Terug naar de krant

Duitse radicaal-rechtse AfD wil van haar extremistische jongerenpartij af

Nieuws
Duitse Politiek De Duitse partij vindt dat de jongerentak te zelfstandig is. Die jongerenbeweging, Junge Alternative für Deutschland (JA) werd eerder door een rechter als rechts-extremistisch bestempeld.
Leeslijst

De radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) wil af van haar jongerenafdeling Junge Alternative für Deutschland (JA). Dat melden verschillende Duitse media, waaronder RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

Volgens de AfD is de jongerenpartij te zelfstandig en moeilijk te controleren. „Ze konden doen wat ze wilden”, zei een hooggeplaatst AfD-partijlid tegen persbureau DPA. De JA is extremer dan de AfD zelf: zo werd de jongerenpartij door een Duitse rechter als rechts-extremistisch bestempeld, terwijl AfD zelf „mogelijk rechts-extremistisch” is.

In mei dit jaar verscheen een filmpje op sociale media waarin ongeveer twintig mensen op het Duitse eiland Sylt een oude nazislogan zongen: „Deutschland der Deutschen, Ausländer raus” (Duitsland voor de Duitsers, buitenlanders eruit). De voorzitter van de JA in de deelstaat Brandenburg, Anna Leisten, verwees toen positief naar het filmpje. Ze schreef onder meer „Ik kom in de zomer naar Sylt”, en „Is daar al een JA?”. De AfD in Brandenburg distantieerde zich van Leistens uitspraken.

Een nieuw model

Nu er in februari 2025 nieuwe verkiezingen aankomen, wil de AfD zich losmaken van de JA en een nieuwe jongerenorganisatie oprichten. Op maandagavond besloot het bestuur van de AfD dat er een nieuwe jongerentak moet komen op basis van het „Jusos-model”.

Dat verwijst naar Jusos, de jongerenpartij van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD. Via dat model wordt elk AfD-lid tussen de 16 en 35 jaar automatisch lid van de jeugdbeweging en is deelname alleen toegestaan voor partijleden.

Hiermee wordt de jongerentak meer geïntegreerd in de AfD. Nu is de JA redelijk onafhankelijk, aangezien het een vereniging is die organisatorisch niets met de partij te maken heeft. Volgens RND zegt slechts de helft van de JA-leden ook bij de AfD te horen.

Leegloop

Dat een jongerentak te radicaal wordt voor zijn moederpartij komt vaker voor. In Nederland leidden „racistische, antisemitische en fascistische uitlatingen” bij de jongerentak van Forum voor Democratie eind 2020 tot een leegloop binnen die partij.

Het jaar daarop brak de SP in 2021 met haar jongerenbeweging Rood, omdat bestuursleden van die beweging wilden dat de SP een felle communistische koers ging varen.

„Het is geen geheim dat er onder de AfD-leiding ontevredenheid bestaat over JA”, schrijft de redactie van tv-programma Tagesschau. Of de AfD de scheiding ook daadwerkelijk doorzet, is nog niet duidelijk. Zo’n besluit moet goedgekeurd worden tijdens een partijdag, waarbij twee derde van de leden moet instemmen met het plan.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in