HEDENNACHT te 00.59 uur is Hare Koninklijke Hoogheid prinses Wilhelmina in haar slaap overleden. Hare Majesteit de Koningin stond aan het bed van Haar Moeder op Paleis het Loo, toen de Prinses in vrede ontsliep. Vanmorgen omstreeks half tien voegden zich prins Bernhard en de prinsessen Marijke en Margriet bij Koningin Juliana op het paleis te Apeldoorn. In geheel Nederland heerst diepe droefheid.
Prinses Beatrix werd in Hongkong telegrafisch van het overlijden van haar grootmoeder op de hoogte gesteld. Zij maakte juist een tochtje in de omgeving, toen haar tijdens een lunch-oponthoud de droeve tijding werd gebracht. Prinses Beatrix zal haar Aziatische reis afbreken en morgen naar ons land terugkeren. Prinses Irene werd vanmiddag omstreeks kwart over drie op Schiphol uit Engeland terugverwacht. Zij verbleef daar bij haar tante prinses Alice, de gravin van Athlone. Enkele dagen geleden bracht zij nog een bezoek aan prinses Wilhelmina, waarna zij naar Engeland terugkeerde.
Hartaandoening
In de laatste weken waren bjj prinses Wilhelmina verschijnselen opgetreden van een hartaandoening, welke, vooral gezien de hoge leeftijd van Hare Koninklijke Hoogheid, als zeer ernstig moesten worden beschouwd. Na een lichte verbetering nam de ziekte gisteren een ongunstige wending. De geleidelijke achteruitgang van de reeds slechte algemene toestand werd daardoor versneld, zo deelden vanmorgen mevrouw M. J. de Bruyn Kops-Akkerman, arts, en prof. dr. D. Durrer de behandelende artsen in een communiqué mede. De bekendmaking van de datum van de begrafenis van HKH prinses Wilhelmina is niet vóór morgen te verwachten. Aangenomen wordt dat de bijzetting in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk te Delft niet eerder dan over een week zal plaatshebben. Naar alle waarschijnlijkheid zal de begrafenis van Den Haag uit geschieden.
Begrafenis
Verwacht kan ook worden, dat het een witte begrafenis zal worden. In haar boek „Eenzaam maar niet alleen” heeft prinses Wilhelmina geschreven dat ook zij, in navolging van wijlen prins Hendrik in 1934, prijs zou stellen op een witte begrafenis. De Prinses schreef: „Mijn man en ik hadden reeds lang vóór zijn heengaan herhaaldelijk samen gesproken over de betekenis van het sterven en over het daarop volgende eeuwige leven. Wij hadden beiden de geloofszekerheid, dat de dood de ingang tot het leven is en elkaar daarom beloofd, dat onze begrafenis geheel in het wit zou geschieden.”
Hoewel er de laatste tijd met het ernstigste rekening werd gehouden, werd in de naaste omgeving van de Prinses toch niet verwacht, dat het einde zo snel zou komen. Weliswaar kwam er iedere dag op het paleis een arts, maar voor hem waren geen kamers in gereedheid gebracht. De hofprediker ds. J. F. van Berkel uit Apeldoorn heeft de laatste jaren op verzoek van prinses Wilhelmina veel contact met haar gehad. Hij heeft veel met haar gesproken en veel gecorrespondeerd. Echter niet de allerlaatste tijd, omdat de Prinses toen daarvoor te ziek was. „Dat was echter ook niet nodig. Ze was een vrouw met een rotsvast geloof en dat is gebleven,” aldus de hofprediker.
Vlaggen halfstok, zonder wimpel en zonder rouwfloers
De minister van binnenlandse zaken heeft aan de commissarissen der Koningin in de provincies medegedeeld, dat tot en met de dag van de begrafenis van H.K.H. prinses Wilhelmina, van alle overheidsgebouwen halfstok zal worden gevlagd zonder wimpel en zonder rouwfloers. In de officiële richtlijnen inzake het gebruik van de Nederlandse vlag ten teken van rouw is het volgende vastgesteld: Indien ten teken van rouw halfstok wordt gevlagd, moet de vlag eerst vol gehesen worden, alvorens de vlag halfstok te doen waaien. Bij het binnenhalen van de vlam moet de vlag van halfstok eerst vol gehesen worden alvorens de vlag in te halen. Bij halfstok vlaggen wordt nimmer gebruik gemaakt van de wimpel.
CONDOLEANCEREGISTERS
De condoleance-registers liggen ter tekening gereed in het Paleis Huis Ten Bosch te Den Haag en Paleis Het Loo te Apeldoorn op donderdag 29 en vrijdag 30 november van 09.00 uur tot 17.00 uur. Voor de leden van het corps diplomatique liggen de condoleance-registers ter tekening gereed in het Paleis Lange Voorhout in Den Haag eveneens op donderdag 29 en vrijdag 30 november van 9.00 uur tot 17.00 uur.
Pagina 2, 3 en 4: een leven van sublieme plichtsbetrachting, politiek geweten der ministers.
Pagina 3: belangrijke uitspraken.
Pagina 5: foto’s uit het leven van een vorstin.
Pagina 6: toespraak van prof. dr. J. E. de Quay, herdenkingsbijeenkomsten in Eerste en Tweede Kamer; Nederland rouwt.
Pagina 6: radio en televisie passen programma’s aan.