Ga direct naar inhoud
Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
E-book
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Abonneren
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Puzzels
Mijn NRC
Terug
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Masterclasses
Onderwerpen
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Al abonnee?
Inloggen
Kinderboeken
Recensie
kinderboeken
Grimmig toekomstkinderboek ‘Eenbeen’ behandelt veel en weet te overtuigen
Ons consumptiegedrag, de klimaatcrisis, oorlog, de positie van de boer, genderidentiteit – veel onderwerpen voor één kinderboek, maar het is Thijs Goverde gelukt om van Eenbeen een natuurlijk verhaal te maken dat zich soepel lezen laat.
Recensie
Kinderboek
Een sprankelende versie van het kerstverhaal voor kinderen
Mathilde Stein en Sophie Pluim blazen het kerstverhaal nieuw leven in. Dat doen zij door het verhaal te vertellen vanuit Maria, die de lezer direct aanspreekt, en met gedurfde illustraties in een zomers kleurenpalet.
Recensie
kinderboeken
|
●●●
Wie de pest had, moest met een witte stok over straat
De belegering van Leiden in de zestiende eeuw werd onderwerp van een historisch jeugdboek. Marte Jongbloed heeft haar research gedaan en bouwt een overtuigend verhaal op met treffende details.
Recensie
kinderboeken
|
●●●●
De speelafspraken van Violet worden steeds wonderlijker en innemender
Met ieder kind uit de klas, aardig of niet, in een jaar één keer spelen: dat is de opdracht die Violet zichzelf stelt. Maar in David Vlietstra’s geraffineerde en geestige kinderboek is méér aan de hand.
Recensie
kinderboeken
Het zware leven van de eencellige die van eenvoud houdt
In een wondere onderwaterwereld dobbert de eencellige Leo doelloos rond – en de lezer van Yvonne Jagtenbergs nieuwe kinderboek dobbert goedmoedig mee. Af en toe zwemt er een filosofische kwestie langs.
Recensie
kinderboeken
De reizen van Marco Polo blijven een speurtocht
Lida Dijkstra won eerder prijzen met haar hervertelling van Egyptische faraogeschiedenis; nu is Marco Polo aan de beurt. Vooral de boekverzorging en illustraties van Djenné Fila zijn van zeldzame kwaliteit.
Recensie
kinderboeken
Tantalos moet in deze hervertelde mythen van Zeus zijn bek houden
Het enige dat schrijver Daan Remmerts de Vries met zijn hervertellingen van Griekse mythen lijkt te beogen, is ze levend houden. Verder geen interpretaties, geen uitleg en geen verheven woorden – wel veel voelbaar enthousiasme.
Recensie
Prentenboek
|
●●●●
Prentenboekenmaker Jon Klassen weet hoe je effectief griezelt met kinderen
Voor Halloween of een andere gelegenheid om lekker weg te griezelen, is De schedel van Jon Klassen gepast gedurfd. De Amerikaanse maker kiest voor een engere versie dan het originele Tiroler volksverhaal.
Recensie
kinderboeken
Het lijf wilde niet meer, dus leeft het hoofd los nog even door
Een hoofd leeft verder zonder het lijf van de man eronder – de liefde van jeugdliterair schrijver Benny Lindelauf voor magisch realisme komt in De vrouw en zijn hoofd tot volle wasdom. De samenwerking met Ingrid Godon levert iets absoluut oorspronkelijks op.
Profiel
Kinderboekenweek
Ook de regels van het kinderboek zijn er om gebroken te worden
Het thema van de kinderboekenweek van 2 tot en met 13 oktober is ‘lekker eigenwijs’. NRC selecteerde de vier meest eigenwijze kinderboekenmakers die in het Nederlandse taalgebied actief zijn.
Recensie
Kinderboek
|
●●●
Reinaerts vossenstreken die nooit uit de mode raken
Een ‘eigenwijze’ Kinderboekenweek kon natuurlijk niet zonder nieuwe hervertelling voor kinderen van het Middeleeuwse verhaal over de vos Reinaert. Van Donkelaar en Van Rooijen rijmen prettig toegankelijk, maar de toon en teneur zwalken een beetje.
Recensie
kinderboeken
Een kind dat ‘terug’ moet naar het geboorteland van zijn vader
Wat als je op een dag vanuit school niet naar huis gaat, maar naar het geboorteland van je vader? Enne Koens vertelt een universeel vluchtverhaal en maakt het gevoel van ontheemding voor iedereen lovenswaardig invoelbaar.
Recensie
kinderboeken
|
●●●●
Afscheid nemen van een ouder terwijl je daar nog niet klaar voor bent
Kip op je kopis een aangrijpende jeugdroman over een jongen die zijn vader verliest aan kanker. Luchtige humor voorkomt dat het verhaal te zwaar wordt.
Recensie
Kinderboek
|
●●●
Middeleeuwse gravin Ada was meer dan een slachtoffer van haar tijd
‘Mij werd niets gevraagd. Met mij gebeurde’, laat Imme Dros de middeleeuwse Ada van Holland zeggen, die in haar tijd stevig tegengewerkt werd. Dros en Geelen ontrukken haar verhaal aan de vergetelheid.
Recensie
Kinderboek
|
●●●●
Met je (boze?) stiefmoeder naar het zwembad
De Zweedse Elsa Paulson schreef en tekende met Lilly, Hanna en de zeven omaatjes een ontroerend prentenboekdebuut met een eigentijdse glansrol voor een stiefmoeder.
Recensie
kinderboeken
|
●●●
Een jongensleven in een Friese zeventiende-eeuwse sekte
Het addergebroed van Slot Thetinga is een vlot geschreven historische jeugdroman die gesitueerd is op het Friese platteland en het verhaal vertelt van de sekte die daar in de jaren 1700 leefde.
Recensie
Kinderboek
Een varken dat hoopt op een roodzijden ochtendjas
Heerlijk zijn ze, de sympathieke voorleesverhalen over het zelfingenomen varken Eduard Speck. Wolf Erlbruchs illustraties combineren goed met de bravoure, humor, trots en kwetsbaarheid die John Saxby in de verhalen heeft gelegd.
Recensie
Kinderboek
Spectaculaire paddenstoelen: de muffe maar mateloos boeiende materie van schimmels
De meest langdradige wezens kregen een spectaculair, deze week tweemaal bekroond kinderboek: Paddenstoel & co. Geert-Jan Roebers maakt doeltreffend gebruik van de visualiserende kracht van taal.
Interview
Schrijver Sjoerd Kuyper: ‘Kinderen weten wat er speelt, die ellende moet je niet verdoezelen’
Na vijftig jaar schrijverschap denkt Sjoerd Kuyper zijn laatste grote boek wel te hebben geschreven. De Grote Vloed is een ‘olijke dystopie’ met maatschappijkritiek in de overtreffende trap. „Ja, er vallen miljarden doden. Toch valt er veel te lachen.”
Recensie
Kinderboek
|
●●●●
Beer en Vogel zijn net zulke goede en onwaarschijnlijke vrienden als Kikker en Pad
Vogel en Beer: twee tegenpolen die elkaar toch door dik en dun steunen. Dat doet denken aan het klassieke vriendenpaar uit de kinderliteratuur: Alfred Lobels Kikker en Pad. Gaat die vergelijking op?
Recensie
Jeugdboek
|
●●●
Met oog voor detail rolt schrijver Jacques Vriens de historische pipowagens op het gras
Een sfeervolle wereld om in te verdwijnen en spanning op de juiste momenten: daarop trakteert Jacques Vriens in een jeugdroman over twee kinderen die strijd moeten leveren om zichzelf te zijn.
Recensie
Kinderboek
|
●●●
‘Daar hing Pinokkio’: de gruwel van de houten marionet die levend werd
De nieuwe Pinokkio-bewerking door Imme Dros is merkwaardig – alleen al omdat het, let op, een bewerking van een toneelbewerking van een hervertelling van een feuilleton is. Maar ook dankzij weergaloos illustratiewerk.
Recensie
kinderboeken
|
●●●●
Waarom lag de getormenteerde Jowi bloedend onder een brug?
Een jongen ligt in coma, na een val van een brug – of sprong hij? De nieuwe young-adultroman van Evelien De Vlieger heeft thrillerachtige allure en een sterke constructie, maar ook levensechte personages en intelligente zinnen.
Recensie
Jeugdboek
|
●●●
‘Umbrador’ is een spannend fantasyverhaal van Nederlandse bodem
Schrijver Marieke Smithuis toont zich in Umbrador, haar eerste fantasyboek, schatplichtig aan meerdere klassieke fantasyverhalen. Maar haar goed uitgedachte wereld en verhaal is doorwrocht en onderscheidend genoeg.
Recensie
Kinderboek
|
●●●
Het zonnigste mensenkind dat er is laveert behoedzaam tussen volwassen gedoe
Jenny Valentine, bekend van tienerboeken, schreef nu voor jongere kinderen, zonder uitzonderlijke plot. Scherp en lichtvoetig gaat het over een kind dat gewend is rond te reizen, en nu moet aarden.
Recensie
Kinderboek
|
●●●
Spelen met taal en de seizoenen op een fijne, niet al te moeilijke manier
In een behulpzaam en bovendien schitterend geïllustreerd boek legt kinderdichter Bette Westera vele versvormen uit aan de hand van de seizoenen. Daarbij prikkelt de inhoud minder dan de vorm.
Recensie
Kinderboek
|
●●●●
De onverwachte betekenis van een wandeling met een kat
De kunst van het verdwalen is ook de kunst van het ontdekken, toont dit diep ontroerende en vernuftige Zweedse prentenboek.
Recensie
Jeugdboek
|
●●●●
Het schrijfdebuut van Ludwig Volbeda is een weergaloos en eigenzinnig portret
Een boek over genderidentiteit dat met de aandacht en finesse is geschreven van Oever, kom je niet vaak tegen. Geprezen illustrator Ludwig Volbeda schrijft zoals hij tekent: gedetailleerd en eigenzinnig, vol kleine observaties en beelden.
Woutertje Pieterse Prijs 2024
Magisch-realistische roman ‘De jongen die van de wereld hield’ wint de Woutertje Pieterse Prijs voor het beste kinderboek
De Woutertje Pieterse Prijs voor het beste kinderboek is toegekend aan schrijver Tjibbe Veldkamp voor De jongen die van de wereld hield.
Meer Kinderboeken...