Terug naar de krant

Curatoren Blokker praten nog met ‘meerdere’ mogelijke kandidaten over een doorstart

Economieblog
Welkom in het economieblog van vrijdag 20 december. De economieredactie van NRC houdt je hier vandaag op de hoogte van het belangrijkste economische en financiële nieuws.
Leeslijst

Vastgezet
Luister dit artikel

Curatoren Blokker praten nog met ‘meerdere’ mogelijke kandidaten over een doorstart

De curatoren van het failliete Blokker zijn met „meerdere potentiële kopers” in gesprek over een doorstart van de huishoudwinkelketen. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag dat vrijdag is gepubliceerd.

Aanvankelijk was er contact met 74 mogelijke kopers. Daarbij zaten zowel „strategische partijen” (zoals andere winkelketens) als private equity-investeerders en een aantal persoonlijke investeerders. Na het tekenen van een geheimhoudingsverklaring kregen 26 partijen toegang tot verdere informatie over het bedrijf. Met hoeveel mogelijke kopers nu nog gesprekken lopen, melden de curatoren niet.

Blokker ging vorige maand failliet na jarenlang verlies op verlies te hebben gestapeld. Uit het faillissementsverslag blijkt dat er van februari tot en met september dit jaar op een omzet van 201,9 miljoen euro een verlies van bijna 19,1 miljoen euro werd geleden.

Leegverkoop

Met uitzondering van de 45 Blokkerwinkels van franchisenemers, wordt er in de filialen inmiddels een leegverkoop gehouden. De curatoren proberen winkelmedewerkers te motiveren om tijdens de leegverkoop te blijven werken door bonussen uit te keren. Die worden uit de bedrijfsboedel betaald.

Lees ook
Wij willen door, zeggen zelfstandige eigenaren Blokkerwinkels
Bedrijfsleider Aart-Wim Heinen (rechts) in gesprek met een klant in de Blokker in Spakenburg.

Toen het bedrijf failliet ging, stonden er ongeveer vijftig zeecontainers in de haven vol spullen die bedoeld waren voor de Blokkerwinkels. Nog eens vierhonderd containers waren nog onderweg naar Nederland. De transporteur wilde die niet vrijgeven, omdat het stelde nog ongeveer 3 miljoen euro van Blokker te goed te hebben. Na onderhandelingen zijn de waardevolste containers inmiddels vrijgegeven. Vorige week werd al bekend dat de Friese partijhandelaar Eric Kooistra de helft (202 containers) ervan op de kop had getikt.

Schuldenberg

De curatoren doen nog onderzoek naar de precieze oorzaak van het faillissement. In het verslag wijzen Blokker-bestuurders Ynse Stapert en Pauline Boerman op de nieuwe bedrijfsstrategie die vanaf 2019 de verlieslatendheid van de winkelketen flink omlaag bracht. Zij stellen dat de coronacrisis het bedrijf heeft genekt: toen kwam het bedrijf in de problemen door oplopende schulden bij de Belastingdienst. Inmiddels staat daar een schuld open van bijna 26,2 miljoen euro.

Blokker kwam verder in het nauw doordat een belangrijke financier begin dit jaar niet langer krediet wilde verstrekken. Daardoor ontstond acute geldnood en konden er niet genoeg nieuwe voorraden ingekocht worden. Uiteindelijk lukte het begin mei alsnog om een lening te krijgen van het Amerikaanse Gordon Brothers, waarbij de voorraad als onderpand diende. Volgens de bestuurders was Blokker inmiddels echter in een „negatieve spiraal” beland en kon er telkens niet genoeg voorraad ingekocht worden. Omdat het maximale kredietbedrag bij Gordon Brothers daar weer van afhankelijk was, kon de winkelketen minder geld lenen dan zij had gehoopt.

Uiteindelijk kwam de lening bij Gordon Brothers uit op 26,7 miljoen euro. Door het zogeheten pandrecht komen de opbrengsten uit de huidige leegverkoop in de winkels in eerste instantie bij die financier terecht, daarna gaan de opbrengsten naar het aflossen van de belastingschuld. Ook andere partijen hebben inmiddels voor ruim 40,1 miljoen euro aan vorderingen ingediend. Het UWV, dat nu de salarissen van medewerkers doorbetaalt, moet zijn vordering nog indienen.

In de meeste Blokkerfilialen heeft nu een leegverkoop plaats.
Foto: Ruchama van der Tas
Luister dit artikel

‘Noord-Koreaanse staatshackers hebben nieuwe malware’

Noord-Koreaanse staatshackers hebben hun malware – de software die ze gebruiken om bij bedrijven binnen te dringen – verfijnd en richten zich tegenwoordig vooral op werknemers van nucleaire organisaties en van bedrijven in de defensie-industrie. Dat concludeert de researchafdeling van IT-bedrijf Kaspersky in net gepubliceerd onderzoek.

Aanleiding voor de publicatie is een reeks aanvallen op medewerkers van een ‘nucleair-gerelateerde organisatie’ in Brazilië, die dachten dat ze vaardigheidsbeoordelingen deden voor IT-functies bij prominente luchtvaart- en defensiebedrijven. Het eerste contact werd gelegd via een vacatureplatform (waarschijnlijk LinkedIn). Kaspersky schrijft de aanval toe aan een groep hackers uit Noord-Korea die bekendstaat als de ‘Lazarusgroep’.

De Lazarusgroep is onder meer berucht door een aantal grote geslaagde roven in de cryptowereld, waarbij honderden miljoenen euro’s zijn buitgemaakt. Maar „wat begon met aanvallen gericht op wereldwijde cryptocurrency-gerelateerde bedrijven, is in 2024 uitgebreid naar IT- en defensiebedrijven in Europa, Latijns-Amerika, Zuid-Korea en Afrika.”

Luister dit artikel

Farmaceut Novo Nordisk maakt koersval na teleurstellende testen nieuw obesitasmedicijn

Het Deense farmabedrijf Novo Nordisk maakte vandaag testresultaten bekend van zijn nieuwe obesitasmedicijn CagriSema. Die waren slechter dan verwacht: uit de test bleek dat patiënten met overgewicht na gebruik van het medicijn gemiddeld 22,7 procent gewicht verliezen. Novo Nordisk had zelf echter verwacht dat het gewichtsverlies 25 procent zou zijn. De farmaceut wil volgend jaar nieuwe testen met het medicijn doen.

De notering van Novo Nordisk stortte na de bekendmaking in aan de beurs van Kopenhagen en verloor zo’n 27 procent. Daarmee verdampte ongeveer 120 miljard euro aan beurswaarde.

De beurskoers van Novo Nordisk zat juist flink in de lift, sinds begin 2023 een run ontstond op de afslankmiddelen Ozempic en Wegovy, die beide door de Deense farmaceut worden geproduceerd. Beleggers hoopten dat het nieuwe middel daar een vervolg aan zou kunnen geven.

Luister dit artikel

Zwitserse onderzoekscommissie wil beter toezicht op banken na val Credit Suisse

Zwitserse parlementariërs willen dat er beter toezicht komt op de financiële sector in het land. Een onderzoekscommissie deed onderzoek naar de val van de bank Credit Suisse begin 2023 en publiceerde vrijdag zijn bevindingen. De bank werd na de val overgenomen door rivaal UBS.

Volgens de parlementaire onderzoekscommissie was de val van Credit Suisse te wijten aan jaren van mismanagement. „De raad van bestuur en het management van Credit Suisse waren verantwoordelijk voor het verlies van vertrouwen in de bank”, schrijft de commissie, verwijzend naar de vele schandalen die de bank plaagden.

Maar er is ook kritiek op het handelen van de overheid. Zo krijgt toezichthouder Finma het verwijt niet hard genoeg ingegrepen te hebben bij de bank. De onderzoekscommissie pleit ervoor om de toezichthouder meer handhavingsmogelijkheden te geven.

Zo werd uit angst voor het lekken van informatie niets vastgelegd van crisisoverleg tussen toezichthouder Finma, de Zwitserse Centrale Bank en ambtenaren van het ministerie van Financiën tijdens de chaotische laatste dagen van de bank. Dat maakte het voor de onderzoekscommissie lastig om te reconstrueren wat er precies was gebeurd.

Lees ook
Struikelend over schandalen viel Credit Suisse de afgrond in
Mensen fotograferen een filiaal van Credit Suisse in Zürich, nadat bekend is geworden dat de bank „voor een habbekrats” is opgeveegd door de Zwitserse concurrent UBS, maart 2023. Foto EPA/Ennio Leanza
Luister dit artikel

Subsidiepot elektrische auto’s definitief leeg

Het laatste beetje subsidie voor de aanschaf van een tweedehands elektrische auto is vergeven. In totaal was er dit jaar 52,2 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor kopers van een gebruikte e-auto. De subsidiepot voor nieuwe stekkerauto’s was in november al leeg. Dit was het laatste jaar dat autokopers gebruik konden maken van de subsidieregeling.

Elektrisch rijden is in Nederland inmiddels duurder geworden dan rijden met een benzine-auto. Collega Eline Nugteren zette eerder deze week op een rij waar dat door komt: naast het afschaffen van de aankoopsubsidie moet voor elektrische auto’s vanaf 1 januari ook motorrijtuigenbelasting betaald worden.

E-auto’s waren daar eerder van vrijgesteld, maar moeten volgend jaar een kwart van het normale tarief betalen. Ieder jaar wordt dat percentage verhoogd, tot de gedeeltelijke vrijstelling over vijf jaar helemaal verdwenen is. Omdat het gewicht van de auto in de berekening meetelt, is de belasting extra nadelig voor elektrische voortuigen. Zij zijn door hun accu relatief zwaar.

EU-beleid subsidies

De Duitse bondskanselier Olaf Scholtz riep deze week juist op tot een Europees subsidiebeleid voor elektrische auto’s. Dat zou moeten helpen om Europese auto’s beter te laten concurreren met de auto’s van Chinese fabrikanten, die nu vaak voor een lagere prijs worden verkocht.

Foto: AFP / Ronny Hartmann
Luister dit artikel

Lunchtip: Amazon overhoop met James Bond-eigenaren

James Bond fans moeten het de komende jaren doen met herhalingen van hun geliefde spionnenfilms. Sinds 2021 mag Amazon de films uitgeven, nadat het filmmaker Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) overnam. Drie jaar na deze aankoop van 6,5 miljard dollar ligt Amazon in de clinch met de familie die de rechten van de Britse spion in handen heeft, schrijft de Amerikaanse krant Wall Street Journal (WSJ) in een uitgebreid verhaal.

Filmproducent Albert Broccoli kocht ooit de rechten om de boeken van schrijver Ian Fleming te verfilmen. Zijn dochter Barbara en haar stiefbroer Michael Wilson namen het stokje in de jaren ’90 over van hun vader. De familie is van de oude Hollywood-stempel en ziet Amazon, met zijn massaverkoop van allerhande huis- tuin- en keukenartikelen, niet als een plek waar de superspion thuishoort. “These people are fucking idiots”, zou Barbara over het bedrijf hebben gezegd. Zonder haar zegen kan Amazon niets met Bond.

Het miljardenbedrijf van Jeff Bezos wil de filmreeks uitbreiden met spin-offs en Bond series, maar kunnen niet rekenen op goedkeuring van de Broccoli’s. De grootste drempel voor een nieuwe film lijkt de keuze voor een nieuwe Bond. Acteur Daniel Craig stopte na de laatste 007-film No Time To Die in 2021. Barbara Broccoli, die keuzes maakt op basis van haar ‘onderbuikgevoel’, zou het op algoritmes gerichte Amazon daarbij niet vertrouwen. Toch mogen fans hoop houden. Tussen Bondfilms License to Kill uit 1989 en Goldeneye uit 1995 zat zes jaar. Toen kon de Broccoli-familie het ook niet eens worden over een nieuwe Bond.

Foto Getty Images
Luister dit artikel

Apothekersstaking mag niet doorgaan van rechter

Medewerkers van apotheken mogen volgende week niet staken. Dat besloot de rechtbank in Utrecht vanochtend in een kort geding dat apotheekwerkgevers hadden aangespannen tegen vakbonden FNV en CNV. De werkgevers noemden de staking tijdens de zitting „volstrekt onverantwoord”, meldt persbureau ANP. Ze vrezen voor schade aan de gezondheid van patiënten als zij niet op tijd hun medicijnen krijgen.

De medewerkers wilden met een actie op 23, 24 en 27 december onder meer een loonsverhoging afdwingen. Volgens de vakbonden zou dat niet betekenen dat de gezondheid van patiënten in gevaar zou komen, omdat noodzakelijke zorg tijdens de staking gewoon door zou gaan. Zij reageren teleurgesteld op de uitspraak.

Omdat de staking direct na het weekend al zou starten, heeft de rechtbank nu een snel vonnis bekendgemaakt. Daar staat alleen de beslissing in, de motivering daarvan wordt pas later bekendgemaakt.

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen
Luister dit artikel

Babboe-klanten krijgen geld terug voor onveilige bakfiets

Fietsfabrikant Babboe gaat geld teruggeven aan mensen die een bakfiets met een mogelijk veiligheidsrisico hebben gekocht. Klanten kunnen zich vanaf eind januari bij Babboe melden. Voor tienduizenden bakfietsen was al een terugroepactie opgezet, maar daarbij kregen klanten alleen een voucher waarmee ze een vervangende fiets konden kopen.

Een deel van de klanten wilde liever zijn geld terug, en klaagde bij de ACM. Na gesprekken met de toezichthouder biedt Babboe nu ook die mogelijkheid.

Begin dit jaar raakte Babboe in opspraak omdat verschillende modellen bakfietsen onveilig bleken. Bij een aantal fietsen waren de frames gebroken, waarna de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een onderzoek begon en de fabrikant vervolgens opdroeg de verkoop van verschillende modellen te staken.

Foto: Lebrina Latupeirissa
Luister dit artikel

Nederlandse bedrijven bezorgd over inperken arbeidsmigratie

Nederlandse bedrijven maken zich zorgen over het inperken van arbeidsmigratie, blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. 42 procent van de bedrijven met buitenlandse werknemers denkt daardoor op de lange termijn slechter te kunnen concurreren.

Er zit wel een verschil in hoe bedrijven denken om te gaan met een daadwerkelijke beperking van de arbeidsmigratie:

  • Organisaties met veel theoretisch opgeleide arbeidsmigranten zien weinig mogelijkheden om bij een inperking van de arbeidsmigratie meer Nederlands personeel in te zetten. Bijna een derde van die bedrijven denkt in dat geval over de grens verder te zullen groeien en ruim een kwart overweegt zelfs een verhuizing naar het buitenland.
  • Werkgevers die vooral praktisch opgeleide arbeidsmigranten inzetten, zullen wel meer naar oplossingen zoeken in Nederland. Bijvoorbeeld door meer Nederlands personeel aan te trekken, maar ook door meer werk te automatiseren of door de productie af te schalen.

Het onderzoek, waarvoor 776 bestuurders en leidinggevenden zijn bevraagd, gaat ook in op duurzaamheid en kunstmatige intelligentie (AI). Het aantal bedrijven dat in 2030 CO2-neutraal wil zijn, is gedaald tot 40 procent. Bij eerdere onderzoeken was dat nog ruim de helft. Wel vindt 70 procent van de respondenten het een goed idee dat bedrijven die meer uitstoten ook meer moeten betalen.

Over AI meldt het onderzoek dat inmiddels de helft van de bedrijven er gebruik van maakt. Bij 20 procent van de bedrijven zijn daarbij banen vervangen. “Maar door het ontbreken van organisatorische en personele vaardigheden wordt het potentieel van AI nog onvoldoende benut”, zegt hoogleraar en onderzoeksleider Henk Volberda.

Het distributiecentrum van de Aldi in Roosendaal.
Foto Folkert Koelewijn/Goed Folk
Luister dit artikel

Nu sigaretten niet meer in de super liggen, zijn er ineens 200 nieuwe tabakszaken

Goedemorgen! Dit viel de economieredactie van NRC op in het nieuws van vanochtend:

  • In een jaar tijd zijn er meer dan tweehonderd nieuwe tabakszaken geopend in Nederland, meldt het ANP. In totaal zijn er nu bijna 1.675 tabakswinkels geregistreerd in het Handelsregister van de KVK. Het is de snelste stijging sinds het aantal wordt bijgehouden. Sinds 1 juli dit jaar mogen supermarkten geen tabaksproducten meer verkopen, waardoor rokers zijn aangewezen op speciaalzaken, gemakswinkels en tankstations.
  • Schiphol wil uitbreiden met een nieuwe terminal, schrijft Het Financieele Dagblad. Volgens de luchthaven is het huidige hoofdgebouw te krap. „We proppen nu bijna 70 miljoen passagiers per jaar in het gebouw, terwijl dat niet meer is uitgebreid sinds we op ruim 42 miljoen passagiers zaten”, zegt president-directeur Pieter van Oord tegen de zakenkrant. Volgens hem betekent de uitbreiding niet dat er meer zal worden gevlogen, maar worden vliegtuigen steeds groter waardoor, er meer passagiers in passen.
  • Bedrijven zijn in oktober 5,2 procent meer gaan investeren vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat geld werd vooral gestoken in voertuigen, voor machines werd juist minder geld uitgetrokken.
Foto: Flip Franssen / ANP

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in