Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.
Eindeloos malen over die presentatie volgende week. ’s Nachts in bed tobben over dat onhandige gesprek van eergisteren. Piekeren kan je leven behoorlijk verpesten. Wat is het, waarom doen we het en hoe pak je het aan?
„Dat ga ik je niet vertellen, dat merk je vanzelf.” Een manager zei het ooit tegen me. Hij wilde een projectvoorstel en ik informeerde beleefd op welke criteria dat beoordeeld zou worden. Leek me een logische vraag. Maar hij reageerde alsof ik naar zijn banksaldo vroeg.
Ben Tiggelaar
Een roeping hebben kan fijn zijn, blijkt uit een nieuw onderzoek. Maar waar vind je eigenlijk een roeping, vraagt Ben Tiggelaar zich af. „Moet je daar actief naar zoeken, als naar een verstopt paasei? Of is het meer iets dat je zelf construeert in je hoofd?”
Eerst vijf complimenten, dan kritiek. Psychologen rekenden deze vuistregel al in de jaren zeventig uit. Maar waarom staren we ons blind op een getal, en kijken we niet gewoon naar wat de ander fijn vindt?
Stel je voor dat je moeilijke beslissingen nam door een muntje op te gooien. „Zou je daar dan gelukkiger van worden?” Een gedragseconoom onderzocht het.
Op een werkdag stressen we meer en lachen we minder dan wanneer we vrij zijn. Werk is een serieuze aangelegenheid voor veel mensen. Terwijl onderzoek laat zien dat humor tussen collega’s juist heel goed werkt.
Hoe stimuleer je die gezamenlijke denkkracht in de praktijk? Welke vaardigheden en routines zijn daarvoor nodig? Volgens managementdenker Linda Hill doen innovatieve organisaties drie essentiële dingen.
Wat zijn de voor- en nadelen voor een groot of klein team en is er een perfecte grootte? „Klein is fijn, als het om teams gaat, onderzoek bevestigt dit. Toch maken we vaak onze teams te groot, uit angst onze doelen niet te halen.”
Af en toe ruziemaken – met je baas of met collega’s – kan nuttig zijn. Mits je het goed doet. In een openhartige discussie wissel je tegengestelde standpunten uit om er samen beter van te worden.
Vooral kenniswerkers willen graag hybride werken: deels op kantoor, deels thuis. De praktische invulling hiervan is echter nog niet zo eenvoudig.
Het kriebelt bij veel mensen. Eén op de vijf medewerkers wisselde vorig jaar van baan, zegt het UWV. Maar hoe weet je of het tijd is om iets nieuws te gaan doen? Wanneer stop je en ga je op zoek naar iets beters?
Veel initiatieven op het gebied van diversiteit werken niet., schrijft Ben Tiggelaar. En wat wel werkt, wordt maar mondjesmaat toegepast.
Klimaatalarm. Personeelstekort. Energiecrisis. Problemen genoeg, schrijft Ben Tiggelaar. Maar hoe kom je tot oplossingen? Waar begin je?
Goede voornemens, de meeste mensen hebben ze. ''Maar het achterlaten van oude gedragspatronen en het ontwikkelen van nieuwe routines is moeilijk.''
Ik ben een geboren pessimist. En ik ben een rasoptimist. Twee naturen die al een leven lang om voorrang strijden.
Valt er echt iets te leren van leiders als Elon Musk? Vijf redenen waarom je je maar beter niets kunt aantrekken van celebrity-ceo’s
Een beste vriend hebben op het werk is belangrijk, blijkt uit onderzoek. Moet je hier iets mee als organisatie? vraagt Ben Tiggelaar.
Veel mensen hollen zichzelf voorbij. Wat te doen? Hoe maak je van je agenda weer je mede- in plaats van je tegenstander?
Hoe kun je goed delegeren? En wat moet je juist niet doen? Columnist Ben Tiggelaar bespreekt vier belangrijke stappen. „Het is niet gek om gewoon te vragen: wat heb je van mij nodig?”
De ideeën van B.F. Skinner komen overal terug en toch wordt hij maar weinig genoemd, ziet Ben Tiggelaar. Hijzelf is al sinds zijn studententijd fan van de psycholoog.
Een stortvloed aan documenten met talloze aandachtspunten die samen tot verwarring leiden. Dat fenomeen is bij grote organisaties zo gangbaar dat er termen als ‘strategic overload’ voor bestaan.
De vrijheid om te consumeren lijkt te moeten worden ingeperkt voor het klimaat. Waren we daar ooit vrij in? vraagt Ben Tiggelaar.
Als je weet hoe de 'post-prestatiedip' werkt, valt het leven minder tegen.