Hier hing een schilderij
:format(jpeg):fill(f8f8f8,true)/s3/static.nrc.nl/podcasts/files/2023/10/hhes768x768v0126102023.png)
Luister de trailer
Of meer van onze podcasts in de NRC Audio-app.
Op 28 februari 2022 overhandigt de gemeente Amsterdam een topstuk uit het Stedelijk Museum aan de erven van de laatste Joodse bezitter. Het schilderij, een Kandinsky ter waarde van zestig miljoen euro, zou in 1940 door nazi’s zijn geroofd, of onder druk zijn verkocht. Maar is dat wel zo?
Na langdurig onderzoek is de conclusie van een commissie met kenners dat het schilderij, dat de gemeente in 1940 voor 176 gulden heeft gekocht, gewoon in het Stedelijk mag blijven hangen. Maar dan, vier jaar later: de gemeente geeft het schilderij alsnog terug. Of weg.
Dat is de vraag.
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/podcasts/files/2023/10/web-2311culkandinsky.jpg|//images.nrc.nl/juYqQvzDZLKgmkDZF9t4qVNplL8=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/podcasts/files/2023/10/web-2311culkandinsky.jpg|//images.nrc.nl/bwd6OWd7yroEhYnvT7YhLiGWchc=/5760x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/podcasts/files/2023/10/web-2311culkandinsky.jpg)
Wassily Kandinsky, Bild mit Häusern, 1909. Foto collectie Stedelijk Museum Amsterdam
Emmie Kollau en Pieter van Os zoeken in deze achtdelige podcast naar een antwoord. Ze praten met hoofdpersonen uit het conflict, duiken de geschiedenis in met schrijvers als Adriaan van Dis en peilen iets ongrijpbaars als de tijdgeest. Vragen komen voorbij als: is het kies te verdienen aan de holocaust? Of dienen de miljoenen als gewenst smeermiddel in de bestrijding van historisch onrecht? En wat als claimanten in geen enkel opzicht deelhebben aan het leed dat ooit is berokkend? Hier hing een schilderij biedt antwoorden in een fascinerende zoektocht naar geschiedenis én moraal.
Hier hing een schilderij is vanaf woensdag 8 november wekelijks te beluisteren via de NRC Audio-app of andere podcastapps…
Afleveringen
Hosts
-
Emmie Kollau
(1977) is journalist, podcastmaker en creatief producent. Ze maakte Lopendebandwerk en produceerde o.a. De Man en de Maan, Buiten de Muren en De Ranchi Baby’s. Daarnaast werkt ze aan multimedia-projecten als Iron Curtain Project en Gedwongen.
-
Pieter van Os
(1971) is schrijver en journalist. Voor NRC schrijft hij regelmatig over roofkunst. Voor zijn boek Liever dier dan mens ontving hij zowel de Brusseprijs, voor het beste journalistieke boek van het jaar, als ook de Libris Geschiedenis Prijs.
Productie
Presentatie: Pieter van Os en Emmie Kollau
Redactie: Pieter van Os
Regie: Emmie Kollau
Muziek: Darius Timmer
Montage: Emmie Kollau
Montage-assistentie: Kars van den Heuvel
Mixage: Arno Peeters
Productie: Aldus’ Producties
Eindredactie: Iddo Havinga
Illustratie: Martien ter Veen
Vormgeving: Yannick Mortier