Terug naar de krant

Deze broodguillotine is een lust voor het oog

rubriek Ribbens geeft door
Elke maand geeft NRC Magazine een gebruikt designvoorwerp weg. Deze maand: een Raadvad-broodsnijder.
Leeslijst

De beste uitvinding sinds gesneden brood. Deze uitdrukking om de lof te zingen over iets wat nieuw en bijzonder is, komt uit de Verenigde Staten. Al in het stenen tijdperk werd brood gebakken, maar boterhammen van gelijke dikte zijn er pas sinds de uitvinding van de broodsnijmachine. De Amerikaan Otto Frederick Rohwedder vond in 1928 een machine uit die brood kon snijden en verpakken.

Omstreeks dezelfde tijd ontwierp de Deen Ove Larsen een handsnijder van hout en gietijzer om brood in even dikke of dunne sneetjes op te delen. Dit gereedschap, een broodguillotine met de prozaïsche benaming 294, staat tot op de dag van vandaag in vele Scandinavische huishoudens. De 294 is oersterk, veilig en een toonbeeld van tijdloos Deens design: zonder fratsen en een lust voor het oog. De naam van de producent, Raadvad, staat prominent op de snijder.

Denen eten graag brood met een harde korst. Dat laat zich goed snijden met de 294, waarbij het brood vast ligt in een V-vormige houten houder. Zonder dat vingers bij het mes in de buurt hoeven komen kan de gebruiker bammetjes in de gewenste dikte snijden.

Omdat ze zo oerdegelijk zijn is het aanbod van gebruikte broodsnijders op veiling- en advertentiesites groot. Wie een roestend of anderszins in het ongerede geraakt exemplaar wil opknappen vindt op YouTube diverse filmpjes met restauratietips.

De oranje 294 die NRC Magazine doorgeeft werd op Marktplaats aangeboden door de Leidse economiestudent Ewoud. Op vakantie in Denemarken kocht hij in kringloopwinkels vijf exemplaren, in verschillende kleuren. In zijn enthousiasme voor het handige keukengereedschap is hij een beetje doorgeslagen, zegt hij. „Eentje in mijn keuken is wel genoeg.”

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 4 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in