Ga direct naar inhoud
Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
E-book
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Abonneren
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Puzzels
Mijn NRC
Terug
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Masterclasses
Onderwerpen
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Al abonnee?
Inloggen
Cultureel supplement
S10
Zangeres S10: ‘Samenwerken met een producer van een metalband is een heel leuke nieuwe stap’
Zangeres S10, bekend van haar goudeerlijke songs, haar samenwerkingen met Froukje en het Songfestival 2022, maakt zich op voor het uitbrengen van haar nieuwe album. „Als ik ga optreden hoef ik alleen maar even door mijn fotogalerij te kijken. Dat geeft mij rust.”
Column
Joyce Roodnat
Tegen goede cartoons kunnen woorden niet op
'The Washington Post' heeft een politieke tekening afgewezen, waarna de tekenares, Ann Telnaes, ontslag nam. Columnist Joyce Roodnat vindt het een onbegrijpelijke beslissing van The Post: alleen al Telnaes’ zelfvernederende Mickey Mouse in de schets van de cartoon. Daar kunnen woorden niet tegenop.
Wereldkunst
Een koninklijke handdruk voor de systeemcriticus. Mogen kunstenaars inconsequent zijn?
Kan een kunstenaar het systeem bekritiseren waarvan hij of zij profiteert? Het voorbeeld van kunstenaar Jonas Staal, winnaar van de Prix de Rome, laat zien hoe complex dit kan zijn.
Cabaret-opleiding
Hoe word je cabaretier? Op de Koningstheateracademie leren cabaretstudenten zich met humor te verhouden tot de wereld
Den Bosch huisvest de enige opleiding in Nederland waar je gericht cabaret kan studeren. Hoe wordt studenten tijdens de vierjarige bachelor geleerd om cabaretier te worden? „Ook de gedachten van een plant moet je geloofwaardig kunnen uitspreken.”
Recensie
Strip
Vijftienjarige zoekt en vindt een plek in wereld in grandioze young adult strip van Jen Wang
In haar nieuwe graphic novel ‘Ash’s Cabin’ tekent de Amerikaanse stripmaker Jen Wang het dagboek van Ash. Ze is op zoek naar de boshut van haar opa - en naar de ultieme vrijheid.
Kunstenaarsverenigingen
Kunstenaarsverenigingen zijn geliefd bij kunstenaars: ‘Je hebt contact met gelijkgestemden’
Nederland telt talloze kunstenaarsverenigingen. Wat betekenen die voor kunstenaars? Op bezoek bij De Ploegh in Amersfoort, waar leden vertellen wat de vereniging voor hen betekent. „Je doet de hele tijd inspiratie op.”
Essay
Alice in wonderland
‘In elk serieus boek zit een verwijzing naar Alice in Wonderland’. In élk serieus boek? Zou het echt?
Meestervertaler Robbert-Jan Henkes maakte een mooi geïllustreerde, nieuwe Nederlandse versie van ‘Alice in Wonderland’. Het is een geliefd kinderboek, maar ook een leeftijdsloze oertekst van de westerse literatuur. Sterker nog, er wordt gefluisterd dat ieder serieus boek een Alice-verwijzing bevat.
Charley Toorop Schilder
Toorop zocht naar een andere beeldtaal. Nu is haar werk zoek
Charley Toorop (1891-1955) werd een tijdlang sterk beïnvloed door Vincent van Gogh. Ze ging op reis om te zien wat hij gezien had, en schilderde vergelijkbare koppen, landschappen en stillevens. Een van die stillevens heeft een boeiend verhaal, maar hoe het er precies uitziet, weet niemand. Het werk is namelijk zoek.
Jubilea dode componisten
Moeilijk is uit. Wat blijft er over van de grootheden van de moderne muziek?
Dit jaar worden naast het 150ste geboortejaar van Maurice Ravel de honderdste geboortejaren van Luciano Berio en Pierre Boulez herdacht. Hoe zal het beide meesters na hun jubileumvieringen vergaan? De vooruitzichten zijn niet hoopgevend.
Column
Joyce Roodnat
Kunstenaars maken wat niemand anders kan
Van Halina Reijns ‘Baby Girl’ tot aan de operette-extravaganza ‘Postillon d’amour’: kunstenaars voeden zich met wie of wat hun maar voor de voeten komt. En dan maken ze iets waar niemand anders toe in staat is, ziet Joyce Roodnat.
Jubilea 2025
Van Johann Strauss jr. tot Bohemian Rhapsody en William Turner: de belangrijkste culturele jubilea van 2025
Welke kunstenaars en componisten worden in 2025 herdacht? In het nieuwe jaar vinden jubilea plaats van culturele grootheden als Ravel en Satie, Ed van der Elsken en Turner – én van Queens symfonische megahit.
Cultuuragenda 2025
Dit worden de culturele hoogtepunten van het voorjaar 2025
Waar kunnen we naar uitkijken in het komende culturele jaar? De cultuurredacteuren van NRC gidsen je door het aanbod van het voorjaar van 2025.
Interview
Robbie Williams, zanger
Robbie Williams: 'Ik ben niet zo ver gekomen dankzij talent. Dat had er niks mee te maken. Het was volledig personality'
Zanger Robbie Williams heeft een biofilm. Hij wordt gespeeld door een computer-chimpansee. Een gesprek in Amsterdam over roem, charme en Williams’ kont. „Ik ben klaar om omarmd te worden.”
AI in de popmuziek
Deze popmuzikanten zijn wél positief over AI: ‘De toepassingen zullen steeds maffer worden’
De afgelopen periode ontstond er een cultuurstrijd rond toepassingen van AI in de muziek. Mensen zijn voor óf tegen. Artiesten als Holly Herndon en Sevdaliza gebruiken de techniek voor samenwerking. En Reinier Zonneveld laat zich graag verrassen door AI. „Ik heb geen idee wat er gaat gebeuren.”
Jaaroverzicht dieptepunten
Niet alles was jubelen: enkele culturele dieptepunten en controverses van 2024
Jaarlijks zet NRC de culturele hoogtepunten in het zonnetje. Maar teleurstellingen horen er ook bij in de kunst. Een keuze uit de grootste tegenvallers en onaangename verrassingen van 2024.
Analyse
Wereldkunst
Mooi, troostrijk, subliem – nee zo mag je de kracht van de atoombom niet verbeelden
Hoe maak je het onzichtbare zichtbaar? Kunstenaars proberen het in Parijs op een tentoonstelling over het atoom, kunst en vernietiging.
Interview
Cabaret
Cabaretier Jan Jaap van der Wal treedt weer op in Nederland: ‘Te hard of te cynisch trekken Vlamingen niet goed. Nederlanders vinden dat juist lekker’
Na meer dan tien jaar speelt Jan Jaap van der Wal weer een cabaretvoorstelling in Nederland. Inspiratie vindt hij in zijn nieuwe thuisland Vlaanderen en door eropuit te trekken. „Ik wil een ontdekkingsreiziger blijven.”
Column
Miami Pink
Er is niks tegen roze, eerder is er alles voor
Na de presentatie van een nieuwe, roze, Jaguar brandde op de sociale media de haat los. Maar roze is geweldig, vindt Joyce Roodnat. Haar mening wordt bevestigd door het onverschrokken roze op een design-expositie van Anna Aagaard Jensen.
Sebastiaan van Yperen
Dirigent Sebastiaan van Yperen: ‘Cultuur is in Duitsland zo normaal’
Dirigent Sebastiaan van Yperen (28) is tweede Kapellmeister in Augsburg en krijgt dit jaar de directiebeurs van het Kersjes Fonds. „Een vrije dag in het theaterleven bestaat niet.”
Kunst en vriendschap
Vriendschapsportretten als visuele pamfletten: ‘Kijk, hier zijn we, op weg naar eeuwige roem’
Gaat het om vriendschap, dan wordt vaak ‘De maaltijd der vrienden’ van Toorop erbij gehaald. Maar waarom ziet haar vriendenportret er zo star uit? En wat heb je eigenlijk aan vrienden in de kunst?
Reportage
De Kift
Band De Kift is nooit zo politiek geweest – tot nu
De Kift, de theatrale band met wortels in de punk, bestaat zesendertig jaar en heeft een nieuw album, ‘Niemandsland’. „In de jaren tachtig was veel aan de hand, maar nu vind ik het ernstiger”, zegt zanger Ferry Heijne.
Rubriek
Het begin van... rijm
‘Sint liep te denken.’ Maar waar ligt eigenlijk de oorsprong van rijm?
Het is december dus het rijm is weer in het land. Schenken denken, aan staan, neer weer; met de Sint komen naast de zak en het paard de woordparen mee, om te schitteren in gedichten waar velen voor zwichten. Maar waarom rijmen wij?
Interview
Jean-Marcel Humbert
|
Verzamelaar
Parijse verzamelaar schenkt RMO grote collectie Egyptomania: ‘Mummies wekken angsten op, maar zetten ook aan tot nadenken’
Parijzenaar Jean-Marcel Humbert verzamelt al meer dan vijftig jaar objecten geïnspireerd op het oude Egypte. Zijn collectie Egyptomania schenkt hij nu aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. „Ik ben niet op een dag als verzamelaar wakker geworden.”
Cultuurdagboek
Vic van de Reijt stelde muziekalbum met Franse ‘zuchtmeisjes’ samen. ‘Ik sta er een beetje tussen als een Rai Uno-presentator’
Vic van de Reijt bracht muziek van ruim dertig Franse yé-yé-zangeressen, zoals Françoise Hardy en Jane Birkin, samen op een album. „De krioelende menigte komt in beweging, een swingende dansmix van krasse knarren en aankomende kunstenaars.”
Interview
Cabaret
Cabaretier Alex Ploeg: ‘Ik heb aanleg tot een zwaarte, tot een soort nihilisme’
Cabaretier Alex Ploeg brak zes jaar geleden door. In zijn derde show ‘Unplugged’ vertelt hij hoe hij de comedian werd die hij nu is. „Ik heb nu pas de skills om met mijn grappen niet weg te gaan van de kern van een verhaal.”
Interview
Renovatie scholen
Minder scholen slopen, meer renoveren, stelt stichting Mevrouw Meijer: ‘Een school hoort geen wegwerpgebouw te zijn’
De stichting Mevrouw Meijer zet zich ervoor in oude schoolgebouwen niet te vervangen door nieuwbouw, maar te renoveren. Dat is beter voor het milieu, de leerlingen, én de samenleving. „Onze scholen zijn alledaags erfgoed.”
Column
Joyce Roodnat
AI is geen bedreiging voor de kunsten, maar slechts een nieuw hulpmiddel
Nieuwe ontwikkelingen zijn bedreigend. Maar de fotografie vermoordde de schilderkunst niet, video was niet het einde van de bioscoop en ook AI zal niet het einde van de kunst betekenen.
Interview
Figuratief schilder
Het verfijnde, macabere schilderuniversum van Michaël Borremans: ‘Bij welke academie kun je tegenwoordig nog echt leren schilderen?’
The New York Times noemde hem „misschien wel de beste levende figuratieve schilder”. Michaël Borremans’ surreële doeken gaan voor tonnen van de hand, maar in zijn vier ateliers in Gent en Ronse veegt hij nog steeds zelf het vuil bij elkaar.
Recensie
Strips
|
●●|
●●●|
●●●●
Drie keer ‘Robbedoes en Kwabbernoot’: zit er nog toekomst in strips uit het verleden?
Deze maand verschenen drie nieuwe titels uit het klassieke ‘Robbedoes en Kwabbernoot’- universum. Tussen uitgaves met misplaatste dweperij en ouderwetse stereotypes blijkt er toch nog hoop voor deze klassieke strip.
Meer Cultureel supplement...