Terug naar de krant

Belgische staat aansprakelijk voor verkrachting en moord in ‘historisch vonnis’

Nieuws
Rechtszaak De rechtbank van Brussel stelt België aansprakelijk voor de verkrachting en de dood van de Antwerpse studente Julie Van Espen in 2019. Haar familie daagde de staat vanwege nalatigheid in het dossier van de dader.
Leeslijst

Een „historisch vonnis”, zo stelt de advocaat van de familie van de in 2019 vermoorde Julie Van Espen. De Belgische staat werd donderdag aansprakelijk gesteld voor de verkrachting en dood van de Antwerpse studente. Als de staat geen fouten had gemaakt, was de vermijdingskans van de tragische gebeurtenis 50 procent geweest, oordeelde de rechtbank van Brussel. Over de hoogte van de schadevergoeding moet nog worden getwist.

Justitie verklaart niet in beroep te gaan tegen het vonnis. „We erkennen de fouten en het onnoemelijke leed”, zo liet ontslagnemend minister van Justitie Paul van Tigchelt (Open Vlaamse Liberalen en Democraten) weten in een reactie.

Personeelstekort

De 23-jarige Julie Van Espen uit Schilde werd op 4 mei 2019 van haar fiets getrokken, verkracht en vermoord. Ze was die avond rond 19.30 uur vanuit ’s Gravenwezel onderweg naar vriendinnen in Antwerpen en fietste langs het Albertkanaal.

De dader is Steve B., die al in 2004 werd veroordeeld voor verkrachting. In 2017 werd hij opnieuw veroordeeld voor de „brutale verkrachting van zijn ex”, zo schetsen Vlaamse media. Hij ging in hoger beroep tegen de vier jaar celstraf die hem werd opgelegd. Maar mede door personeelstekort bij het Antwerpse hof bleef zijn zaak ruim twee jaar liggen. Van vluchtrisico was geen sprake, stelde het hof. In afwachting van zijn zaak was hij dus een vrij man.

De familie Van Espen werd jarenlang getergd door de vraag: „Zou Julie nog hebben geleefd als…?” Die ‘wat als’ woog bijzonder zwaar. Om goed samen te kunnen leven in een democratie zijn regels en wetten essentieel, stelt de familie. Daar horen  „voldoende rechters” bij. En precies daar zit het pijnpunt.

Principezaak

De dader werd uiteindelijk veroordeeld tot levenslang. Maar daar kreeg de familie Julie niet mee terug. Zij daagden de Belgische staat wegens ‘systematisch falen’. „Blijft de overheid zonder sanctie, dan wordt de boodschap gegeven aan alle vrouwen: ‘zorg voor uw eigen veiligheid, want de overheid kan er niet voor zorgen’”, zo schetste haar broer Andreas het familiesentiment.

De Belgische staat moet een provisionele schadevergoeding van 1 euro betalen aan de nabestaanden. De werkelijke grootte van de schadevergoeding kan in een andere zaak worden beslecht. Dat is geen simpele kwestie, omdat het een „kansberekening” betreft, stelt advocaat Joachim Meese, universitair docent strafrecht aan de Universiteit van Antwerpen. „Dit was vooral een principezaak, waarbij het toegeven van fouten voorop stond”, gaat hij verder over de zaak die „heel België heeft beroerd”.

Deze uitspraak zorgt ervoor dat de dood van Julie niet voor niets is geweest
Erik Van Espen vader van Julie

Dat wordt beaamd door de familie, die heeft aangekondigd het hierbij te zullen laten. „Deze uitspraak zorgt ervoor dat de dood van Julie niet voor niets is geweest. We hebben opnieuw een steen in de rivier justitie verlegd”, aldus vader Erik Van Espen donderdag op de persconferentie.

Toch blijft de praktijk weerbarstig. „De zaak-Van Espen heeft wel wat bewogen, al kan er nog niet gezegd worden dat er sprake is van een volledige bezetting bij de magistratuur”, besluit strafrechtadvocaat Meese.

Lees ook
Levenslang voor moord op Belgische Julie Van Espen
In mei 2019, na de moord op Van Espen, gingen ongeveer 15.000 mensen de straat op in België om te eisen dat de politiek in actie zou komen tegen seksueel geweld.
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 20 december 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in