In de jaren negentig dienden vrouwen hun wenkbrauwen te plukken tot streepjes. In de jaren tien moesten ze juist harig en donker – te danken aan de weelderige strepen boven de ogen van topmodel Cara Delevingne. Net voor corona moesten ze er airbrushed uitzien. Nu mag het weer natuurlijker.
Deze obsessie met wenkbrauwen lijkt eindelijk over te slaan naar mannen. Het Britse mannenblad GQ kwam in oktober met een uitgebreide handleiding voor ‘men’s eyebrow grooming’. Acteur Nicolas Cage schijnt de zijne te hebben ge-microbladed met (semi)permanente make-up. Model Lucky Blue Smith verfde zijn blonde wenkbrauwen donkerder. Ook Gerard Joling lijkt niet vies te zijn van een kleurtje in zijn wenkbrauwen.
In Nederland zijn er steeds meer salons die wenkbrauwbehandelingen voor mannen aanbieden, en niet alleen in de Randstad. Een rondje bellen naar salons door het hele land – Brows and Beauty in Nieuwegein, HerenBeauty in Alkmaar of De Pigment Praktijk in Deurne – levert een unaniem antwoord op: verzorgde wenkbrauwen zijn gewild bij mannen.
Deurne is voor mij wat ver, dus fiets ik naar schoonheidssalon Mr. Adam in Amsterdam-Zuid. De behandelkamer is donkergrijs. Enorme kamerplant, overdonderende warmte. De Sonos-box speelt muziek af waar je zen van moet worden. Het maakt me nerveuzer. Ik heb nooit wat hoeven doen aan mijn wenkbrauwen: ze zitten altijd in model en zijn niet te harig. Soms doe ik er alleen een lik gel in.
De meeste klanten zijn acteur, model of „heren die op de Zuidas werken”
Toch klinkt het verleidelijk om mijn donkerblonde haartjes een kwart tint donkerder te verven, zoals eigenaar Charissa Blom aanraadt als ik op de zwarte massagetafel lig. „Dat staat mooi bij je haarkleur”, zegt ze met een blik op mijn bijna-witgebleekte coupe. „Zo komen je wenkbrauwen nog beter uit.”
Ik pulk aan mijn nagels terwijl Blom verf door elkaar mixt. Ze ontvet en ontsmet, plukt een haartje boven mijn neus weg. Terwijl ze de koude verf boven mijn ogen smeert vraag ik: komen hier vooral ijdele gays, zoals ik? Nee, zegt ze, er komt van alles langs: „Studenten, ijdele types, mannen die eigenlijk niet willen maar door hun vrouw worden gestuurd.” Maar acteurs, modellen of „heren die op de Zuidas werken” zijn in de meerderheid.
In de salon worden zo’n zestig wenkbrauwbehandelingen per dag gedaan. Volgens Blom begon de populariteit twee jaar geleden te stijgen – door zichtbaarheid van verzorgde gezichten, baarden en haren, vooral op social media durven steeds meer mannen met hun uiterlijk bezig te zijn.
Blom: „Mannen vragen vaak om een kleine clean-up: alleen extra haartjes weghalen. Ik epileer nooit te veel: te dunne wenkbrauwen kunnen er algauw vrouwelijk uitzien. Maar tijdens zo’n behandeling vragen de meesten toch vaak om een kleurtje. Een kwart tintje donkerder is het populairst: dat raad ik ook altijd aan. Een halve tint is te donker, minder dan een kwart nauwelijks zichtbaar.” Iets donkerdere wenkbrauwen, zegt ze, „geven je een intensere look en meer expressie, wat handig kan zijn als je op het toneel staat of als je leidinggeeft”.
Al na een paar minuten veegt Blom mijn wenkbrauwen schoon en reikt me een klein spiegeltje aan. Ik kijk en slik, sta gauw op om naar mijn spiegelbeeld in het daglicht te kijken en zie dan – tot mijn geruststelling – dat het wel meevalt hoe donker mijn haartjes zijn. Sterker nog: hoe langer ik kijk, hoe beter het wordt. De kleur is maar iets donkerder dan ervoor, maar geeft me inderdaad meer expressie. Een intensere uitstraling op de beste manier. Mijn ogen lijken blauwer, de contouren in mijn gezicht strakker. Ik reken 29 euro af. „Tot de volgende!”, zeg ik. Ik meen het.