelijkbare besluit als in Utrecht. ‘Zonder bed-bad-brood gaan mensen dood’
Ongedocumenteerden voor de rechtbank in Rotterdam.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in