Ga direct naar inhoud
Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
E-book
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Abonneren
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Puzzels
Mijn NRC
Terug
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Masterclasses
Onderwerpen
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Al abonnee?
Inloggen
Nederlandse literatuur
Interview
Rijzende sterren
Het romandebuut van Manik Sarkar kostte zeven jaar geploeter
Wie zijn de kunstenaars van wie we in 2025 veel gaan horen? Manik Sarkar, literair vertaler, debuteerde vorig jaar als schrijver met zijn eerste roman, ‘Ossenkop’. „Ik denk dat als ik meer lef had gehad, ik meteen al begonnen was met zelf schrijven.”
Recensie
Jeroen van Rooij
De lezer mag van Jeroen van Rooij niet te diep verbonden raken met zijn personages
In zijn nieuwe roman hebben de personages geen namen. De lezer moet het doen met schimmige aanduidingen als ‘de man’. Waarom doet Jeroen van Rooij dat? En werkt dat?
Recensie
Sana Valiulina
|
●●●●
Sana Valiulina sleurt de lezer in sneltreinvaart het verleden in van haar vader die vocht in het Rode Leger
In haar nieuwe boek vertelt de Ests-Nederlandse auteur het verhaal van haar vader die vocht in het Rode Leger en een decennium in de Goelag doorbracht.
Brieven
Een fijner ‘niets’ dichtbij
Eindelijk niets, stelt Marcel van Roosmalen in zijn column (30/12). Met de familie van 5 naar Qatar vliegen om daar „niets” te doen.
Boek uit de kast
In Stompetoren strijdt Marja Brouwers tegen het gekwek
Uit straatboekenkastjes in heel Nederland haalt Arjen Fortuin steeds een boek, bespreekt het, en geeft het door. Vandaag een ideeënroman in Stompetoren.
Opinie
Kerstverhaal
Het was lekker, nu is het op
Bij het kerstconcert van haar dochter loopt Kim Danny tegen het lijf, uit haar studentenhuis, honderd jaar geleden. Een kerstverhaal van Franca Treur.
Interview
Literatuur
Safae el Khannoussi, schrijver van 'Oroppa' en filosoof: ‘Mensen zijn nooit alleen maar een monster. Of zelden’
Safae el Khannoussi werkt aan haar proefschrift, maar was „vastbesloten” om óók een roman te schrijven. Haar gelauwerde debuut Oroppa gaat over mensen die zijn „uitgespuugd” en vertrekken naar Europa. „En dan?”
Essay
Feest in de literatuur
Onder de discobal: op zoek naar de beste feesten in de literatuur
Aan het einde van het jaar staan de agenda’s vol feesten. Maar wat is goed schrijven over een feestje? Op zoek naar woorden die de prachtige chaos van een echt geslaagd feest vangen.
Recensie
Magisch realisme
|
●●●●
Wie Belcampo leest, krijgt trek in mensenvlees
Belcampo had zijn fantasierijke kracht als schrijver snel gevonden. Zijn leven lang was hij een buitenstaander, maar een buitenstaander die over erkenning en succes weinig te klagen had.
Recensie
Herman Koch
|
●●
Waarom is de nieuwe, thrillerachtige Herman Koch zo grandioos onbevredigend?
In zijn nieuwe roman gebruikt een gevierde thrillerauteur een topcrimineel om van zijn writer’s block verlost te raken.
Profiel
P.C. Hooft-prijs
‘Meesterverteller’ Maarten ’t Hart (80) krijgt de P.C. Hooft-prijs voor zijn literaire werk
Schrijver Maarten ‘t Hart (80) ontvangt de P.C. Hooftprijs voor verhalend proza. De jury noemt de romans van ‘t Hart, waaronder naoorlogse klassiekers als ‘Een vlucht regenwulpen’ en ‘Het woeden der gehele wereld’ „kritisch, schrijnend, liefdevol, spannend, kwetsbaar en geestig”.
Recensie
Marieke de Maré
In de novelle van Marieke de Maré stumperen de mensen door het leven
In deze met de Bordewijk-prijs bekroonde novelle draait het om stilstand. Er wordt veel gesuggereerd en weinig uitgewerkt, waardoor het verhaal niet beklijft.
Recensie
Roman
Het is Joost Oomen gelukt: een lichte en vrolijke roman schrijven over euthanasie
Mag een leven ophouden als het voltooid is? Ook bij de levenslustigste schrijver van nu, de Remco Campert van deze tijd, kan het lichte niet zonder donkerte.
Recensie
Marieke van der Pol
|
●●●
Een schrijver met een neusje voor het belichten van intieme, schaamteloze herinneringen
In haar ‘autobiografische roman’ schrijft Van der Pol de meest intieme dingen zo precies en onderkoeld op, dat je mond er geregeld bij open valt.
Interview
Vlaamse schrijfster
Charlotte Van den Broeck over haar boek over het uitsterven van de Tasmaanse tijger: ‘Uitsterven lijkt een ver-van-ons-bed-show’
Het fraai geschreven boek 'Een vlam Tasmaanse tijgers' van deze Vlaamse schrijfster gaat minstens zozeer over de mens als over een uitgestorven diersoort. „Waarom voelen mensen zoveel bij een soort die er al niet meer is?”
Boek uit de kast
Een fenomenale Haasse uit de gele reus in nijver Nijverdal
Uit straatboekenkastjes in heel Nederland haalt Arjen Fortuin steeds een boek, bespreekt het, en geeft het door. Vandaag trakteert Nijverdal op het vernuft van Hella Haasse.
Brieven
Brinkman was moedig
Elsbeth Etty memoreert dat toenmalig minister van Cultuur Elco Brinkman in 1985 weigerde de P.C. Hooft-prijs uit te reiken aan Hugo Brandt Corstius (‘Hugo zou Wilders hebben…
Recensie
Tomas Lieske
Wat gebeurt er als Shakespeare de kroeg van Caravaggio binnenloopt?
Speculatief biografische literatuur over de groten uit de geschiedenis: dat is een van de constanten in het oeuvre van prijswinnaar Tomas Lieske. Ditmaal fabuleert hij een ontmoeting tussen Caravaggio en Shakespeare.
Recensie
Annemarie de Gee
Wat is er zo aantrekkelijk aan xenofoob rechts? Annemarie de Gee schreef een roman waarin ze oprecht en gewaagd een antwoord zoekt
Een idylle wordt ruw verstoord door een opvangboot voor asielzoekers. De aantrekkingskracht van xenofoob rechts wordt in De gloed onderzocht vanuit oprechte interesse.
Brieven
Geestelijke gymnastiek
Briefschrijver Hans Klein Wolterink wil ‘meer feiten en minder meningen’ (26/11). Hij fulmineert tegen de columnisten in het algemeen.
Brieven
De nieuwsjungle
‘De column’ zoals deze in NRC verschijnt, handelt voor het merendeel over de privélevens van columnisten, is mijn indruk (De column is nu een hapklare preek vanaf de kansel…
Recensie
Laura Broekhuysen
|
●●●●
De mythische wereld van een IJslands dorp
In de roman Magnetisch middernacht verhuizen Pippa en haar moeder naar een oud IJslands dorpje. Ze ontmoeten daar allerlei eigenzinnige types, maar het is vooral het ruige landschap dat hun nieuwe leven bepaalt.
Recensie
Eva Hofman
Waarom hebben andere vrouwen altijd beter haar?
De jonge vrouw in de satirische roman Josephine voelt zich gevangen in een online spiegelpaleis, waar ze zichzelf voortdurend vergelijkt met de beelden van andere vrouwen. Heel herkenbaar voor lezers die tot dezelfde doelgroep behoren.
Recensie
A.F.Th. van der Heijden
A.F.Th. van der Heijden wentelt zich in zonde en zoet vergif, maar waartoe precies?
Een jarenzeventigverhaal over jaloezie, met veel expliciete seks: na de lesbische groteske Stemvorken en het nog scabreuzere Zogkoorts weigert A.F.Th. van der Heijden mee te buigen met de ‘preutse’ tijdgeest. Wat heeft hij te bieden?
Opinie
Columnistiek
De column is nu een hapklare preek vanaf de kansel
De speelse vrijmoedigheid van een halve eeuw terug is ingeruild voor de geloofsbelijdenis van de beroepsopiniemakers, constateert Christiaan Weijts.
Boek uit de kast
Het boek Ont past mooi in de kast-met-bankje te Antwerpen
Uit straatboekenkastjes in de Benelux haalt Arjen Fortuin steeds een boek, bespreekt het, en geeft het door. Vandaag Anton Valens’ Groningse roman in Antwerpen.
Literatuur
Adriaan van Dis wint NS Publieksprijs 2024
Van Dis kreeg met zijn boek ‘Naar zachtheid en een warm omhelzen’ 21 procent van de ruim 100.000 uitgebrachte stemmen. Het is de tweede keer dat de romanschrijver de publieksprijs wint.
Recensie
Autobiografie
|
●●●●
Het rauwe moederboek van Lize Spit snoert de keel
Wanneer je over je eigen ouders schrijft, schrijf je onherroepelijk ook over jezelf, bewijzen Lize Spit en Édouard Louis in hun nieuwe boeken. De een durft zichzelf daarbij meer bloot te geven dan de ander.
Recensie
Martha Heesen
De potige plattelandsvrouwen komen je halen
In het Drentse dorp dat ze beschrijft is het leven uitgeblust. Heesen is een ambachtsvrouw pur sang, maar veel staat er in haar roman niet op het spel.
Meer Nederlandse literatuur...