Ga direct naar inhoud
Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
E-book
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Abonneren
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Puzzels
Mijn NRC
Terug
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Masterclasses
Onderwerpen
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Al abonnee?
Inloggen
Achter de schermen
Sociale media
De grote schoonmaak van Zuck, Musk en Trump
Weg met filters en feitencheckers, Mark Zuckerberg geeft het vrije woord de vrije teugel op Facebook en Instagram. „We zijn doorgeslagen omdat overheden en oude media ons dwongen meer te censureren.” Maar Zuckerbergs geheugen is selectief.
Gitaarmuziek
De hele Top 2000 past in één mosgroen kastje
De Top 2000 puilt uit van de klassieke rocknummers. Buizenversterkers, voor het betere gitaarwerk, domineren de sound van de lijst der lijsten. Maar al de iconische Marshalls en Fenders worden vervangen door digitale klonen. Is er dan niets meer echt?
Roltrappen
Waarom de roltrap nu alweer stilstaat? ‘Zand, zout en een omgekeerde watermolen’
De roltrappen bij Utrecht CS – sinds 2013 notoir onbetrouwbaar - krijgen opnieuw een ingrijpende opknapbeurt. Waarom is het zo moeilijk een trap aan de praat te houden? „Het is geen trap, het is een machine.”
Digitale nalatenschap
Ik ga dood en ik laat na: eeuwig dwalende data
Zodra je je laatste adem uitblaast, geldt de privacywet niet meer. Na je dood blijven je foto’s en app-berichten rondwaren en bezorgen ze nabestaanden kopzorgen. Tijd om de boel te regelen. Of wil je je first love alsnog verrassen met je second love?
Drone-oorlog
Jammen, neerschieten, hacken: wat kun je doen tegen aanslagen met drones?
Nederland moet zich beschermen tegen terroristische aanslagen met drones, die alsmaar slimmer worden. Hoe beveilig je de Sinterklaasintocht of de NAVO-top tegen spotgoedkope wapens? „Vroeger was je bang voor een man in een vrachtwagen. Het gevaar komt nu ook van boven.”
achter de schermen
Anderhalf miljard redenen waarom Apple van de AirPods een hip hoortoestel wil maken
Apple boort een nieuwe afzetmarkt aan: slechthorenden. AirPods, draadloze oortjes, veranderen met nieuwe software in gehoorapparaten. Is het een gadget, een medisch hulpmiddel of juist allebei?
Rubriek
Achter de schermen
Komen de allerslimste auto’s straks uit China?
De auto verandert in een alziend oog, vol sensoren, verbonden met de buitenwereld en uiteindelijk zelfrijdend. China loopt voorop in deze technologie. In Europa gaat het nog stapvoets, terwijl Elon Musk met zijn Cybercab juist met grote stappen snel thuis wil zijn.
Cybersecurity
Politiehack: als een ‘vrijwilliger’ of ‘de stagiair’ de schuld krijgt, is er echt iets mis met de IT
Laat je niet ‘interneppen’, waarschuwt een overheidscampagne tegen oplichting. Organisaties bestoken hun medewerkers met nepmails, om ze te trainen op phishingaanvallen. Dat is zinloos, als de rest van de ict-beveiliging niet deugt. Zoals bij de politie.
Datacenters
Kunstmatige intelligentie vreet stroom, en die willen techreuzen uit kernenergie gaan halen
Het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie gebeurt met supercomputers - en dat kost superveel stroom. De techreuzen hebben hun hoop gevestigd op kernernergie. Moet je daar blij mee zijn?
Cryptografie
Aftellen naar Q-day, de dag dat de wereld in zijn hemd staat
Het is een kwestie van tijd totdat quantumcomputers in staat zijn om de versleuteling te breken van de data die je nu verzendt. In Nederland werken experts mee aan een oplossing, zodat je geheimen niet meteen op straat liggen op ‘Q-day’.
Premiekorting
Rijgedrag meten: is de tracking-app hét antwoord op torenhoge autopremies?
Autoverzekeringen zijn schreeuwend duur, maar je kunt korting verdienen door je rijgedrag te laten meten. De tracking-apps herkennen hard remmen en optrekken, en snelle bochten. Maar zijn ze waterdicht?
Rubriek
Achter de Schermen
Het stille updateleed van KPN en Apple’s oude iPhones
Tienduizenden klanten van KPN kampten met langdurige storingen, nadat een update verkeerd uitpakte op sommige oudere iPhones. Wie gaat dat betalen, Apple, KPN of de gebruikers?
Rubriek
Achter de schermen
Veilig op vakantie? Waakzaamheid 1.0 wint het van videodeurbellen en slimme camera’s
Met een veilig gevoel op vakantie? In miljoenen Nederlandse huizen hangen slimme videodeurbellen en camera’s. Maar ouderwetse waakzaamheid is effectiever om inbrekers om jouw tuin te leiden.
Achter de schermen
Geld verdienen? Trek eens wat vaker de stekker uit je zonnepanelen
Geld betalen als je stroom teruglevert, dat is vanaf deze zomer praktijk. Moet je je zonnepanelen dus maar uitzetten als je op vakantie gaat? Een rondje langs de experts.
Achter de schermen
Waar moet je op letten bij doorverkochte kaartjes voor concerten, festivals en sportevenementen?
Als een popconcert, festival of sportwedstrijd uitverkocht is, kunnen doorverkochte tickets een uitkomst zijn. Maar hoe wapen je je tegen woekerprijzen (5.800 euro voor een Taylor-ticket), valse entreebewijzen en opkoopbots?
Rubriek
Achter de schermen
Voor de ‘persoonlijke’ AI op Apple’s iPhone en Microsofts Copilot-pc ben je een open boek. Maar wie leest er mee?
Zowel iPhones als Windows-pc’s krijgen ingebouwde AI die grasduint in persoonlijke data: mails, browsergeschiedenis, foto’s, locaties en appberichten. De nieuwe, compacte AI-modellen werken lokaal, maar toch zijn er zorgen over privacyrisico’s.
Achter de schermen
Vier manieren om de prijs van Netflix en andere videodiensten te drukken
Bijna drieënhalf miljoen huishoudens, veertig procent van alle Nederlandse kijkers, betalen inmiddels voor Netflix. Maar de kosten voor streamingdiensten en tv-abonnementen rijzen de pan uit. Dat kan goedkoper, maar hoe? Vier tips om de maandelijkse uitgaven te drukken.
Rubriek
Achter de schermen
Hoe Google zijn zoekmachine op de schop gooit, en daarmee het hele internet
‘Laat ons voor je googelen’, is Googles nieuwe motto. Gedwongen door AI-concurrenten verbouwt het bedrijf de kern van zijn zoekmachine: minder zelf klikken, meer panklare AI-antwoorden. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor websites, gebruikers en Googles betrouwbaarheid.
Kunstmatige organen
Kunstmatig lichaam: met organen-op-chips kweek je je eigen proefdier
Hersens, hart, lever, darm en nier: menselijke organen kun je op een chip laten groeien. Deze techniek helpt het gebruik van proefdieren te verminderen en opent de deur naar geneesmiddelen voor nu nog ongeneeslijke ziektes. De magie van het kunstmatig lichaam.
Achter de schermen
Voor 2 cent per ‘liedje’ perst AI de popmuziek uit
Muziekapps als Suno en Udio genereren aan de lopende band liedjes met behulp van kunstmatige intelligentie. AI-muziek klinkt verbazingwekkend echt. Bekende popartiesten noemen dat diefstal, maar het zijn vooral onbekende makers die de prijs betalen.
Achter de schermen
Van AirPods tot Sonos; je hebt nu het recht om gadgets te laten repareren. Maar valt er wel iets te repareren?
Om niet begraven te worden onder een grote berg elektronisch afval krijgen Europese consumenten het recht om hun apparaten te laten repareren. Ook de batterijen moeten vervangbaar zijn. Zelfs die van je AirPods.
Rubriek
Achter de schermen
Terwijl de wereld zich vergaapt aan het generatieve ChatGPT viert destructieve AI hoogtij in Gaza en Oekraïne
In de hightech-oorlog speelt AI een twijfelachtige hoofdrol. Kunstmatige intelligentie helpt om doelwitten te selecteren en sneller toe te slaan, waarbij het hoge aantal onschuldige slachtoffers voor lief wordt genomen.
Rubriek
Achter de schermen
Groeifonds, Snoeifonds, Doeifonds. Maar kweek je dan kampioenen à la ASML?
De nationale kweekvijver voor innovatieve bedrijven droogt op. Er was 20 miljard euro voor dit Nationale Groeifonds, maar de Tweede Kamer drukt de pauzeknop in. Hoe kweek je dan nog nieuwe kampioenen à la ASML?
Rubriek
Achter de schermen
Apple hobbelt achter de AI-hype aan. Is het grootste techbedrijf ter wereld traag of is het tactiek?
De nieuwe chip van Nvidia werd door de techwereld onthaald alsof Steve Jobs net de iPhone wereldkundig had gemaakt. Maar terwijl de chipmaker zijn iPhone-moment beleeft, springt Apple wel erg laat op de AI-trein.
Privacy
Ja/Nee/Weiger alles: de ondraaglijke zinloosheid van de cookiepop-ups
Het web is een woud van cookiepop-ups. Het voelt als strafwerk, telkens weer je privacy-voorkeuren te moeten invullen. Zinloos bovendien: je persoonlijke data worden achter de schermen toch doorgespeeld. Soms zelfs als je op ‘Nee’ klikt.
Rubriek
Achter de schermen
Je paspoort uploaden naar LinkedIn? Dit zit er achter het verificatie-vinkje
Moet je je paspoort uploaden naar LinkedIn om te bewijzen dat je bent wie je bent? Het netwerk wil zijn 1 miljard gebruikers gaan verifiëren, om oplichters de pas af te snijden. Maar wacht even.
Achter de schermen
Googles blunder toont de ongemakkelijke waarheid achter AI
Googles nieuwe chatbot Gemini verslikt zich in fictieve historische figuren, zoals een vrouwelijke paus en zwarte Viking. Binnen een paar weken is het probleem opgelost, denkt Google. Vergeet het maar. AI is mensenwerk, vol fouten en vooroordelen.
Rubriek
Achter de Schermen
Oog-in-oog met de Apple Vision Pro computerbril. Ben je nou hier of ben je daar?
Een eerste kennismaking met Apple’s computerbril, de Vision Pro. Die dompelt je onder in een virtuele wereld, zonder dat je de verbinding met je omgeving kwijtraakt. De eeuwige vraag: ben je nou hier, of ben je daar?
Achter de schermen
Monocam en focusflitser: zo betrappen slimme camera’s je op appen achter het stuur
Slimme verkeerscamera’s controleren of je zit te bellen of te appen achter het stuur. De pakkans is groot, maar de algoritmes zijn niet feilloos en de alziende ‘focusflitser’ loopt vertraging op.
Meer Achter de schermen...