Ga direct naar inhoud
Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
E-book
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Abonneren
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Puzzels
Mijn NRC
Terug
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Masterclasses
Onderwerpen
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Al abonnee?
Inloggen
Als het maar verandert
Klimaat
Voor Saoedi-Arabië is obstructie het doel van de klimaattop
Klimaatonderhandelingen zijn bedoeld om het eens te worden over de beste manier om opwarming van de aarde te bestrijden. Saoedi-Arabië doet er juist alles aan om een akkoord te voorkomen.
Rubriek
Als het maar verandert
Ook grote vervuilers kunnen goed op weg zijn
Duurzaamheid is voor elk bedrijf iets anders. B Corp probeert met een ‘holistische’ standaard de lat voor duurzaamheid omhoog te trekken. Kritiek is er ook: zijn AH, Nespresso en bol wel zo goed bezig?
Rubriek
Als het maar verandert
De bodem van de diepzee is ook militair terrein
China vordert snel in onderzoek naar diepzeemijnbouw. Maar dit onderzoek kan ook een militair doel dienen, waarschuwen experts. Een kennisvoorsprong over de diepzee is voor China ontzettend aantrekkelijk.
Als het maar verandert
De EU zwabbert met klimaatbeleid
Nadat het Europees Parlement de ontbossingswet wilde wijzigen, wil Ursula von der Leyen ook drie groene wetten samenvoegen. Weet een bedrijf nog waar het aan toe is?
Rubriek
Als het maar verandert
Een gezonde planeet is een gezonde mens
Planetaire gezondheid onderzoekt de samenhang tussen de gezondheid van de planeet en van de mens. „We hebben een enorme blinde vlek voor het effect van ons handelen op het leven om ons heen.”
Als het maar verandert
Eigen schuld, dikke bult? Nee, de overheid moet ingrijpen om obesitas te voorkomen
Hoogleraar Jaap Seidell heeft veertig jaar geroepen dat ongezond eten en overgewicht weinig te maken hebben met vrije wil. Daar blijft hij op hameren, ook nu hij met pensioen gaat.
Als het maar verandert
Afghanistan is straatarm én een schatkamer
Sinds de val van Kabul haalt China voorzichtig de banden met de Taliban aan, mede met het oog op de Afghaanse bodemschatten. Voor de Taliban is dit een stap richting de erkenning waar ze zo hard naar zoeken.
Rubriek
Als het maar verandert
Ook (dubieus) gerecycled plastic komt nu uit Azië
Europese recyclaars worstelen met concurrentie van gerecycled plastic uit Azië. Oneerlijk, zeggen ze, zeker als het materiaal helemaal niet gerecycled ís.
Sierteelt
Water is niet in te pakken, maar er hangt een prijskaartje aan
De wereldwijde watercyclus is uit balans, en dat dreigt erger te worden. Dat is slecht voor mensen en ecosystemen. Maar hoe moeilijk ook, er ís iets aan te doen.
Rubriek
als het maar verandert
Hoe de geschiedenis het wrede lot van kalfjes bepaalt
Het kalvertransport uit Ierland gaat gepaard met dierenleed. Hoe is het zo gekomen dat Nederland kalfjes uit heel Europa hier naartoe sleept? En waarom slacht Ierland ze niet zelf?
Als het maar verandert
Op naar een batterij zonder kritieke grondstoffen
Indonesië heeft de grootste nikkelreserves ter wereld. Nikkel is belangrijk voor accu’s in elektrische auto’s. Chinese verwerkers zijn dominant. En dat leidt tot enorme misstanden. Maar door innovaties zijn er al nieuwe oplossingen.
Rubriek
Als het maar verandert
De schaduwkant van een zonnepaneel
Zonnepanelen uit China zijn goed voor de energietransitie, maar er is vaak ook veel mis mee. Zo zit er PFAS in en is bij de productie mogelijk sprake van dwangarbeid. En ze zijn erg slecht recyclebaar.
Rubriek
Als het maar verandert
Arme landen zijn de dupe van grensheffing
Om te voorkomen dat bedrijven klimaatbeleid omzeilen door naar landen buiten de EU te verhuizen, voerde Brussel een importheffing in voor zes grondstoffen. Maar voor ontwikkelingslanden pakt dit slecht uit.
Rubriek
Als het maar verandert
Lang niet elk stuk vlees bereikt het bord. Maar hoeveel dierenlevens worden er precies verspild?
Het verspillen van vlees betekent het verspillen van dierenlevens. Dat gaat gepaard met een groot moreel ongemak. Maar om hoeveel dieren het gaat, is moeilijk te zeggen.
Als het maar verandert
Wat twee Afrikaanse spoorlijnen kunnen vertellen over de kansen van Draghi’s grondstoffenstrategie
Een Afrikaanse spoorlijn moet Europa helpen aan betere aanvoerketens van kritieke grondstoffen. Maar ook China komt met cadeaus naar Afrika om de kobalt- en koperdelvers te verleiden.
Rubriek
Als het maar verandert
Klimaathulp kan een geopolitiek wapen zijn voor het Westen
Door ontwikkelingslanden te helpen bij hun energietransitie versterken westerse landen niet alleen het mondiale klimaatbeleid. Het kan ze ook meer geopolitieke invloed geven.
Als het maar verandert
Niet vliegen? Jouw shirt doet het wel
Zelfs wie niet meer vliegt vanwege het klimaat trekt kleding aan die één keer of zelfs vaker in het vliegtuig heeft gezeten. Is het niet tijd voor vliegschaamte voor de kledingindustrie?
Zeewierboerderij
Waarom komt wakame, de groene zeewiersalade bij de sushi, altijd uit China en is hij altijd gifgroen?
Ook op de Noordzee kun je zeewier telen. Maar wie wil daarvoor betalen? Zal het ooit winstgevend worden? En is het niet een beetje water naar de zee dragen?
Oorlog in Oekraïne
Zonder TNT en schietkatoen is het moeilijk granaten maken voor Oekraïne
Alle beloften ten spijt blijft de productie van 155 mm-granaten voor Oekraïne achter. Pas recent kwam de EU erachter dat zij zelf de grondstoffen en de fabrieken niet meer heeft.
Als het maar verandert
Met zoveel mensen op de planeet móét je wel samenwerken
In 2030 moet de wereld er een stuk beter uitzien, dankzij de duurzame ontwikkelingsdoelen. Voor grote veranderingen hebben ze nog niet gezorgd. Maar ze geven wel een richting aan.
Weggooien
Veel mensen gooien hun gebruikte vapes weg, met alle risico's van dien
Uit nieuwe cijfers blijkt dat jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen vapes bij het huisvuil worden gegooid. Vuilniswagens vliegen in brand en metalen gaan verloren. Herkennen mensen een elektrisch apparaat nog?
Rubriek
Als het maar verandert
‘Weg met keurmerken’ – of gaat dat toch te ver?
De keurmerken vliegen je in de supermarkt om de oren. Maar is een keurmerk de beste weg naar een betere wereld? Of mag het misschien wat minder vrijblijvend?
Rubriek
Energietransitie
Gezocht: twee nieuwe kopermijnen per jaar
Koper is hét metaal van de energietransitie. Toch zijn investeerders niet al te gretig: de lucratiefste voorraden zijn op, winst is soms onzeker. Maar er zijn slimme oplossingen, die minder koper behoeven.
Rubriek
Als het maar verandert
De stille ramp van een lawaaiige Noordzee
In de haast van de energietransitie raken zee-ecosystemen beschadigd door heikabaal van windmolens. Offshore-bedrijven zoeken naar technische oplossingen, maar is dat genoeg?
Milieu
Veel bedrijven zien nu pas echt hoe vervuilend ze zijn
Door nieuwe regels leren veel bedrijven nu pas welke CO2-uitstoot ze veroorzaken. Intussen kan iedereen over de vervuiling van bedrijven lezen, maar dat begrijpen is zo makkelijk nog niet.
Als het maar verandert
Honderd miljard per jaar is lang niet genoeg voor klimaathulp
Terwijl geïndustrialiseerde landen eindelijk hun financiële klimaatbelofte aan arme landen lijken te zijn nagekomen, wordt er alweer onderhandeld over nieuwe bedragen.
kernenergie
Bij een nieuwe kerncentrale kan Nederland niet heen om de banden met Rusland
Om Nederland minder afhankelijk te maken van buitenlandse fossiele energie, kiest de nieuwe coalitie voor kernenergie. Maar daarbij is ook uranium nodig dat in Rusland is bewerkt.
Octopus
De octopus is het bio-industrievarken van de toekomst
Binnenkort komt octopus mogelijk uit een kwekerij, net als zalm. De hoop is dat er dan minder octopus uit de oceaan gevist hoeft te worden. Critici vrezen dat dit weekdier te slim is voor een gelukkig leven in een kweekbassin.
Als het maar verandert
Hoe het kan dat kleine bedrijven afval veel minder goed scheiden dan huishoudens
Om zoveel mogelijk te recyclen, is het van groot belang afval te scheiden. Maar daar moeten bedrijven voor betalen, dus gaat alle vuil toch maar gewoon naar het restafval.
Meer Als het maar verandert...