Terug naar de krant
Gids Slim Leven

Dit zijn de beste voorstellingen die je nu in het theater kunt zien

Er verschijnen tientallen nieuwe voorstellingen in de theaters. Welke zijn écht de moeite waard? NRC selecteert de voorstellingen die je niet mag missen. (bijgewerkt op 8 januari)
Leeslijst

1Orkater Orchestra Soledad

 Ontwapenend portret van een vrouw (knap gespeeld door Lotte Driessen) die verstrikt raakt, eerst in zichzelf en daarna in een medisch traject. In de scènes met haar behandelaars schemert kritiek op ons zorgstelsel door. De live muziek, met koormelodieën, elektronische nummers en jazzy ritmes, biedt houvast biedt, en troost.

Lees ook de recensie:
Eenzaam op de bank van je behandelaar
Orchestra Soledad van Orkater

2Theater Rotterdam/ Well Made productions The Story of Travis

Droomdebuut van debuterend regisseur Romana Vrede: dit verhaal over Travis Younger, die terugkijkt op zijn leven. Het grootste deel van het verhaal speelt zich af rond zijn zeventiende verjaardag. Auteur Esther Duysker laat zien hoe de pijn van het racistische verleden generaties lang kan doorwerken, en hoe verzet daartegen vele verschillende vormen kan aannemen. Travis krijgt in dit stuk een tweede leven: hij is de tienjarige zoon van het gezin uit klassieker A raisin in the sun. Met veel muziek en dans en is een adembenemend staaltje ensemblewerk.

Lees ook de recensie:
Verpletterende familiekroniek is droomdebuut Romana Vrede
Scène uit The Story of Travis.

3Kobra Theaterproducties Hulde!

Hulde! is een trip langs de hoogte- en dieptepunten van twee met elkaar verstrengelde levens; van de eerste onhandige zoen tot de nadagen in een verzorgingstehuis. Een liefdesverhaal van zeventig jaar vliegt in anderhalf uur voorbij. Peer Wittenbols schreef scherpe reacties en venijnige grapjes, droogkomisch gespeeld door Carine Crutzen en Bert Luppes. Zij beelden veel uit met weinig, alsof ze hun eigen verhaal naspelen.

Lees ook
In ‘Hulde!’ vliegt een liefdesverhaal van zeventig jaar binnen anderhalf uur voorbij
Carine Crutzen en Bert Luppes in ‘Hulde!’.

4Bureau Vergezicht Beste Mensen

De voorstelling Beste Mensen van Bureau Vergezicht is ultiem klimaattheater: een uur lang uitsnedes van alarmerende klimaatspeeches, van Joop den Uyl tot Greta Thunberg. Hannah Hoekstra draagt ze stijlvol voor.

Lees ook
De goedwillende klimaatspeeches in ‘Beste Mensen’ zijn even mooi als verdrietig en deprimerend
De voorstelling ‘Beste Mensen’ bestaat uit delen van vijftig jaar aan klimaatspeeches, voorgedragen door Hannah Hoekstra.  Foto Sanne Peper

5Het Zuidelijk Toneel & Stefaan van Brabandt Schopenhauer

In het vijfde deel van Stefaan van Brabandts theaterreeks rond grote filosofen staat pessimist Schopenhauer centraal. Acteur Damiaan De Schrijver werkt zich soepel en natuurlijk door de monoloog, die van begin tot eind vermakelijk blijft. Zijn Schopenhauer is monter, kleinzerig, een tikje megalomaan en (natuurlijk) een overtuigd pessimist.

Lees ook
In ‘Schopenhauer’ is de filosoof monter, kleinzerig, megalomaan en (natuurlijk) een pessimist
Damiaan De Schrijver speelt Schopenhauer.

6Sadettin Kirmiziyüz Return of the King

In ‘Return of the King’ brengt de zwaarmoedige zoon Sadettin Kirmiziyüz zijn nuchtere, joviale vader terug naar Turkije, zijn geboortegrond. Hij vertelt over de autotocht, in een met zijn vaders complete inboedel volgestouwde Simca. Kirmiziyüz houdt de toon licht en voegt ook surrealistische elementen toe. Indirect is het een verhaal over zijn eigen bevrijding uit het benauwende hokje van ‘zoon van een gastarbeider’.

Lees ook
Samen in drie dagen in een volgepakte Simca naar Turkije - behendig schakelt Sadettin Kirmiziyüz tussen zijn personages
Sadettin Kirmiziyüz in ‘Return of the King’

7De Warme Winkel Brideshead Revisited

In op de roman geïnspireerde toneeluitvoering van Brideshead Revisited door De Warme Winkel, praten Florian Myjer en Abke Haring over zestien zijn, dromen hebben, homo zijn of meisje én jongen zijn, en hun omgang met sensualiteit en schaamte, waarbij ze het boek thematisch spiegelen en imiteren.

Door de vragen die ze elkaar stellen, dringen ze steeds dieper door in hun ongemak en pijn. Hoewel de toon soms luchtig en spottend is, is de sfeer geladen. Zo levert Brideshead Revisited aangrijpend portretten van twee kwetsbare mensen.

Lees ook
‘Brideshead Revisited’ van De Warme Winkel is een zinderende tweespraak over liefde
Florian Myjer, Abke Haring en harpiste Liesbeth Vreeburg in de voorstelling ‘Brideshead Revisited’.

8Kik Productions Doek!

Doek! is een tekst van Maria Goos uit 2010, over twee oudere acteurs die na zeventien jaar weer bij elkaar komen. Twintig jaar speelden ze samen, totdat zij koos voor een leven in Frankrijk met een welgestelde man. Porgy Franssen speelt de mannenrollen, Liz Snoijink de vrouwenrollen. In de regie van Jan-Paul Buijs wordt het een explosieve komedie waarbij voluit te lachen valt.

Buijs voert het tempo hoog op, waardoor de gespierde dialogen en de zwarte humor van Goos kunnen schitteren. Die snelheid vraagt om verbale virtuositeit van de twee acteurs, maar die laten zien niet zomaar een goede naam te hebben.

Lees ook
Bij de rake komedie ‘Doek!’ van Maria Goos valt voluit te lachen
Liz Snoijink en Porgy Franssen in ‘Doek!’, een tekst van Maria Goos in regie van Jan-Paul Buijs.

9Dries Verhoeven Alles moet weg

In Alles moet weg gaat het over nieuwe vormen van winkeldiefstal en hoe diefstal wordt gelegitimeerd. In een glazen huisje is een paar meter van een supermarktgangpad nagebouwd, met een vrouw erin. Haar monoloog houdt het midden tussen een bekentenis en een aanklacht, en plaatst de toeschouwer in de complexe dubbelrol van begripvolle biechtvader en strenge surveillant.

Ze is te bekijken via camerabeelden, maar ook live. Met het risico dat ze terugkijkt.

Lees ook
Seks en diefstal hebben meer met elkaar te maken dan je denkt, blijkt uit nieuwe installaties van Albert Serra en Dries Verhoeven
Scène uit de theatrale installatie Alles moet weg van Dries Verhoeven. Je kan tussen de pakken pasta en de potjes augurken naar de actrice gluren. Met het risico dat ze vanachter haar plastic Miss Piggy-maskertje terugkijkt.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in