Terug naar de krant

Duitse regering verscherpt asiel- en veiligheidsbeleid na dodelijke steekpartij Solingen

Nieuws
Duitsland De steekpartij werd opgeëist door Islamitische Staat en waarschijnlijk gepleegd door een uitgewezen asielzoeker. Het zorgde in Duitsland voor een fel migratiedebat.
Leeslijst

De Duitse regering heeft donderdag een reeks strenge asiel- en veiligheidsmaatregelen aangekondigd. Aanleiding is de dodelijke steekpartij in Solingen vorige week, waarbij zeker drie mensen om het leven kwamen. De hoofdverdachte is een uitgewezen asielzoeker, de steekpartij werd opgeëist door Islamitische Staat.

Door de maatregelen wordt de drempel voor deportatie van asielzoekers verlaagd: wie een geweldsdelict met een wapen pleegt, kan het land worden uitgezet. Asielzoekers krijgen geen uitkering in Duitsland als ze een asielprocedure in een ander Europees land hebben lopen, en wie naar zijn of haar thuisland reist zonder goede reden verliest de vluchtelingenstatus. Oekraïense vluchtelingen zijn van deze laatste maatregel uitgesloten.

Daarnaast krijgen veiligheidsdiensten meer bevoegdheden om gewelddadig islamisme te bestrijden, en krijgen instanties meer instrumenten om verdachten van misdaden te identificeren. Ook qua wapenbezit worden de regels aangescherpt: op openbare evenementen, zoals het volksfeest in Solingen waar de steekpartij plaatsvond, geldt een messenverbod en zal daarop strenger worden gecontroleerd.

Lees ook
Aanslag in Solingen zorgt in Duitsland voor verscherpt debat over migratie
Demonstratie bij bezoek van bondskanselier Scholz aan Jena, na de aanslag in Solingen.

Vlak voor de verkiezingen

De 26-jarige verdachte van de steekpartij was een Syrische asielzoeker, die al eerder een uitzettingsbevel had gekregen. Hij zou gedeporteerd worden naar Bulgarije, het land waar hij de Europese Unie was binnengekomen en waar hij zijn asielprocedure had moeten afwachten. Toen de autoriteiten hem wilden uitzetten, konden ze hem niet vinden in het asielzoekerscentrum.

Over enkele dagen vinden in twee oostelijke deelstaten verkiezingen plaats en de AfD-partij, dat een keihard anti-immigratiestandpunt uitdraagt, heeft de steekpartij aangegrepen om te wijzen op een gefaald migratiebeleid van de Duitse regering.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in