Ga direct naar inhoud
Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
E-book
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Abonneren
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Puzzels
Mijn NRC
Terug
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Masterclasses
Onderwerpen
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Al abonnee?
Inloggen
Binnenland
Openbaar vervoer
Treinverkeer rondom luchthaven Schiphol plat door kapotte bovenleiding
Ook andere treintrajecten hebben last van de kapotte bovenleiding. Onder meer op het traject tussen Den Haag Centraal en Leiden en tussen Rotterdam Centraal en Breda rijden minder intercity's.
Reportage
Ongediertebestrijding
Op Terschelling hopen ze ‘misschien tegen beter weten in’ de rattenplaag te verhelpen met behulp van jagers
Jarenlang was Terschelling de enige gemeente waar geen ratten voorkwamen – tot deze zomer. Nu vreest het eiland dat het knaagdier overlast veroorzaakt op campings, boeren knaag- en vraatschade berokkent én vogeleieren verorbert.
Schietpartijen Rotterdam
Politie Rotterdam wachtte met waarschuwen buurt over mogelijke seriemoordenaar om onrust te voorkomen
In Nieuwsuur zei politiechef Fred Westerbeke vrijdag dat de veiligheid van de bewoners van IJsselmonde na de derde moord de doorslag gaf om wel te waarschuwen. Dat er in korte tijd drie moorden plaatsvonden in één wijk, noemde hij "ongekend".
Necrologie
Guus Luijters (1943-2025)
Guus Luijters gaf bijna 20.000 gedeporteerde en vermoorde kinderen een gezicht
Journalist, dichter en stadschroniqueur Guus Luijters werd vooral bekend door zijn uitvoerige onderzoek naar uit Amsterdam gedeporteerde kinderen in de Tweede Wereldoorlog.
Reportage
Standplaats
Op de koffie in Nederland: ‘Als we willen overleven, moeten we echt een paar dingen anders doen'
NRC gaat dit jaar op bezoek bij mensen in Nederland om te vragen hoe het met ze gaat, waar ze van dromen en waar ze zich zorgen om maken. We worden kind aan huis in een 19de-eeuwse wijk in Den Haag, een Vinex-wijk in Amersfoort, een dorp in Zeeland en een kwetsbare buurt in Rotterdam.
Reportage
Mobieltjesbeleid
Hoe pakte het ‘mobieltjesverbod’ uit? ‘Leuk dat mensen met elkaar praten in de pauze. Ik denk dat je zo sneller mensen leert kennen’
Sinds januari 2024 moeten scholen het telefoongebruik aan banden leggen. Hoe gaat het een jaar later? „Eerst is het wennen, nu is het prima.”
Vuurwerk
Deelscooters, daken, vuilnis in containers - alles in de fik
Deze jaarwisseling was een van de drukste ooit voor de brandweer. In Utrecht en Arnhem werd ondanks een afsteekverbod niet eerder zo vaak een beroep op de brandweer gedaan.
Reportage
bibliotheken
Elke dag naar de bieb, maar niet voor de boeken
Kantoor, huiskamer, soep-punt, hulppunt, leerplek en vergeet al de boeken niet – de eerder uitgeklede bibliotheek bloeit op.
Lonen en werkdruk
Toch landelijke staking bij apotheken
Apotheekmedewerkers voeren actie voor een loonsverhoging van 6 procent, met terugwerkende kracht, vanaf 1 juli 2024 en voor maatregelen om de werkdruk te doen afnemen. Een landelijke staking van eind december werd door de rechter verboden.
IJsselmonde
Politie controleerde verdachte schietpartijen Rotterdam na tip, maar hield hem nog niet aan
In twee weken tijd hebben in Rotterdam drie schietpartijen plaatsgevonden. De politie heeft een 24-jarige verdachte aangehouden. De verdachte kwam eerder in aanraking met justitie, vanwege een aantal winkeldiefstallen en de heling van een scooter.
Duitsland
Dodelijke ‘Kugelbomben’ zwengelen vuurwerkdebat in Duitsland aan
Van zeker twee van vijf dodelijke ongevallen tijdens Oud en Nieuw in Duitsland was een vuurwerkbom de oorzaak. Sommigen bepleiten strengere controle op import vanuit Oost-Europese buurlanden. Anderen willen een algemeen verbod.
Geschiedenis
Nationaal Archief weer verder open: verhalen over prins Bernhard, een principiële veldwachter en een mestcrisis (toen al)
Ook dit jaar zijn er weer talloze documenten uit de rijksarchieven vrijgegeven. Ze geven inzicht in politieke besluitvorming, een blik op de correspondentie van het Koninklijk Huis en een inkijkje in het geweten van dienders tijdens de bezetting.
Reportage
Zeehondenopvang
Pieterburen moet verder zonder het zeehondencentrum: ‘Begrijpelijk, maar jammer voor het dorp’
Wie Pieterburen zei, zei zeehonden. Maar na 5 januari gaat het bekende zeehondencentrum verder in een modern gebouw in Lauwersoog, waar het verhaal over de Waddenzee op interactieve wijze verteld kan worden. „Lenie had de zeehonden nog in haar achtertuin.”
Vuurwerk
Gemeenten: ‘Lokale vuurwerkverboden moeten leiden tot gedragsverandering, net als bij het rookverbod’
Bij gebrek aan landelijke maatregelen gaan gemeenten vuurwerkoverlast zelf te lijf met een ‘afsteekverbod’. Maar dat heeft geen zin zolang er te veel tegenstrijdige signalen zijn over wat wel en niet mag. „Een verbod is pas écht effectief als je daarover Europese afspraken zou maken.”
Oorlogsarchief
Namen en woonplaatsen van ruim 400.000 mogelijke collaborateurs staan vanaf nu online, hun strafdossiers niet
Uit de online databank met namen kan enkel worden geconcludeerd of iemand formeel onderzocht is voor collaboratie. Dossiers kunnen vanwege privacyoverwegingen niet online worden ingezien
dodelijke schietpartijen
Verdachte schietpartijen Rotterdam gearresteerd, derde slachtoffer overleden
In twee weken tijd hebben in Rotterdam drie schietpartijen plaatsgevonden. De drie slachtoffers zijn overleden aan hun verwondingen. De politie heeft een 24-jarige verdachte aangehouden.
Overijssel
Het ‘kanaaldrama’ zorgde voor jarenlange onzekerheid bij bewoners met schade, maar nu lijkt er een doorbraak te zijn
Door het uitbaggeren van het kanaal tussen Almelo en De Haandrik liepen vierhonderd woningen grote schade op. Het geld waarmee de provincie over de brug kwam, was verre van voldoende. Ex-politicus en bemiddelaar Arie Slob probeert het leed te verzachten.
C2000
De 'levenslijn' van agenten blijft haperen: urenlange communicatiestoring tijdens jaarwisseling
De meldkamer kreeg tijdens de drukste nacht van het jaar soms geen contact met agenten op straat. Het communicatiesysteem is al jarenlang een hoofdpijndossier.
Oud en Nieuw
Vuurwerk is een traditie. ‘Maar hoeveel mag die kosten?’
Na volgens de politie „heftige incidenten” en twee dodelijke slachtoffers door vuurwerk pleitten burgemeesters opnieuw voor een landelijk verbod. Lokale verboden hebben volgens hen niet geleid tot minder incidenten en zijn moeilijk te handhaven.
Reportage
Nasleep Ajax-Maccabi
Zeker na Ajax-Maccabi voelen inwoners van Amsterdam Nieuw-West zich achtervolgd door het debat over integratie: ‘Wij hebben het weer gedaan’
Het geweld na Ajax-Maccabi zette Nederland op scherp, begin november. Nergens in het land was de nasleep ervan zo voelbaar als in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. NRC sprak ouderen, scholieren, kickboksers en de bezoekers van een debatcentrum.
Reportage
Huisdieren
Deze honden en baasjes schuilden op Schiphol voor het vuurwerk. ‘Als ik stress, krijgt zij óók stress’
Tientallen honden logeerden in de oudjaarsnacht op een van de weinige plekken waar een vuurwerkverbod wél gehandhaafd wordt: op Schiphol. „Dexter heeft een hartprobleempje.”
Jaarwisseling
Politie spreekt van 'rumoerige' jaarwisseling met 'heftige incidenten': zeker 200 aanhoudingen
De politie kampte urenlang met een storing van het commmunicatienetwerk C2000. De brandweer kreeg ruim 4.000 meldingen van incidenten, iets meer dan vorig jaar.
Reportage
Schone binnensteden
Vervuilende busjes en vrachtwagens worden geweerd uit binnensteden, maar kabinet en gemeenten blijven erover bakkeleien
In veertien Nederlandse gemeenten wordt per 1 januari een zero-emissiezone ingevoerd in de binnenstad. De opstelling van de Kamer en PVV-staatssecretaris Chris Jansen zorgden de afgelopen maanden voor ergernis en verwarring bij gemeenten en brancheorganisaties.
Reportage
Naamrecht
Op de valreep van 2024 nog even de naam van je kind wijzigen: ‘Als ik geëmancipeerd ben, moet ik dit doen’
Tot 31 december konden ouders met terugwerkende kracht hun kinderen die vanaf 2016 geboren zijn nog een dubbele achternaam geven. Op de laatste dag van het jaar werd op het gemeentekantoor in IJsselmonde nog druk gebruik gemaakt van die overgangsregeling.
Reportage
Tolheffing
Zeeuws-Vlamingen hoeven nu geen tol meer te betalen om de rest van Nederland te bereiken
Vanaf deze maandag is de Westerscheldetunnel tolvrij, acht jaar eerder dan gepland. Voor bewoners van Zeeuws-Vlaanderen is de tunnel de enige weg naar de rest van het land. „Voor ons is dit bevrijdend.”
Reportage
Ggz
Met een beetje hulp redden deze mensen het nét. Maar nu moet hun steunpunt dicht
Het buurtsteunpunt voor mensen met ggz-problematiek in de Rotterdamse wijk Delfshaven moet sluiten, vanwege bezuinigingen. Je kon er zonder afspraak terecht voor een maaltijd, gezelschap of hulp bij een lastige brief. „Hier zijn altijd mensen die je willen helpen.”
Woningbouw
We kunnen ook met klimaatverandering vrijwel overal bouwen, vinden optimisten. Niet verstandig, zeggen critici
2024 was alweer een uitzonderlijk warm jaar. Moet Nederland nog wel bouwen in gebieden die daar wat klimaatverandering betreft niet erg geschikt voor zijn? Volgens optimistische ingenieurs kan dat best. „We hebben eeuwenlang al in die gebieden gebouwd.”
Interview
Dialoog
De een is moslim, de ander van Joodse komaf, en samen hebben ze het over de olifant in de kamer: Gaza
Hoe moeilijk het soms ook is, twee raadsleden uit Eindhoven blijven met elkaar het gesprek zoeken. Murat is moslim, Tjeerd van Joodse afkomst. Ze praten met elkaar over Gaza, genocide, veiligheid en wanneer iemand Nederlander is. „Zolang Tjeerd niet veilig is, ben ik niet veilig.”
Reportage
Zorginfarct
Spoedeisende hulp loopt vast door ouderen, maar terug naar huis is vaak ook geen optie
Ouderen liggen onnodig lang op de spoedeisende hulp vanwege personeelstekorten op ziekenhuisafdelingen en in de thuiszorg. In uitzonderlijke gevallen overnachten zij daar zelfs. „Ik kan die patiënt ook niet op de stoep leggen.”
Meer Binnenland...