Voor voetballers die een clubcontract niet uitdienen gelden voortaan andere regels. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA maandagavond bekend gemaakt. De bond wil duidelijker maken wanneer een vroegtijdig vertrek van een voetballer gerechtvaardigd is en hoe voetbalclubs aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding na een contractbreuk, meldt persbureau Reuters. Volgend week start een nieuwe transferperiode.
De reglementswijziging volgt op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Afgelopen oktober oordeelde het Hof dat specifieke transferregelgeving van de mondiale voetbalbond het vrije verkeer van personen tussen EU-lidstaten, een basisbeginsel, kan belemmeren.
FIFA-regels schreven voor dat voetballers niet zomaar van de ene naar de andere club konden vertrekken. Als een speler eenzijdig een contract wilde opzeggen, moest de nieuwe club van de FIFA een afkoopsom betalen aan de voormalig werkgever.
Met de reglementaire aanpassing hoopt de FIFA aan de uitspraak van het Europese Hof te voldoen. Een contractuele overeenkomst moet gestoeld zijn op „redelijkheid” en „goed vertrouwen”, schrijft de FIFA nu voor. Als die basisvoorwaarden niet worden gehanteerd, mag een partij de overeenkomst vroegtijdig opzeggen. De voetbalbond heeft ook de berekeningscriteria van schadevergoedingen aangepast.
Diarra
De transferkwestie werd in gang gezet door oud-voetballer Lassana Diarra. De Franse middenvelder kreeg het in 2014 aan de stok met zijn toenmalige voetbalclub Lokomotiv Moskou. Hij weigerde te trainen en verbrak zijn contract eenzijdig. Volgens FIFA-regels mochten voetballers alleen in uitzonderlijke regels een contract opzeggen, dus eiste de Russische club een schadevergoeding. De FIFA gaf Lokomotiv gelijk, waardoor Diarra vijftien maanden geschorst werd en 10,5 miljoen euro moest betalen aan de club.
De Belgische voetbalclub Sporting Charleroi wilde Diarra overkopen, maar door de FIFA-regels werd een transfer zeer onaantrekkelijk. De nieuwe club zou aansprakelijk worden gesteld voor de boete en een tweejarig transferverbod riskeren. Met steun van de spelersvakbond vocht Diarra het door de FIFA bemoeilijken van de transfer aan. Na tien jaar procederen kreeg hij in oktober gelijk.
Spelersvakbond
De internationale spelersvakbond FIFPro is niet te spreken over de wetswijziging van de FIFA. „De maatregelen bieden geen rechtszekerheid aan profvoetballers en weerspiegelen de uitspraak van het Europees Hof van Justitie niet”, zegt een woordvoerder .