Ga direct naar inhoud
Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
E-book
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Abonneren
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Puzzels
Mijn NRC
Terug
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Masterclasses
Onderwerpen
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Al abonnee?
Inloggen
China
Over China en de wereld
Volg
China
Datakabels Oostzee
'Verdacht Chinees schip moet naar Zweedse wateren'
Denemarken en Zweden voeren diplomatiek overleg met China om voor inspectie toegang tot het schip te krijgen dat mogelijk kabels in de Oostzee beschadigde.
Lhbti-rechten
Hongkongse rechtbank beschermt rechten van homokoppels
Homostellen in Hongkong hebben net zoveel recht op sociale huisvesting als heterokoppels, oordeelde de hoogste rechtbank dinsdag.
Recensie
Geschiedenis van drugs
|
●●●●
Amitav Ghosh, winnaar van de Erasmusprijs, laat zien hoe de Britten met opiumhandel hun rijk opbouwden
De Britten bouwden als kolonisator in Azië ‘het eerste wereldwijde drugskartel’. De Indiase auteur Amitav Ghosh schetst de pijnlijke geschiedenis van een opgelegde verslaving.
Geweld in China
China wil geen bloemen op straat voor de slachtoffers van aanslagen
Een reeks gewelddadige incidenten in China zorgt voor onrust onder de bevolking, én bij de autoriteiten – die openbaar rouwbeklag hebben verboden.
Handelspolitiek
De VS eisen inzage in gevoelige details van de ASML-export naar China. ‘Je bent sowieso de dupe, of je nou meewerkt of niet’, zegt een expert
Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil dat ASML gevoelige details over export van zijn chipmachines naar China prijsgeeft. Doel is de Chinese chipproductie af te remmen.
Zeevaart
Chinees vrachtschip verdacht van sabotage onderzeese kabels in de Oostzee
Binnen twee dagen raakten twee communicatiekabels in de Oostzee beschadigd. Nu schaduwt de Deense marine een Chinees vrachtschip dat zich precies boven een datakabel bevond op het moment dat de verbinding wegviel.
Hongkong 47
Zelfs voor dissidenten die spijt betuigden kent de Hongkongse rechtbank weinig genade
Een rechtbank in Hongkong heeft lange celstraffen opgelegd aan 45 prodemocratische activisten, in de grootste rechtszaak tot nu toe onder door China opgelegde strenge wetgeving.
Recensie
Tentoonstelling
|
●●●●●
De enige vrouw die keizer van China werd: Wu Zetian was machtig en meedogenloos – maar moorddadig?
Hoe wist een burgermeisje het in de 7de eeuw tot een van de machtigste vrouwen van haar tijd te schoppen? De tentoonstelling ‘Wu Zetian – De enige vrouwelijke keizer van China’ in het Princessehof schetst haar geschiedenis en de tijd waarin ze leefde.
Interview
Chun Han Wong
|
journalist
‘Xi heeft de macht binnen de Communistische Partij in China stevig in handen. Dat is een risico’
De Chinese leider Xi heeft de teugels binnen de Communistische Partij stevig in handen. Daarin schuilt ook een risico, beschrijft Chun Han Wong in een nieuw boek over Xi’s heerschappij.
Voetbal
Een TikTok-zakenman en ondernemers in massagesalons investeren in FC Den Bosch. Waar hun geld vandaan komt, kan de KNVB niet achterhalen
De Aziatische investeerders achter FC Den Bosch omzeilden een onderzoek van de KNVB naar de herkomst van hun geld. Wie zijn zij? En wat willen ze met de club? „Het verhaal dat zij vertellen is wat je graag hoort.”
Ontmoeting Xi-Biden
Bij de laatste ontmoeting tussen Biden en Xi staan ergernissen in de weg van meer samenwerking
Samenwerking is beter dan confrontatie, zeggen Washington en Beijing. Maar bij een laatste ontmoeting tussen Biden en Xi stonden ergernissen over Taiwan, Oekraïne en cyberaanvallen verdere ontspanning in de weg.
Column
Marike STellinga
Wat Europa moet doen om geen economisch museum te worden
De beste strategie om de Europese economie te beschermen is vernieuwing, ziet Marike Stellinga.
Reportage
Techoorlog
Dit is de Chinese strategie in de techoorlog: heel China draait straks op ‘Huawei Inside’
Vijf jaar geleden begon Donald Trump de techoorlog tegen Huawei. Afgesneden van Amerikaanse chips en software vindt de Chinese techreus zichzelf opnieuw uit, met (bijna) zelfrijdende auto’s, een eigen besturingssysteem en een sleutelrol in China’s eigen chipindustrie.
Voordracht
‘Flexibele havik’ Rubio mag Trump-diplomatie gaan leiden
Trumps oude tegenstander Marco Rubio wordt de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Europa staat laag op zijn prioriteitenlijstje, maar hij is geen fan van Poetin.
Recensie
Tentoonstelling
|
●●●●●
Hoe Boeddha via de zijderoutes bij de Vikingen belandde
Al ver voor vliegtuigen en het internet was er sprake van globalisering, zo blijkt uit de uitmuntende tentoonstelling ‘Silk Roads’ in het British Museum. Verlangen naar mooie spulletjes blijkt al eeuwen de motor van de mondiale economie.
Dodelijk incident
Automobilist rijdt 35 mensen dood in Chinese stad Zhuhai
Een automobilist zou opzettelijk zijn ingereden op een groep mensen in de Chinese stad Zhuhai. Inmiddels zijn 35 mensen overleden en 43 anderen gewond geraakt.
Als het maar verandert
Afghanistan is straatarm én een schatkamer
Sinds de val van Kabul haalt China voorzichtig de banden met de Taliban aan, mede met het oog op de Afghaanse bodemschatten. Voor de Taliban is dit een stap richting de erkenning waar ze zo hard naar zoeken.
Column
Caroline de Gruyter
‘Trump-II’ dwingt Europa sterker en autonomer te worden
Donald Trumps verkiezingswinst is een gamechanger voor Europa. De Europeanen weten al jaren dat ze hier iets mee moeten. De geforceerd-blije felicitaties van Europese regeringsleiders aan Trump en hun gekweel over innige transatlantische banden bewijzen hoe afhankelijk Europa nog altijd is van de VS. Maar ze weten exact wat ze te doen staat.
Arbeid en kapitaal
Onder Trump slaat Amerika de weg naar het neocorporatisme in
De herverkiezing van Donald Trump is door beleggers enthousiast onthaald. Achter de schermen werkt de aankomende regering aan een monster- verbond tussen arbeid en kapitaal. Gaat Amerika China achterna?
Elektrische bussen
Chinese batterijfabrikant steekt Ebusco helpende hand toe, maar beleggers hebben twijfels
De noodlijdende elektrische-busbouwer Ebusco heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Chinese batterijfabrikant Gotion. Dat wil onder meer het speciale lichtgewicht-bussenconcept van Ebusco in Azië op de markt gaan brengen. Ook neemt Gotion een belang in Ebusco.
Gevolgen wereld
Hoe bereidt de wereld zich voor op Trump? Van de EU en NAVO tot China, India en Rusland – een rondgang langs correspondenten
Na Trumps zege houden veel landen hun adem in, andere zien kansen. Wat zijn wereldwijd de verwachtingen? Onze correspondenten praten je bij.
Noord-Korea
China worstelt met onvoorspelbare buurman Noord-Korea
China kijkt met argusogen naar het groeiende verbond tussen Rusland en Noord-Korea. Dat biedt kansen om Beijing los te weken uit de ‘As van Opschudding’, hopen westerse diplomaten.
Wereldhandel
Wereldhandelsorganisatie WTO verliest haar relevantie
Importheffingen remmen de internationale handel en met Donald Trump als president dreigen nieuwe Amerikaanse beperkingen. Kan de vleugellamme WTO nog een rol spelen? „Het systeem is kapot.”
internationale handel
Topman tomatengigant wil dat Brussel optreedt tegen ‘oneerlijke concurrentie’ van Chinese tomaten in Europa
De EU moet hoge heffingen invoeren op import van tomaten uit China, of zelfs een verbod, vindt tomatengigant Mutti.
Analyse
BRICS-top
BRICS-top biedt Poetin een kans om te tonen dat hij allesbehalve alleen staat
De Russische president wil als gastheer van een bijeenkomst van BRICS-landen in het Russische Kazan het Westen deze week inpeperen hoeveel vrienden en partners hij nog heeft. Maar hoe effectief is de groeiende club van landen?
Liveblog
Bank HSBC speelt in op geopolitieke spanningen tussen China en Europa
Vanaf haar oprichting staat ze met één been in Azië en één been in Europa: HSBC. De bank werd 1865 opgericht door een Schot als ‘The Hongkong and Shanghai Banking Corporation’ om…
Elektrische bussen
Conflict met vervoerder Qbuzz dreigt het einde van e-busmaker Ebusco in te luiden
Qbuzz wil afzien van een order bij Ebusco, het vreest dat de elektrische-bussenmaker failliet gaat. Volgens Ebusco kan juist deze actie leiden tot een faillissement.
Reportage
Arbeidsmigratie
Chinezen die naar de stad trekken, krijgen langzaamaan meer rechten
Hoewel ze een cruciale rol speelden in China’s razendsnelle economische ontwikkeling, waren binnenlandse arbeidsmigranten in de grote steden tot nu toe vaak tweederangsburgers. Dat verandert langzaam.
Rubriek
Achter de schermen
Komen de allerslimste auto’s straks uit China?
De auto verandert in een alziend oog, vol sensoren, verbonden met de buitenwereld en uiteindelijk zelfrijdend. China loopt voorop in deze technologie. In Europa gaat het nog stapvoets, terwijl Elon Musk met zijn Cybercab juist met grote stappen snel thuis wil zijn.
Meer China...