1Metaphor: ReFantazio Japans rollenspel
Als de koning van een verdeeld fantasierijk in zijn slaap wordt vermoord, start een magische verkiezingsstrijd voor zijn opvolger. Aan jou om te bewijzen dat de troon jou toebehoort. Het is een uniek rollenspel gemaakt door het team achter de befaamde Persona-games, waarbij de tijd met alles dat je doet langzaam voortbeweegt. Door het passeren van de dagen voelt het alsof je echt onderdeel bent van een grootse, levendige maatschappij. Geraffineerd wordt een land neergezet waar racisme de boventoon voert en een constante angst voor monsters van buitenaf iedereen op scherp zet. Hoewel Metaphor speelt in een fantasywereld, geven de makers hier een bijzondere spin aan vol met occulte verwijzingen, die gepaard gaat met een uitgesproken visuele stijl en fenomenale soundtrack.
2Final Fantasy VII Rebirth Japans rollenspel
Het uit 1997 stammende Final Fantasy VII was zo’n grote game, dat de remake in drieën werd gesplitst. Dit tweede deel volgt op een complexe eerste game, die het oude spel vermengde met nieuwe verhaalelementen. Rebirth versimpelt dat nieuwe verhaal weer, en is speltechnisch opener dan zijn voorganger. De wereld in deze game voelt groots en het is makkelijk jezelf er in te verliezen, terwijl de band tussen speler en personages intact blijft met vernuftig schrijfwerk. Een fenomenale game.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data111953855-98faba.jpg)
3Baldur’s Gate 3 Isometrisch rollenspel
De ruim zes jaar aan werk die de Vlaamse ontwikkelaar Larian Studios aan Baldur’s Gate 3 besteedde, betaalt zich uit in een game zo gigantisch en vrij dat het bijna onmogelijk lijkt.
Deze opvolger van de rollenspelklassieker Baldur’s Gate – op zijn beurt weer gebaseerd op het populaire spel Dungeons and Dragons, dat zonder computer wordt gespeeld – zit boordevol duizelingwekkende mogelijkheden.
Ook wel bekend als een ‘westerse rpg’ of ‘computer rpg (cRPG)’. Wordt doorgaans ‘isometrisch’ genoemd om het perspectief van de camera, dat schuin van boven op het speelveld toekijkt. Dit soort games draaien om avonturenverhalen waarin de speler veel controle heeft over niet alleen wat zijn personage doet, maar ook wie die is en hoe die er uit ziet, en invloed kan uitoefenen op het verhaal.
Ga je de strijd met je vijand aan, duw je hem omgezien in een ravijn, of praat je hem om? Dat is aan jou.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2023/08/data104096230-d193aa.jpg)
4The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom Avonturengame
The Legend of Zelda: Breath of the Wild bracht in 2017 een kentering teweeg in de game-industrie: de sporen van ‘BOTW’ zijn inmiddels overal in nieuwe titels terug te vinden. Het spel brak met alle (lineaire) conventies en gaf de speler zoveel mogelijk vrijheid. Opvolger Tears of the Kingdom slaagt er nu in om een bijna onmogelijke lijn te bewandelen tussen vrijheid en sturing. Nauwelijks merkbaar zorgen onzichtbare designkeuzes ervoor dat de speler de juiste kant op gaat, maar verder wordt creatief denken geen strobreed in de weg gelegd. Andere games stompen dat vaak af, omdat het moeilijk uit te voeren is. Maar Zelda lukt het.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2023/05/data100284296-ebecc2.jpg)
5Alan Wake II Verhalende horrorgame
Pulpschrijver Alan Wake zit vast onder een donker meer, dat al zijn getypte pagina’s tot werkelijkheid vervormt. Zo roept hij de FBI-agente Saga Anderson naar zich toe. In eerste instantie ontvouwt de game zich als Scandi-thriller, maar dan stapelen de onverklaarbaarheden op. Het verhaal, het visueel ontwerp, de werelden waar je in stapt zitten vol fascinerende verrassingen en creatieve wendingen – je mompelt vaak tegen jezelf: ongelofelijk dat dit in een blockbustergame mogelijk is.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2023/11/data107569862-663b8c.jpg)
6Star Wars Outlaws Verhalende actiegame met vrij begaanbare wereld
Voor veel Star Wars-fans valt er veel te klagen en weinig te vieren – behalve de gamers. Star Wars Outlaws van Ubisoft is na de Star Wars Jedi-serie van Electronic Arts wederom een voltreffer. De gebruikelijke Ubisoft-formule – grote, vrij te verkennen gebieden met veel activiteiten – blijkt perfect bij Star Wars te passen. Het verhaal rond dief Kay Vess zal niet het sterkste zijn dat ooit voor een game is geschreven, maar Outlaws maakt dat goed met bakken charme en sterke personages. Dankzij het schattige ruimtebeestje Nix, de organische, onverwachte spannende momenten en de liefde die is gestoken in de vele stadstafereeltjes, groezelige achterkamertjes en rommelige straatjes voelt Outlaws als echt Star Wars in de beste zin van het woord.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data120878544-68006d.jpg)
71000XRESIST Verhalende wandelsimulator
Een besmettelijke ziekte vreet zich een weg door de mensheid. Tóch willen middelbare scholieren hun eindexamenfeest houden, met tragische gevolgen. Ja: 1000xRESIST is aan het begin van de coronapandemie bedacht.
Maar deze verhalende game van de hand van Aziatisch-Canadese theater-, muziek- en filmmakers gaat over veel meer. In de verre toekomst blikken de ondergedoken klonen van het enige meisje dat overleefde terug op haar leven.
Een spel waarin je voornamelijk rondloopt, luistert, en in gesprek gaat. Soms zitten er ook simpele puzzels in. De verhaalervaring gaat boven alles.
Allemaal lijken ze op haar, allemaal zijn ze toch net iets anders. Als kloon Watcher proberen we zingeving te vinden in herinneringen aan de zware jeugd van deze oermoeder, dromend over een veilige toekomst. Maker Sunset Visitor weeft een fascinerend literair tapijt vol intergenerationeel trauma, migrantenervaringen, politiek en identiteitskwesties.
8Balatro Kaartendeckbouwer
Gamers houden wel van een kaartspelletje. Zeker als dat spel in de digitale wereld trekjes meekrijgt van populaire games.
‘Kaartendeckbouwers’ als fantasy-kaartspel Gwent en het duistere, filosofische Inscryption waren de afgelopen jaren grote hits.
Een kaartspel waarin je langzaam maar zeker nieuwe, sterkere kaarten verzamelt. Een deel van de uitdaging ligt in het uitzoeken van kaarten die elkaar goed aanvullen.
Maar niemand nam echt het kaartspel der kaartspellen grondig onder handen: poker. Tot Balatro, een pokerspel voor eenlingen waar ook de langetermijnplanning van belang is. Je speelt acht keer drie potjes tegen de computer, die je alleen een regel geeft (bijvoorbeeld ‘harten tellen niet mee’) en een score om te evenaren, Al snel zijn de scores eigenlijk niet haalbaar meer met een gewoon kaartendeck. Tussen de potjes door moet je daarom slim jokers, kaarten en power-ups inkopen, die je score exponentieel kunnen vergroten. Het werkt aanstekelijk.
9Astro Bot Platformspel
Sony’s nieuwste grote game wijkt af van de vertrouwde formule. Waar het bedrijf normaliter specialiseert in Hollywood-achtige ervaringen op je spelcomputer, is Astro Bot een kleinere, schattige ervaring die vooral doet denken aan Nintendo’s Super Mario. Het is in de kern een klassiek platformspel. Je reist van planeet naar planeet – levels met ieder een eigen visuele identiteit en een unieke gimmick. Levels zien er spectaculair uit, met rondvliegende auto’s, dansende dolfijnen en andersoortige gekkigheid. Prik je door de visuele pracht en praal van Astro Bot heen, dan blijft er een solide maar ook wat simpele game over. In de kern ben je vooral bezig met simpel heen en weer springen. Daar staat tegenover dat ieder level visueel uniek en creatief aanvoelt. Het maakt Astro Bot een prima tussendoortje.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data121129750-29b345.jpg)
10Arco Avonturenspel
Uitgestrekte vlakten, markante rotsformaties en kleurrijke dorpen: alleen al op het oog ademt de pixelpracht van Arco de sfeer van historisch Midden-Amerika. In deze unieke game speel je inheemse, rondzwervende helden in een fictieve versie van het gebied tussen Mexico en Nicaragua op een moment dat de Westerse wereld steeds meer vat krijgt op het leven. In gevechten doe je om de beurt zetten, waarbij je positie op het slagveld en de timing van je pijlen leidend is voor je tactiek. Deze nieuwe twist op een vechtsysteem, de melancholische sfeer en het gevoel dat je beslissingen voelbaar impact hebben op je personage maken Arco een bijzondere, meeslepende, soms droeve Western.
11Dragon’s Dogma 2 Actie-rollenspel
De eerste Dragon’s Dogma was in 2012 een cult- hitje, een poging van het Japanse Capcom om een rollenspel te ontwerpen dat ook in het Weten zou aanslaan. Helaas: in het vaderland deed de game het goed, internationaal flopte die. Toch bleef de game ergens in het collectieve achterhoofd van de gamewereld hangen. Na twaalf jaar broeden probeert Capcom het daarom opnieuw met deel twee, een game die in feite een herver- taling is van dat eerste deel naar de moderne game-mores. Het werkt opvallend goed: Dragon’s Dogma 2 is een actiegame die het uiterste vraagt van je reflexen, maar die je blijft boeien met zijn fascinerende wereld vol afleidingen. Leukste kronkel is de Pawn, een extra personage dat samen met jou op reis gaat en die je helemaal zelf kan vormgeven. Het voelt als een frisse wind.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data113238746-22a088.jpg)