Luuk van Middelaar is historicus en politiek filosoof. Hij schrijft een column over Europa en geopolitiek.
Langzaam daalt het besef in dat de oorlog in Oekraïne enorme gevolgen zal hebben voor het ledental en de vorm van de Europese Unie.
De adembenemende gebeurtenissen tussen Rostov en Moskou konden een dag lang alle kanten op gaan. Staatsgreep of muiterij? Een buitenkans voor Kyiv?
De rampen op en om het Oekraïense slagveld volgen elkaar snel op. Nu weer de verwoestingen na de allicht door Rusland opgeblazen Nova Kachovka-dam in de Dnipro.
Het zal ongetwijfeld gaan over de oorlog in Oekraïne en over het oplaaiend geweld tussen Kosovo en Servië.
De Turkse kiezers hebben gesproken en ineens ligt het politieke landschap aan Europa’s zuidoostgrens er heel anders bij.
Kennelijk vond men het in Washington tijd voor een pas op de plaats, voor strategische reflectie. De retoriek over een nakend militair conflict tussen de Verenigde Staten en China liep afgelopen maanden zo hoog op dat vanuit het Witte Huis de puntjes op de i moesten worden gezet.
De zon wordt warmer, de bodem minder drassig: elk moment kan een Oekraïens lenteoffensief beginnen. Militaire analisten speculeren volop. Minder horen we over andere factoren, ongrijpbaar maar even beslissend voor de afloop. Hoe is de stemming in de Oekraïense samenleving?
‘Brazilië is terug”, zei president Luiz Inácio Lula da Silva na zijn herverkiezing vorig najaar. Hoe precies, tonen zijn recente zetten op het wereldpodium.
Terwijl de VS en China ruziën over wie de confrontatie begon, is Taiwan de inzet, ziet Luuk van Middelaar. Je zou bijna vergeten dat men ook bínnen Taiwan een gesprek over het eigen lot voert.
Veel scheidt hen, maar allengs meer brengt hen samen. Frankrijk en Nederland, twee bijna-buren aan de Atlantische kust, oude en zelfbewuste naties.
De Revolutie van 1789 blijft resoneren in de Franse samenleving en ver erbuiten. Het is de macht van de straat om het hoogste gezag te tarten en ten val te brengen.
Gebroederlijk manifesteren Rusland en China zich als tegenstrevers van een door de Verenigde Staten en het Westen gedomineerde internationale orde.
Sinds enkele jaren leven Riad en Teheran zowat op voet van oorlog. Dat zij de angel uit hun conflict willen halen is zeer betekenisvol – niet het minst vanwege de rol van China als bemiddelaar.
Het Kremlin doorstaat economische sancties redelijk eenvoudig, schrijft Luuk van Middelaar. Die hebben Rusland wel verzwakt, maar krijgen Poetin niet op de knieën.
‘Ik heb wel zin in espresso”, zei premier Rutte tijdens een pauze in de EU-top afgelopen donderdag tegen zijn Italiaanse collega Giorgia Meloni.
Over de afspraken tussen Den Haag en Washington om ASML’s chipmachine-export naar China aan banden te leggen is het laatste woord nog niet gezegd. Wat staat erin?
Sinds de Russische inval klinken in publieke debatten de stemmen van Oost-Europeanen dwingender. Tot 24 februari kon dit felle geluid worden afgedaan als emotionele Rusland-obsessie. Nu niet meer.
Afgelopen zondag herdachten Frankrijk en Duitsland in Parijs hun memorabele daad van verzoening. Het werd het vlekkeloze feestje waar beide buurlanden behoefte aan hadden.
Premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra vlogen dinsdag naar het Witte Huis om met president Biden te spreken over de toestand van de wereld in het algemeen en…
Vorige week opperde president Poetin op voorstel van patriarch Kirill een 36-urig kerstbestand tussen Rusland en Oekraïne, opdat mensen naar de kerk konden.
‘Waarom zit je steeds op Google Maps?”, vroeg mijn dertienjarige zoon toen ik op een kersttripje mijn telefoon weer opende.
De reputatieschade van het Europees Parlement door het corruptieschandaal is groot, schrijft Luuk van Middelaar. De bezwering dat dankzij krachtig optreden de ‘rotte appels’ uit de mand zijn gevist en het recht is hersteld, overtuigt niet.
We staan voorlopig niet op eigen benen en er doemen lastige keuzes op: het zijn de twee strategische lessen die Europa moest slikken bij de twee grootste sportevenementen dit…
Dit jaar vroegen al zo’n 4,7 miljoen Oekraïners om tijdelijke bescherming, op een totaal van 5,3 miljoen asielzoekers in de Europese Unie.
Armband of speldje? Minister voor Sport Conny Helder (VVD) moest kiezen welk OneLove-teken ze zou dragen op de eretribune van Nederland–Qatar, schrijft Luuk van Middelaar.
We zijn in Europa blij dat president Joe Biden de klimaatwet en andere maatregelen door het Congres loodste. Maar na het applaus is het tijd de weerslag op ons onder ogen te zien.
Wij in ‘het Westen’ zijn op de planeet een kleiner wordende minderheid, terwijl ‘de rest’, zoals het soms denigrerend heet, ons langzaam ook in welvaart inhaalt.
Europese landen moeten minder naïef worden en hun veiligheid en keuzevrijheid beter beschermen. Bij China-gerelateerde dilemma’s zullen economische en veiligheidsbelangen vaak botsen.
Zoals olie en gas sinds een eeuw de mondiale verhoudingen mede bepalen, zo zal ook groene energie dat doen, schrijft Luuk van Middelaar.