Ga direct naar inhoud
Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
E-book
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Abonneren
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Puzzels
Mijn NRC
Terug
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Masterclasses
Onderwerpen
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Al abonnee?
Inloggen
Alle jaren
2025
Januari
Het nieuws van donderdag 2 januari 2025
Duitsland
Dodelijke ‘Kugelbomben’ zwengelen vuurwerkdebat in Duitsland aan
Van zeker twee van vijf dodelijke ongevallen tijdens Oud en Nieuw in Duitsland was een vuurwerkbom de oorzaak. Sommigen bepleiten strengere controle op import vanuit Oost-Europese buurlanden. Anderen willen een algemeen verbod.
Commentaar
Wees nieuwsgierig en durf het onmogelijke, net als Sifan Hassan
Natúúrlijk werd Sifan Hassan afgelopen maand uitgeroepen tot Nederlands sportvrouw van het jaar, schrijft NRC in het dagelijkse commentaar.
Geschiedenis
Nationaal Archief weer verder open: verhalen over prins Bernhard, een principiële veldwachter en een mestcrisis (toen al)
Ook dit jaar zijn er weer talloze documenten uit de rijksarchieven vrijgegeven. Ze geven inzicht in politieke besluitvorming, een blik op de correspondentie van het Koninklijk Huis en een inkijkje in het geweten van dienders tijdens de bezetting.
Verenigde Staten
Aanslag in New Orleans legt voor Amerikanen bloot hoe kwetsbaar VS blijven voor terreur
De vermoedelijke dader van de aanslag tijdens nieuwjaarsnacht was een ex-militair die trouw had gezworen aan Islamitische Staat. Ook de verdachte van een explosie bij een Trump-hotel in Las Vegas was een beroepsmilitair. Er lijkt geen verband te bestaan tussen hun acties.
Column
Frits Abrahams
De politie als pispaal
Hoe krijgen we de machtigste politicus van Nederland zover dat hij ook de politie, brandweer en ambulancediensten via een algeheel vuurwerkverbod de steun geeft die ze verdienen?
Recensie
Geschiedenis
|
●●●●●
Het verrassende verhaal van een moeder van kleur die als kind werd geadopteerd door een wit, gereformeerd stel
Harriët Duurvoort schreef een indrukwekkend boek over haar moeder, een geadopteerde vrouw van kleur. Het verhaal raakt aan de Grote Geschiedenis van de 20ste eeuw.
Separatistische regio
Acute energiecrisis in Moldavië na aflopen contract tussen Rusland en Oekraïne
Meer dan vijftien jaar profiteerden de door Moskou militair gesteunde separatisten in de Moldavische regio van ‘gratis’ Russisch gas. Daar kwam op 1 januari abrupt een eind aan.
Genen en welvaart
Ongelijkheid zit in onze genen, zegt deze econoom
Kinderen van welvarende ouders zijn zelf vaak ook welvarend. Komt dat door de genen of door de omgeving? Dat is een vals onderscheid, zegt econoom Sjoerd van Alten.
Aardgas
Gasprijzen gestegen, hoogste in ruim een jaar
Op de Amsterdamse markt kostte een megawattuur aardgas donderdag meer dan 50 euro. Dat is de hoogste prijs sinds november 2023.
Reportage
Zeehondenopvang
Pieterburen moet verder zonder het zeehondencentrum: ‘Begrijpelijk, maar jammer voor het dorp’
Wie Pieterburen zei, zei zeehonden. Maar na 5 januari gaat het bekende zeehondencentrum verder in een modern gebouw in Lauwersoog, waar het verhaal over de Waddenzee op interactieve wijze verteld kan worden. „Lenie had de zeehonden nog in haar achtertuin.”
nieuwszender
Palestijnse Autoriteit sluit Al Jazeera op Westelijke Jordaanoever
Voor nieuwszender Al Jazeera wordt het werken steeds moeilijker in het Midden-Oosten. Na een eerdere Israëlische inval heeft het medium nu een sluitingsbevel gekregen van de Palestijnse Autoriteit.
Vuurwerk
Gemeenten: ‘Lokale vuurwerkverboden moeten leiden tot gedragsverandering, net als bij het rookverbod’
Bij gebrek aan landelijke maatregelen gaan gemeenten vuurwerkoverlast zelf te lijf met een ‘afsteekverbod’. Maar dat heeft geen zin zolang er te veel tegenstrijdige signalen zijn over wat wel en niet mag. „Een verbod is pas écht effectief als je daarover Europese afspraken zou maken.”
Elektrische bussen
Noodlijdend Ebusco snijdt in personeelsbestand
De bouwer van elektrische bussen zit in de financiële problemen en schrapt bijna een vijfde van de banen. Een aandeelhouder werd berispt vanwege marktmanipulatie.
Migratieroute
Twee boten met migranten gezonken voor de kust van Tunesië, zeker 27 doden
De centrale Middellandse Zee is de dodelijkste migratieroute ter wereld. In 2024 alleen zijn er volgens het Missing Migrants Project zeker 1.695 migranten omgekomen of vermist geraakt.
Rubriek
teruglezen
‘In het leven krijg je zelden concrete antwoorden op fundamentele vragen’
CDA-partijleider Henri Bontenbal herlas Merkstenen (1963) van Dag Hammarskjöld. Het bracht weinig nieuwe inzichten, maar juist dat bleek een inzicht op zichzelf.
Interview
Paul Witteman en Floris Kortie
Paul Witteman en Floris Kortie over 10 jaar ‘Podium Klassiek’: ‘Mijn eerste gedachte was: heb ik de verkeerde keuze gemaakt om dit programma te doen?’
Een uur praten over en luisteren naar klassieke muziek op het grillige medium televisie: volgens kijkcijferkenners is dat vragen om problemen. Maar zie: ‘Podium Klassiek’ viert deze maand het tienjarige bestaan. Presentatoren Paul Witteman en Floris Kortie stonden aan de wieg.
Val van Assad
Oekraïne gaat diplomatieke banden met Syrië herstellen
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky gaat de diplomatieke banden met Syrië herstellen. Dat heeft Zelensky donderdag gezegd, nadat onder anderen zijn minister van…
Verenigd Koninkrijk
Recordaantal migranten in het Kanaal verdronken, ‘mede door harde aanpak van de Britse regering'
In 2024 verdronk een record aantal vluchtelingen bij de oversteek van het Kanaal. Een vluchtelingenorganisatie vindt dat dit duidelijk maakt dat de harde aanpak van Britse regering averechts werkt.
Recensie
Hamas
|
●●●
Geweld is een pragmatische keuze van Hamas
Wat drijft Hamas in zijn verzet tegen Israël: ideologie of pragmatisme? Joas Wagemakers stelt dat ook het geweld dat de organisatie gebruikt een pragmatische keuze is.
Interview
Topwielrenner
Wout van Aert zet een dikke streep onder 2024. ‘Ik was meer patiënt dan sporter’
Wout van Aert (30), een van de beste wielrenners ter wereld, beleefde afgelopen jaar een rampseizoen door twee zware valpartijen. Het kostte hem steeds meer moeite om daarvan terug te keren „Voor mijn gevoel heb ik mentaal lang stilgestaan.”
Opinie
Verenigde Staten
In één opzicht was Carter net als Trump: zijn slechte verhouding met Europa
Yuri van Hoef ziet parallellen tussen de pas overleden Jimmy Carter en Donald Trump als het gaat om het buitenlandbeleid.
Column
Sarah Sluimer
Oud bureau, nieuw verhaal
Columnist Sarah Sluimer vond jaren geleden een Honingblond bureautje bij het grofvuil. „Precies groot genoeg om in mijn eentje aan te schrijven, met een theekopje rechts naast mijn laptop en een klein asbakje links. De jaren daarna sleepte ik het bureautje overal met me mee.”
Wat was ie lekker
Langere wachttijd voor meer uitgesproken smaak
Meekoken met Janneke: kastanjepaté met pickle.
Laatste nieuws Syrië
VN: Ruim 125.000 Syriërs teruggekeerd sinds de val van Assad
Ook zijn in de eerste weken na de val van Assad ongeveer 500.000 mensen die binnen Syrië ontheemd waren geraakt huiswaarts gekeerd naar het noordwesten van het land. Volgens de VN-organisatie die zich richt op wereldwijde migratiestromen (IOM) is er ongeveer 71 miljoen euro nodig om ruim een miljoen Syriërs te helpen.
Recensie
Waarheid
|
●●●●
Zonder leugens geen waarheid
Drie boeken verkennen de concepten waarheid en leugens op filosofische en praktische wijze. Misschien kunnen we beter over de waarheid denken als een weefsel dat de boel bij elkaar houdt.
Necrologie
Karel Vuursteen (1941-2024)
|
topman Heineken
Met bulderlach en humor wist Karel Vuursteen ook Freddy Heineken voor zich te winnen
Hij was een buitenstaander die de leiding kreeg bij bierbrouwer Heineken. Voor de beoogde buitenlandse groei moest Karel Vuursteen nog steeds bij de oude baas op de thee.
Jong geleerd
‘Jongeren gebruiken Engelse woorden om hun taal een beetje te kruiden’
Jongeren gebruiken graag Engelse woorden. Maar de mate waarin ze dat doen wordt door ouderen „systematisch overschat”. Melissa Schuring zocht het uit: hoe praten kinderen onderling?
Interview
Klokkenmaker
Ons cultureel erfgoed gaat naar de knoppen, zegt de klokkenmaker
Willem van Diggele is een weemoedige klokkenmaker. Het échte vak staat onder druk en mensen kopen geen échte klokken meer.
Biologie
Hoe gaat het met de ijsbeer? Een databank vol snorrenfoto’s helpt om die vraag te beantwoorden
In een Canadees dorpje bouwt een Nederlandse bioloog een database van ijsbeersnorharenfoto’s. Aan de hand daarvan zijn individuen te herkennen. De symmetrie van hun snuit verraadt nog meer.
Oorlogsarchief
Namen en woonplaatsen van ruim 400.000 mogelijke collaborateurs staan vanaf nu online, hun strafdossiers niet
Uit de online databank met namen kan enkel worden geconcludeerd of iemand formeel onderzocht is voor collaboratie. Dossiers kunnen vanwege privacyoverwegingen niet online worden ingezien
Duurzaamheid
Eerst heel lang traag, dan ineens supersnel: zo werkt het vaak met kantelpunten. Kan dat ook met de klimaattransitie?
Volgens een nieuw rapport van Triodos is er groeiend draagvlak voor grote transities. „Een significante minderheid – vaak rond de 25 procent – kan al voldoende zijn voor een normverschuiving.”
dodelijke schietpartijen
Verdachte schietpartijen Rotterdam gearresteerd, derde slachtoffer overleden
In twee weken tijd hebben in Rotterdam drie schietpartijen plaatsgevonden. De drie slachtoffers zijn overleden aan hun verwondingen. De politie heeft een 24-jarige verdachte aangehouden.
Necrologie
Jocelyn Wildenstein (?-2024)
Bij ‘Catwoman’ en cultureel icoon Jocelyn Wildenstein vervaagde de grens tussen echt en nep
Ze begon steeds meer op een katachtige te lijken, toch bleef Jocelyn Wildenstein ontkennen plastische chirurgie te hebben gehad. Ze overleed op Oudejaarsdag aan een longembolie.
Gaza oorlog
Meerdere aanvallen verspreid over gehele Gazastrook: '28 Palestijnen gedood in afgelopen 24 uur'
Het Israëlische leger heeft woensdag op meerdere plaatsen in de Gazastrook aanvallen uitgevoerd waarbij Palestijnen zijn gedood.
Recensie
Boeken
|
●●●●
Antisemitisme als woord om je vijand mee te kunnen beschuldigen
In het Israëlisch-Palestijnse conflict worden ‘antisemitisme’ en ‘zionisme’ steeds vaker gebruikt als synoniemen voor het kwaad. Twee boeken zoeken een uitweg uit de verwarring.
Overijssel
Het ‘kanaaldrama’ zorgde voor jarenlange onzekerheid bij bewoners met schade, maar nu lijkt er een doorbraak te zijn
Door het uitbaggeren van het kanaal tussen Almelo en De Haandrik liepen vierhonderd woningen grote schade op. Het geld waarmee de provincie over de brug kwam, was verre van voldoende. Ex-politicus en bemiddelaar Arie Slob probeert het leed te verzachten.
Recensie
|
●●●●
Recycling is het toverwoord
De zorgen over milieu en klimaat zijn groot. Maar er zijn ook sprankjes hoop, zoals een expositie over de circulaire economie laat zien. Zelfs olifantenpoep kan worden hergebruikt.
Recensie
Viet Thanh Nguyen
Zo schrijf je in vijf stappen (en een bonuspunt) een Vietnamese vluchtelingenroman
In het werk van de Vietnamees-Amerikaanse schrijver Viet Thanh Nguyen is de mens met twee gezichten een rode draad. In zijn nieuwste memoir komt dat samen met een ode aan zijn ouders.
Interview
Barbara Smit
|
Researcher en programmamaker
Nieuwe reisserie over de zoektocht naar vrede in Colombia: ‘De meeste mensen deugen, óók daar’
Na vijftig jaar burgeroorlog vreedzaam samenleven, hoe pakt Colombia dat aan? Een nieuwe VPRO-serie onderzoekt hoe het land met die zoektocht omgaat en toont mensen die naar verzoening streven – zelfs vanuit de gevangenis.
Reportage
Technische natuurkunde
Eindelijk een deeltjesversneller die zo klein is dat klanten er niet meer naartoe hoeven
Veel fabrikanten zouden graag met krachtige röntgenstraling hun productie controleren. Maar de apparatuur daarvoor is gigantisch groot. In Eindhoven staat nu een handzame synchrotron.
Recensie
Roman
|
●●●
Jarka Kubsova schreef een roman over twee vrouwen die in verschillende eeuwen tegen het patriarchaat streden
Ze schreef een roman over een ongelukkige vrouw met een obsessie voor een vrouw die 450 jaar geleden als heks op de brandstapel belandde.
Dodelijke vliegtuigcrash
Directeur van Jeju Air mag Zuid-Korea niet verlaten in kader van politieonderzoek naar vliegtuigcrash
Op donderdag hebben Zuid-Koreaanse agenten twee invallen gedaan: op het vliegveld van de luchthaven in Muan en op het kantoor van Jeju Air in Seoul. Ook laat de politie weten dat de CEO van Jeju Air het land voorlopig niet mag verlaten.
Column
Jonasz Dekkers
Het hardnekkige vuurwerk-ritueel
Nu vuurwerk de kracht van bommen heeft, moeten we ook durven toegeven dat we op een punt zijn waarop dit recente fenomeen de maatschappij alleen maar schade berokkent. Shells, Cobra’s en mortieren schrijven geen gemeenschappelijk verhaal, ze slopen dat.
Recensie
Franse literatuur
|
●●●●●
Neige Sinno kroop in het hoofd van haar verkrachter
Neige Sinno schreef een roman over de verkrachting van een jong meisje door haar stiefvader. Ze deed dat in de vorm van een getuigenis en aanklacht, met onder meer processtukken en krantenartikelen.
Recensie
De chef hier, bij Gist in Tilburg, snápt smaken
Eén enorme flater eet Joël Broekaert bij Gist in Tilburg, maar verder wordt hier aantrekkelijk gekookt. Hij eet er heerlijke boerenkool en een voortreffelijke krab met hollandaise.
Goed geschreven
Kamagurka laat elke week zien hoe Bert Vanderslagmulders vordert met het schrijven van een boek.
Spitsuur
‘Ook op vakantie doe ik continu nieuwe ideeën op’
Michel en Nancy Maljers kenden elkaar als kleuters al en kregen vijftien jaar terug een relatie. Ze werken beiden hard en graag. Ooit hopen ze in een zonnig land te gaan wonen. „Maar we gaan niet met een parasol op het strand zitten.”
Zuid-Chinese Zee
Filippijnen vinden onderwaterdrone, 'vermoedelijk van China'
De drone kan worden ingezet voor "monitoring en verkenning", aldus de Filipijnen. China is steeds agressiever aanwezig in onder meer de Filipijnse delen van de Zuid-Chinese Zee.
Oorlog in Gaza
Israëlische aanval op humanitaire zone Zuid-Gaza, zeker tien doden
Bij een Israëlische luchtaanval op een humanitaire zone in Zuid-Gaza zijn zeker tien Palestijnen gedood.
tv-recensie
Gerard Joling is de ware oudejaarsconferencier
Bij ‘Te land, ter zee en in de lucht’ blijkt Nederland een land van worstenbroodjes, schoonmoedergrappen en is Gerard Joling als de ideale Dichter des Vaderlands.
Podcast
Politie krijgt nieuw undercoverteam na zelfmoord infiltrant
Na kritische onderzoeken naar het team met politie-infiltranten, is dit jaar een nieuw politieteam gestart: Undercoverteam NL.
Nieuwjaarsnacht
Dodental vermoedelijke aanslag New Orleans loopt op tot vijftien
Volgens president Joe Biden liet de doodgeschoten dader zich inspireren door Islamitische Staat. De FBI denkt dat hij niet alleen handelde.
Koprol
Cijferblok
Woordzoeker
Cinco
Precies vier
Vorto
Column
Marcel van roosmalen
Nieuwjaarsduiken
Alle fysieke uitdagingen die Nederlanders zichzelf uit verveling opleggen gaan steeds vaker alleen door als de omstandigheden ideaal zijn. De Vierdaagse van Nijmegen wordt ieder jaar onmenselijker. Dat heeft niets te maken met de klimaatverandering.
Column
Sjoerd de Jong
Ook onheil heeft de neiging zich door de eeuwen heen te repliceren
Lichtpuntjes gevraagd? Na een jaar vol oorlogsgeweld en autocratische machtsdrift zijn ze hard nodig. Meestal gaat het om klein huiselijk geluk. Kinderen, of iets diep uit de bucket list. En toch ook politieke hoop: de val van een dictator. Maar columnist Sjoerd de Jong heeft nog een andere.
C2000
‘Levenslijn’ van agenten hapert tijdens Oudjaar
De meldkamer kreeg tijdens de drukste nacht van het jaar soms geen contact met agenten. C2000 is al lang hoofdpijndossier.
Ikje
Innerlijk kind
Al kauwend op mijn bánh mì kijk ik naar de stromende regen buiten. De gedachte dat ik daar straks doorheen moet lopen, terug naar het hotel, staat me tegen.
Sudoku
Sudoku
Plaats de cijfers 1 tot en met 9 zo in het diagram dat elk cijfer precies één keer voorkomt in elke rij, kolom, de negen vetomrande 3x3 vakken, én de vier grijze 3x3 vakken.
Inhetmidden
In het midden
Horizontaal: 1. Vakantiekleding 6. Héél oud rund 10. Ik __ me met de gedachte... 11. Was het gisteren 13. Opsteker 15. Was verbindend bezig 17.
Vuurwapengeweld
Tien doden bij schietpartij in Montenegro, onder wie twee kinderen
De schutter opende het vuur in een restaurant en maakte daarna op drie andere locaties slachtoffers. Hij overleed aan zijn verwondingen na een zelfmoordpoging.
Liveblog
Palestijnse Autoriteit verbiedt Al Jazeera nog te werken en uit te zenden
De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft tijdelijk alle activiteiten en uitzendingen van de Qatarese nieuwszender Al Jazeera verboden op de Westelijke Jordaanoever.
C2000
De 'levenslijn' van agenten blijft haperen: urenlange communicatiestoring tijdens jaarwisseling
De meldkamer kreeg tijdens de drukste nacht van het jaar soms geen contact met agenten op straat. Het communicatiesysteem is al jarenlang een hoofdpijndossier.
Oud en Nieuw
Vuurwerk is een traditie. ‘Maar hoeveel mag die kosten?’
Na volgens de politie „heftige incidenten” en twee dodelijke slachtoffers door vuurwerk pleitten burgemeesters opnieuw voor een landelijk verbod. Lokale verboden hebben volgens hen niet geleid tot minder incidenten en zijn moeilijk te handhaven.
Commentaar
klimaatdoelen
Het wordt aanpoten om de klimaatdoelen in 2030 te halen
Deze lente, als de coalitiepartijen onderhandelen over de Voorjaarsnota, zal het erop of eronder zijn. Dan moet nieuw klimaatbeleid worden afgesproken, om in de buurt te komen van de klimaatdoelen, die Nederland zegt zo belangrijk te vinden.
Reportage
Nasleep Ajax-Maccabi
Zeker na Ajax-Maccabi voelen inwoners van Amsterdam Nieuw-West zich achtervolgd door het debat over integratie: ‘Wij hebben het weer gedaan’
Het geweld na Ajax-Maccabi zette Nederland op scherp, begin november. Nergens in het land was de nasleep ervan zo voelbaar als in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. NRC sprak ouderen, scholieren, kickboksers en de bezoekers van een debatcentrum.
Oud en Nieuw
Tweede dodelijk vuurwerkslachtoffer gevallen, in Tiel
In Tiel raakte een man zwaargewond op Oudjaarsavond en stierf woensdag aan zijn verwondingen. Een dag eerder overleed een 14-jarige jongen in Rotterdam door een explosie van zwaar vuurwerk.
Column
Aylin Bilic
Zelfreflectie, probeer het eens
Mensen die een dieper inzicht in hun motivaties, beweegredenen en de wisselwerking met hun omgeving hebben ontwikkeld, komen stabieler over, functioneren in grotere harmonie met de mensen om hen heen en bereiken vaker hun doelen.
Oorlog in Gaza
Bevolking Gaza met 6 procent gekrompen sinds begin oorlog
Sinds het begin van de oorlog met Israël in oktober 2023 is de bevolking van Gaza met circa 6 procent gekrompen.
Podcast
Herhaling; Het raadsel van Reinaert: hoe een gemene vos iedereen blijft fascineren
Je komt hem tegen in kinderboeken, stripverhalen, tekenfilms: Reinaert de Vos. Het oorspronkelijke 13e-eeuwse dierenverhaal 'Van den vos Reynaerde' is de bekendste en misschien…
Reportage
Skispringen
Het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen is onverminderd populair, maar de roep om ‘Schanzengleichheit’ klinkt steeds luider
De toeschouwers in het Zuid-Duitse Olympiastadion vinden het heerlijk om zich op Nieuwjaarsdag over de capriolen van de mannelijke skispringers te verwonderen. Al roept het ontbreken van de vrouwelijke sporters vragen op.
Reportage
Klimaatverandering Spanje
Deze Spaanse boer ziet de toekomst van de landbouw somber in. ‘Ik vrees dat mijn land verloren gaat aan klimaatverandering’
Door de hoge temperaturen in Zuid-Spanje verbouwt Antonio Guerrero vruchten die van oudsher alleen in Latijns-Amerika groeien. Zijn biologische boerderij wordt bedreigd door de droogte én door overstromingen.
Column
Carolien Roelants
Gaan we hier terug naar de doodstraf?
Trump kan veel kanten op in zijn beleid jegens Rusland, China of Iran in de zin van oorlog en vrede, maar het is zeker dat Amerika onder zijn bewind een doodstrafland blijft. In gezelschap van de repressiefste autocratieën – wat zegt dat over Amerika?
Rechtsstaat
Hongarije verliest definitief 1 miljard euro aan Europese steun vanwege schendingen rechtsstaat
Hongarije had uiterlijk eind 2024 hervormingen moeten doorvoeren om het Europese geld te krijgen. Het bedrag was bedoeld om economische zwakke regio's in Hongarije te ondersteunen.
Verenigde Staten
Man rijdt in op mensenmassa in New Orleans: zeker 10 doden en 30 gewonden, ook dader gedood
Een voertuig is ingereden op een mensenmassa in het Franse kwartier van New Orleans. De dader had ten tijde van de aanval een vlag van terreurbeweging IS bij zich.
Reportage
Huisdieren
Deze honden en baasjes schuilden op Schiphol voor het vuurwerk. ‘Als ik stress, krijgt zij óók stress’
Tientallen honden logeerden in de oudjaarsnacht op een van de weinige plekken waar een vuurwerkverbod wél gehandhaafd wordt: op Schiphol. „Dexter heeft een hartprobleempje.”
Liveblog
Israëlische aanvallen op Gaza doden op nieuwjaarsochtend zeker 12 mensen
Israëlische luchtaanvallen hebben woensdag ten minste twaalf mensen gedood in Gaza. Dat meldt persbureau AP.
Overgewicht
Het raadsel van het jojo-effect: vetcellen onthouden hoe zwaar je eerder was
Dat mensen dieet na dieet volgen en telkens weer aankomen, heeft biologische oorzaken. De nieuwste verklaring voor het jojo-effect: vetcellen hebben een ‘obesogeen geheugen’.
wetenschap tips
Biografie van een emotioneel onderontwikkeld natuurkundig genie
Lees-, kijk- en luistertips van onze redacteuren bij het nieuws. Deze week: een ontroerend en nietsontziend portret van Roger Penrose.
Ivoorkust
Ook Ivoorkust vraagt Franse troepen te vertrekken
Na decennialange Franse militaire aanwezigheid wijst ook Ivoorkust Frankrijk de deur. Het West-Afrikaanse land volgt hiermee landen als Mali, Niger en Tsjaad.
Durf te vragen
Hoe vaak duiken er écht nieuwe woorden op in de taal?
Nieuwe woorden die niet gebaseerd zijn op bestaande woorden zijn extreem zeldzaam.
Energiepolitiek
Gazprom is gestopt met het leveren van gas aan Oekraïne, dat niet langer als doorgeefluik wil fungeren. Wat zijn de gevolgen?
Decennialang vloeide Russisch gas via Oekraïne naar Europese afnemers. Maar op 1 januari verliep de laatste deal hierover, die in 2019 werd gesloten. Niets wijst erop dat de overeenkomst nieuw leven wordt ingeblazen.
Recensie
Oudejaarsconference
|
●●●●
Als gevatte commentator klonk Pieter Derks in zijn conference alle zin en onzin van 2024 soepel aan elkaar
In een overvolle, hyperpolitieke en grapgerichte conference blikte Pieter Derks terug op het grote en kleine nieuws van 2024. Zelf speelde hij de rol van slimme, gevatte en kneiterlinkse commentator, die alle zin en onzin van het oude jaar soepel aan elkaar klonk.
Column
Mariska Kret
Mijn goede voornemen: meer aandacht voor het positieve
Mensen hebben meer aandacht voor het negatieve dan het positieve, weet Mariska Kret. Terwijl bekend is dat positieve emoties als vreugde en hoop goed zijn voor de gezondheid en mentale veerkracht.
Podcast
Waarom onze kleding amper wordt hergebruikt
Jaarlijks eindigen er in Nederland honderden miljoenen kilo’s kleding op een gigantische textielberg.
Jaarwisseling
Politie spreekt van 'rumoerige' jaarwisseling met 'heftige incidenten': zeker 200 aanhoudingen
De politie kampte urenlang met een storing van het commmunicatienetwerk C2000. De brandweer kreeg ruim 4.000 meldingen van incidenten, iets meer dan vorig jaar.
Koprol
Cijferblok
Woordzoeker
Cinco
Precies vier
Vorto
1 januari 2025
3 januari 2025