Ga direct naar inhoud
Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
E-book
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Abonneren
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Puzzels
Mijn NRC
Terug
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Masterclasses
Onderwerpen
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Al abonnee?
Inloggen
Alle jaren
2024
December
Het nieuws van zaterdag 28 december 2024
Suriname
Obductierapport: 'Bouterse overleed aan complicaties door chronisch alcoholgebruik'
Het lichaam wordt teruggegeven aan de familie, maar het politieonderzoek naar de dood van de voormalige Surinaamse president gaat door. Het is nog steeds niet duidelijk hoe het lichaam van Bouterse in Paramaribo terechtgekomen is.
Antisemitisme
Complotdenker David Icke ook virtueel niet welkom op demonstratie in Amsterdam
Icke zou via een videoverbinding spreken bij een demonstratie op de Dam. Hij heeft sinds 2022 een inreisverbod.
Achtergrond
Rellen Amsterdam
Hoe ontstonden de rellen rond Ajax - Maccabi Tel Aviv? Hoe zat het met de Israëlische vliegtuigen, en waarom belde niemand premier Schoof wakker?
Wat gebeurde er in Amsterdam voor en na de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv? Een onderzoeksteam van NRC reconstrueerde het geweld door groepjes jonge mannen die op Joden gingen ‘jagen’, de agressie van Maccabi-fans en hoe Israël de beeldvorming kaapte.
Liveblog
Israël meldt 240 aanhoudingen na inval in laatste nog functionerende ziekenhuis in Noord-Gaza, ziekenhuisdirecteur opgepakt
Het Israëlische leger heeft dit weekend meer dan 240 Palestijnen opgepakt, onder wie tientallen zorgmedewerkers en de directeur van het Kamal Adwan-ziekenhuis in het noorden van…
Reportage
Vuurwerkverkoop
‘115 euro is best een prijs voor twee minuten’: afsteekverbod of niet, in Alkmaar wordt goed verkocht
Voor het eerst is het afsteken van vuurwerk in Alkmaar tijdens Oud en Nieuw niet toegestaan. Maar niet iedereen laat zich daardoor weerhouden. „Het is gewoon traditie.”
Schaatsen
Jutta Leerdam op weg naar sprinttitel, De Boo vecht een ‘mooie battle’ uit met ‘vriend’ Prins
Jutta Leerdam gaat na dag één van het NK sprint aan de leiding, gevolgd door Femke Kok, die pas recent terug is na een virusinfectie. Bij de mannen nam Jenning de Boo na een paar misslagen van concurrenten een voorsprong.
Bondsdagverkiezingen
Elon Musk spreekt in Duitse krant steun uit voor AfD, opinieredacteur stapt op
Na de winst van Donald Trump bemoeit de miljardair zich steeds nadrukkelijker met Europese politiek. Hij noemt de AfD „het laatste sprankje hoop” voor Duitsland.
Georgische Droom
Een dag voor het aantreden van de nieuwe president gaan Georgiërs nog eens massaal de straat op, in kilometerslange menselijke slingers
De autoritaire, pro-Russische partij Georgische Droom lijkt het land verder richting Moskou te trekken. Pro-Europese demonstranten weigeren zich neer te leggen bij de „gestolen” verkiezingen.
Vliegtuigcrash
President Poetin biedt excuses aan voor 'tragische' vliegtuigcrash Azerbaijan Airlines
Zonder expliciet verantwoordelijkheid op zich te nemen spreekt het Kremlin van een „tragisch incident” in het Russische luchtruim.
Suriname
Geen staatsbegrafenis voor Desi Bouterse, wel vlaggen halfstok op regeringsgebouwen
Als voormalig president heeft Bouterse niet automatisch recht op een staatsbegrafenis, werd in een nationale persconferentie uitgelegd. Er zal geen militaire ceremonie zijn, en geen periode van nationale rouw.
conflict
Unicef: recordaantal kinderen leeft in conflictgebied of is ontheemd vanwege geweld
Wereldwijd leeft één op de zes kinderen in oorlogsgebied, of heeft geen vast onderkomen. Dat is meer dan ooit tevoren, meldt Unicef.
Social media
Trump wil uitstel TikTok-verbod, dat één dag voor zijn inauguratie ingaat
Tijdens zijn eerste termijn als president was Trump nog voor een verbod op de Chinese app. Inmiddels is hij gedraaid en is hij zelfs actief op TikTok.
Politiegeweld
Beelden vrijgegeven van grove mishandeling door witte bewakers die leidde tot dood van zwarte Amerikaanse gevangene
Volgens de gevangenismonitor van New York zijn de beelden „misselijkmakend en schokkend”, maar „niet verrassend”. Politiegeweld tegen zwarte Amerikanen is een groot probleem in de VS.
Analyse
revolutie
Met de vlucht van de premier in Bangladesh stortte ook het financiële kaartenhuis in
Nadat de premier van Bangladesh in augustus vluchtte voor woedende menigtes, kwamen er flink wat lijken uit de kast. Het beeld van Bangladesh als ‘financieel wonderland’ blijkt vals. Intussen ziet de bevolking nog te weinig verbetering.
Podcast
De Haagse Zaken Q&A
Deze week neemt producent Iris Verhulsdonk de microfoon even over van Guus Valk om jullie ingezonden vragen voor te leggen aan de Haagse redactie.
Podcast
De (on)gemakken van een schoonmaker
Afgelopen jaar hoorde je op zaterdag regelmatig bijzondere verhalen van de makers van Vandaag over de levens en denkbeelden die schuilgaan achter de actualiteit.
Koprol
Cijferblok
Woordzoeker
Cinco
Precies vier
Vorto
Interview
Martijn Dekker
|
Politiek antropoloog en activist
‘Hé zat je weer vastgelijmd op de snelweg gisteren?’
Martijn Dekker onderzoekt demonstraties als wetenschapper, maar neemt er ook vaak aan deel. „Als het gaat over natuurkunde, stapt de samenleving naar experts. Maar als het over het Midden-Oosten gaat, zijn het ineens meningen.”
Levenseinde
Zelfdodingscapsule ‘Sarco’, middel X – ‘nog nooit was er zoveel publieke aandacht voor zelfbeschikking rond de dood als nu’
In 2024 werd de discussie over de regie over het eigen levenseinde op scherp gezet en stierf voor het eerst iemand in een zelfdodingscapsule. Maar nog steeds mogen ouderen niet zonder hulp van een arts kiezen hoe en wanneer ze sterven.
Column
Floor Rusman
Rechteloosheid
De spelregels van de democratie en de internationale rechtsorde worden officieel niet afgeschaft, maar in de praktijk steeds minder gehandhaafd.
Commentaar
Integratiedebat
De integratie is niet mislukt, die gaat – zo blijkt uit cijfers – de goede kant op
Het blijkt dat mensen met een herkomst buiten Nederland in sommige opzichten afwijken van het gemiddelde van de totale bevolking. Alleen zijn die verschillen de afgelopen tien jaar wel kleiner geworden, zeker in de tweede generatie.
Inbox
Inbox van de redactie
Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.
Sudoku
Sudoku
Plaats de cijfers 1 tot en met 9 zo in het diagram dat elk cijfer precies één keer voorkomt in elke rij, kolom, de negen vetomrande 3x3 vakken, én de vier grijze 3x3 vakken.
Scrypto
Scrypto
Horizontaal: 4. Dom baksel (7) 6. Voor de wedstrijd de magnetron gebruikt (9) 10. Voor de slabereiding kun je lucifers gebruiken (14) 11.
Column
Caroline de Gruyter
Poetin verlegt het front naar Europa
Het zou leuk zijn om het hier nu over oliebollen en appelflappen te hebben. Maar dat doen we toch maar even niet. Want er dreigt in het nieuwe jaar, of zelfs eerder, een clash op de Oostzee.
Column
Youp van ’t Hek
Puntje bij paaltje
Youp van ’t Hek reed met zijn auto de Amsterdamse Nieuwe Spiegelstraat in en botste op een paaltje. Hij belde de gemeente. „Het paaltje moest een nummer hebben. Anders was het geen gemeentepaaltje. Wat was het dan wel?”
Ikje
Taart
De rij bij een beroemde Amsterdamse banketbakker was lang. De man voor mij in de rij draaide zich om en vroeg: „Waar komt u voor?” Enthousiast beschreef ik mijn…
Supermarkt
Spar zou in Iran zijn gebruikt om sancties te omzeilen. Wat doet een Nederlandse supermarktketen daar eigenlijk?
Supermarktketen Spar kwam deze week in opspraak omdat via Iraanse filialen westerse sancties omzeild zouden zijn. Een klokkenluider bracht de zaak naar buiten.
Groene transitie
China bewijst opnieuw koploper te zijn in de energietransitie
De verkoop van elektrische auto’s stijgt snel in China. Wat betekent dit voor de klimaattransitie in de wereld en in het land zelf?
Column
Stéphanie Hoogenberk
De acteur wilde zijn dvd-box terug
Aan een vriend die erg kritisch is op series en films, te kritisch – hij vindt ‘The White Lotus’ niet bijzonder goed, of ‘Love and Death’ – vroeg Stéphanie Hoogenberk: „Wat vind jíj dan een goede serie?” Direct: „Hertenkamp.”
Necrologie
Osamu Suzuki (1930-2024)
Suzuki leefde als het imago van ‘zijn’ auto’s: zuinig en degelijk
Ruim vier decennia stond Osamu Suzuki aan het roer van het Japanse automerk, dat onder zijn leiding de top van auto- en motorfabrikanten bereikte. Hoewel het merk niet met zijn tijd lijkt te zijn meegegaan, domineert Suzuki nog altijd de automarkt in India.
Vliegtuigcrash
Ook Verenigde Staten zien nu aanwijzingen Russische betrokkenheid vliegcrash Azerbaijan Airlines
De Verenigde Staten wijzen op "Russisch luchtafweergeschut" als mogelijke oorzaak. Azerbeidzjan spreekt over "invloed van buitenaf". Rusland gaat niet in op beschuldigingen: "onderzoek afwachten."
Georgië
Verenigde Staten leggen sancties op aan oprichter regeringspartij Georgische Droom
Bidzina Ivanisjvili, oprichter van regeringspartij Georgische Droom (GD), ondermijnt de Georgische democratie, volgens de Verenigde Staten. Dit maakt het land kwetsbaar voor Rusland.
Reconstructie
Accell
Hoe fietsfabrikant Accell aan de rand van de afgrond belandde door het debacle met Babboe-bakfietsen, én wist te ontsnappen
In coronatijd beleeft fietsfabrikant Accell topjaren. Maar de markt stort in en daar komen de Babboe-bakfietsen met gebreken nog overheen. De ondergang dreigt, met grote verliezen voor de private-equityfirma KKR en het Nederlandse fonds Teslin. Reconstructie van een redding.
Arbeidsmigratie als verdienmodel
Grof geld betalen voor beschimmelde huurwoning: arbeidsmigranten hebben weinig keus
In Nederland werken een miljoen arbeidsmigranten – en die moeten wel ergens wonen. Door de grote schaarste aan woningen is huisvesting van deze groep een verdienmodel geworden. „Het is schandalig.”
Opinie
Kunstmatige intelligentie
AI: smakeloze stamppot of existentieel gevaar?
Wat betekent de groeiende kracht van kunstmatige intelligentie voor uw vakgebied? Die vraag legde uitgever Jos Baijens aan honderd wetenschappers, ondernemers, kunstenaars en andere creatieve denkers voor. NRC selecteerde tien verrassende en frisse ideeën.
Profiel
Aanslagpleger
Met de moordaanslag op Trump stortte Thomas M. Crooks de VS bijna in een mogelijke nieuwe burgeroorlog
Op 13 juli van dit jaar zette een twintigjarige jongeman de Amerikaanse presidentsrace op zijn kop door Donald Trump door het oor te schieten. Wat is er inmiddels duidelijk over de schutter en zijn beweegredenen?
Reportage
Zakmesmaker
Dé zakmesfabriek van Zwitserland maakt nu zelfs een zakmes zonder mes
Geen bekender zakmes dan het Zwitserse roodkleurige mes van het merk Victorinox. Na ‘9/11’ kende het bedrijf kortstondig een dip, maar dankzij horloges, koffers én een zakmes zonder mes gaan de zaken meer dan goed.
Opinie
Lichtpunten
Dit zijn de lichtpuntjes van NRC-lezers
Voortdurende oorlogen in Oekraïne en Gaza, toenemende polarisatie: je leest er elke dag over. Des te meer reden om de kleine dingen te waarderen. Van sterrenhemels tot begripvolle ambtenaren, NRC-lezers delen hun lichtpuntjes.
Reportage
Suriname
‘Er is heel veel ruis in de samenleving’ - de Surinaamse politie onderzoekt de doodsoorzaak van Desi Bouterse
Op kerstochtend werd het lichaam van de veroordeelde oud-president Desi Bouterse uit zijn woning gehaald. De Surinaamse politie speurt naar aanwijzingen over zijn leven na zijn veroordeling.
Liveblog
83-jarige vrouw doodgestoken in Israël door 'voormalige informant binnenlandse veiligheidsdienst'
In Herzliya, een voorstad van de Israëlische stad Tel Aviv, is vrijdagochtend een 83-jarige vrouw overleden na een steekpartij.
Oorlog
De escalatie van de luchtoorlog met Israël is volgens sommige experts een ‘kerstcadeautje’ voor de Houthi’s
De strijd tussen Israël en de Houthi’s in Jemen wordt steeds intensiever. Terwijl Israël zich richt op de vernietiging van de Houthi’s, blijven de Jemenitische milities raketten afvuren, met meerdere doden en gewonden tot gevolg.
Achtergrond
Kinderen voor Kinderen
Van ‘Meidengroep’ tot ‘Daba Die Daba Daa’: 45 jaar Kinderen voor Kinderen in 15 liedjes
Kinderen voor Kinderen was meteen bij de eerste uitzending in december 1980 populair, en brengt nu het 45ste album uit. De geschiedenis en betekenis van het kinderkoor in 15 liedjes.
Vuurwerk
41 procent consumentenvuurwerk afgekeurd door inspectie, veel meer dan vorig jaar
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) keurde vorig jaar 21 procent af: "De bijzonder hoge afkeur dit jaar baart ons echt zorgen." De vuurwerkbranche snapt "helemaal niets" van de resultaten.
Garmisch-Partenkirchen
Na tientallen jaren stopt NOS met ‘nieuwjaarsspringen‘, tot verdriet van de commentator: ‘Traditie gaat verloren’
De publieke omroep trapt het nieuwe jaar niet meer af met internationale skispringers op tv, maar met Nederlandse marathonschaatsers. De kijkcijfers liepen terug.
Schaatsen
Na gekwakkel zijn Patrick Roest en Femke Kok weer terug op NK Schaatsen
Dit weekend worden de nationale sprint- en allroundtitels verdeeld. Voor Patrick Roest en Femke Kok is hun vorm door fysiek malheur een vraagteken.
Shoegaze
Noisy gitaren en gelaagde zang verweven tot een dikke, warme deken van geluid
Muziek kent tal van genres en subculturen: NRC’s muziekprofessor biedt essentiële muziekkennis. Deze week: shoegaze.
Reportage
Bestseller
Met de boeken van Sally Rooney word je graag gezien
Naar haar vierde roman werd wereldwijd reikhalzend uitgezien, en niet alleen door millennials. Hoe komt het toch dat de boeken van Sally Rooney zo populair zijn? „De pijn van vrouwen is anders dan gewoon, algemene pijn."
Interview
Charles Esche, vertrekkend museumdirecteur
Vertrekkend museumdirecteur Charles Esche: ‘Politici weten niet wat ze willen, maar wat ze zien, willen ze niet’
Charles Esche vertrekt na twintig jaar bij het Van Abbemuseum. Hij kreeg lof voor de internationale blik, maar ook veel kritiek op zijn geëngageerde houding. „Het publieke debat wordt te smal gevoerd.”
Infrastructuur
NAVO wil ‘aanweziger’ zijn in Oostzee
Na nieuwe, verdachte, beschadigingen aan stroom- en communicatiekabels in de Oostzee, wil de NAVO haar aanwezigheid er uitbreiden.
Opinie
Kunstwereld
Laat de kunstenaar toch buiten de regeltjes werken
Over kunst wordt vaak gesproken in termen van ‘bijdrage’ en ‘functionaliteit’. Zo wordt de kunst aan steeds meer regeltjes onderworpen. Dat helpt de kunstenaar niet, stelt rechtsfilosoof Bart Jansen.
PVV-stemmers
Waarom Heerlen-Noord Wilders trouw blijft, ondanks een gebroken belofte
Massaal stemde Heerlen-Noord op de PVV, die beloofde dat het héle ziekenhuis open zou blijven. De partij brak die belofte. Maar, zeggen bewoners, daar kan Wilders niets aan doen. „Hij probéért het tenminste.”
Pensioenstelsel
Rechter geeft gepensioneerde havenloods geen uitstel voor beslissing over nieuwe pensioenstelsel
Gepensioneerde Richard Gorter (84) vroeg om drie maanden tijd om de gevolgen van de transitie beter te kunnen overzien, in plaats van de gegeven maand. Volgens de rechter weegt het belang van de eiser niet op tegen de tonnen die het fonds dan zou mislopen.
Opinie
Emancipatie
Films die het moreel onwenselijke tonen zijn zo veel boeiender
Vrouwelijke filmpersonages die worden gepolijst naar de normen van de tijdgeest zijn voorspelbaar en saai, schrijft Karin Wolfs. Geef haar maar de ongerijmde vrouwen in Babygirl en Julie zwijgt.
Verbinding in muziek
Jaren zagen ze elkaar niet. Muziek bleek het bindmiddel voor vader en zoon
Een vader en een zoon reden naar Berlijn om elkaar in Bruckners ‘Achtste symfonie’ terug te vinden. Maar dat lukte niet helemaal.
Persvrijheid
Italiaanse journalist vast in gevangenis in Teheran, media lanceren campagne om haar vrij te krijgen
De Italiaanse 29-jarige journalist Cecilia Sala zit al meer dan een week vast in de Evin-gevangenis in Teheran. Het is onduidelijk waarom ze is gearresteerd en gevangen gezet.
BoerBurgerBeweging in 2024
BBB klem tussen verkiezingsbeloftes en kritische Kamer: ‘leveren’ op landbouw blijkt lastig
BBB bestaat vijf jaar, zit in het kabinet en zelfs in Europa. Maar ‘leveren’ op landbouw is lastig, concurreren met de PVV ook. „Ze kunnen niet waarmaken wat ze graag willen.”
Analyse
Geopolitiek jaar
Het na-oorlogse ideaal van een vreedzame wereld raakte dit jaar weer verder uit zicht
2024 kenmerkte zich door het dichterbij komen van dreiging – destabilisatie is overal. De internationale gemeenschap heeft er – voorlopig – geen remedie voor.
Opinie
Lerarentekort
Een goede leraar kan lesgeven in groep 1 tot en met 8
Het kabinet wil dat er een pabo komt die is opgesplitst in een opleiding voor jongere en oudere kinderen, in de hoop dat dat meer leraren aantrekt. Een slecht idee, aldus Hendry Mussche, dat de kwaliteit van het vak aantast.
Column
Marijn de Vries
Hoe nauw het fietsen door de modder komt, zie je pas als het misgaat
De column van 4 januari linkt door een technische fout naar deze pagina. Wilt u die lezen, klink dan hier. Daar doemt er weer eentje op.
Reportage
Wandelen
Nederzettingen, kolonistenwegen en militaire bases veranderen de spectaculaire natuur in Palestina radicaal
Te midden van de obstakels van de Israëlische bezetting biedt gids Suhail Hijazi al meer dan tien jaar wandeltochten door de Westelijke Jordaanoever. Hij doet zijn werk in het verdwijnende landschap van Palestina.
Recensie
Jeugdtheater
|
●●●
Een koor van haringen, een bosbewoner en een streekbuschauffeur lokken een meisje uit haar tent
In de eerste reisvoorstelling van het kersverse jeugdtheatergezelschap De Horde is het hoofdpersonage zo verlegen dat ze nooit haar tent uit komt. Het stuk vormt een scherpe metafoor voor de spanning tussen veiligheid en vrijheid.
Managementboek
Veel bedrijven gebruiken al jaren het boek ‘Omringd door idioten’. Is dat terecht?
Het boek 'Omringd door idioten' is een aanhoudend succes, ondanks kritiek van wetenschappers. Lezers blijven aangeven dat ze er baat bij hebben.
De ombudsman
Het ombudsjaar 2024 toont hoe de publicatie van een verhaal pas het begin is
De eerste brief naar de ombudsman van 2024 ging over de oorlog in Gaza, de tweede over problemen bij het melden van een bezorgklacht, de derde over gestegen abonnementsprijzen en…
Opinie
premier schoof
Tel uw zegeningen met premier Schoof
Dick Schoof worstelt met de kerntaken van het premierschap, ziet politicoloog en historicus Kemal Rijken. En toch is hij op dit moment de juiste persoon voor de baan.
Rubriek
Ben Tiggelaar
Ga het komend jaar niet in met grote voornemens, maar probeer iedere week iets kleins te doen
Deze jaarwisseling heb ik eigenlijk geen zin in grote voornemens. Komend jaar onderneem ik liever elke week iets kleins om mijn leven een beetje op de rails te houden.
Oorlog in Gaza
Tientallen doden bij Israëlische aanval op ziekenhuis noorden Gaza
Bij een Israëlische aanval op het Kamal Adwan-ziekenhuis in het zwaar getroffen noorden van Gaza zijn zeker vijftig mensen om het leven gekomen, van wie vijf zorgverleners.
Verkeersongeval
Identificatie slachtoffers van Noors busongeluk gecompliceerd
Bij een busongeluk op donderdag in Noorwegen zijn drie mensen overleden. De lijnbus raakte tijdens noodweer van de weg.
Gitaarmuziek
De hele Top 2000 past in één mosgroen kastje
De Top 2000 puilt uit van de klassieke rocknummers. Buizenversterkers, voor het betere gitaarwerk, domineren de sound van de lijst der lijsten. Maar al de iconische Marshalls en Fenders worden vervangen door digitale klonen. Is er dan niets meer echt?
tv-recensie
Bij zowel Draaksteken te Beesel als bij Freek de Jonge blijkt dat het de ‘populist’ is die de draak creëert
In Beesel wordt elke zeven jaar het verhaal van ‘Sint-Joris en de draak’ opgevoerd. Voor de editie van 2023 wilde men ontkomen aan stereotypen, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig.
Zuid-Korea
Parlement Zuid-Korea stemt ook waarnemend president weg
Waarnemend president Han Duck-soo nam de taken waar van president Yoon Suk-yeol, tegen wie een afzettingsprocedure werd gesteund vanwege het uitroepen van de militaire noodtoestand. Nu moet Han zelf ook het veld ruimen.
Oorlog
'Door Oekraïne gevangengenomen Noord-Koreaanse militair overleden'
Het Oekraïense leger zou voor het eerst een Noord-Koreaanse militair in de Russische regio Koersk gevangen hebben genomen.
Podcast
De kunst van misleiding in de oorlog van nu
Afgelopen jaar hoorde je op zaterdag regelmatig bijzondere verhalen van de makers van Vandaag over de levens en denkbeelden die schuilgaan achter de actualiteit.
Koprol
Cijferblok
Woordzoeker
Cinco
Precies vier
Vorto
Recensie
Sigrid Kaag schetst beeld van genocide Gaza
Jeanne Geerken luisterde naar een gesprek met Sigrid Kaag in The Rachman Review:, een podcast gehost door de chef van de buitenlandredactie van de Financial Times.
Recensie
De Podcastclub
Eenzame jonge mannen zijn levensgevaarlijk
Jeanne Geerken luisterde naar een gesprek over mannelijkheid bij The Gray Area with Sean Illing.
Recensie
De Podcastclub
Jesse de nonchalante dossiervreter
Jeanne Geerken luisterde naar De Jesse Frederik Show.
Column
Frits Abrahams
Van kat naar hond(je)
Frits Abrahams
Sudoku
Sudoku
Plaats de cijfers 1 tot en met 9 zo in het diagram dat elk cijfer precies één keer voorkomt in elke rij, kolom, de negen vetomrande 3x3 vakken, én de vier grijze 3x3 vakken.
Inhetmidden
In het midden
Horizontaal: 1. Een plaatsje als Usselo of Sellingen 6. Wake Up Little __, Everly Brothers 10. Belandt in een aparte box 11. Boomvruchten 13. Winterkampioen 14.
Ikje
Noodpakket
In een tweedehandswinkel in Nijmegen koop ik een dikke kabeltrui, 100 procent wol. „Die gaat deel uitmaken van mijn noodpakket”, leg ik uit.
Commentaar
amateurvoetbal
Meer respect opbrengen voor de scheidsrechter vraagt om meer dan ‘vaker geel’ trekken
Een zekere mate van masochisme is een amateurfluiter niet vreemd, maar om je standaard elk weekend de huid te laten vol schelden nodigt niet uit om deze hobby te gaan of te blijven beoefenen.
Column
Carolina Trujillo
Vuurwerktraditie
Opa rommelde in de keuken en kwam terug met aluminiumsponzen. Die bond hij vast aan stukken touw. Hij bracht zijn aansteker naar de spons. Zodra die vlam vatte, moest ik zo hard mogelijk dat touw rondslingeren. Brandende vonkenregens zwierden door de lucht.
In beeld
Het afgelopen jaar vanuit de lucht
Hoe zag het jaar 2024 eruit in beelden? Milieurampen en gewapende conflicten kostten mensen het leven. Hevige gevechten in Oekraïne, escalatie in het Midden-Oosten en een overstroming rond Valencia. De Olympische Spelen waren een lichtpuntje binnen alle ontwikkelingen. Deze fototerugblik toont een aantal van de indrukwekkendste nieuwsgebeurtenissen vanuit de lucht.
Fotospecial
Oud? Wat is oud? ‘Ik schaam me voor hoe ik vroeger tegen oude mensen aankeek’
Oud betekent niet klaar. Met leven, met passies, zelfs niet met werken. Redacteur Ingmar Vriesema bezocht met fotografen van NRC oudere Nederlanders die nog bijzonder actief zijn.
27 december 2024
29 december 2024