Terug naar de krant

Is het de schuld van Google dat ze van de brug af reden?

rubriek Het debat in...
Het debat in India Twee opvallende ongelukken leidden tot discussie over verantwoordelijkheid in India, ziet .
Leeslijst

Het is een gangbaar grapje: mis je weer de afslag of blijk je tóch drie straten eerder al naar ‘links-links-links’ te hebben gemoeten, dan geef je je navigatie-programma de schuld. Maar als verkeerd rijden leidt tot een dodelijk ongeluk, moet Google Maps dan ook verantwoordelijk worden gehouden? En kunnen medewerkers zelfs worden vervolgd?

Twee opvallende ongelukken nabij Bareilly, in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh: vorige week kwamen drie mannen om het leven, toen hun auto van een onafgebouwde brug reed en in een rivier terechtkwam. Niet lang daarna had een ánder drietal in dezelfde deelstaat een vergelijkbaar ongeluk, maar zij vielen een stuk minder diep en konden het navertellen. Hoewel het fatale ongeval nog wordt onderzocht, kwam in beide gevallen al naar buiten dat de bestuurders een route volgden die op Google Maps was uitgestippeld, en zo op de onaffe brug kwamen. Op dat wegdeel zouden geen andere verkeerswaarschuwingen of borden zijn. Tegenover televisiestation India Today, dat het uitgezonden item voorzag van spannende muziek, stelden de nabestaanden van de omgekomen mannen dat „daarom de autoriteiten verantwoordelijk moeten zijn”.

De politie herinnerde Indiërs in eigen verklaringen eraan dat in de afgelopen jaren ook elders in het land al eerder ongelukken plaatsvonden vanwege verkeerde aanwijzingen in de navigatieapp. Bestuurders letten daarbij niet op bouwwerkzaamheden, of hadden te weinig aandacht voor weersomstandigheden die de verkeersveiligheid beïnvloedden zoals mogelijke overstromingen die niet door de app waren weergegeven. „Levensgevaarlijk” en „niet blind zomaar op Google vertrouwen”, stelden online reageerders die de krant Mint verzamelde. Enkele X-gebruikers waren een stuk harder: „Google heeft moord op z’n geweten” en „Google Maps stuurde ze de dood in”.

Enkel een doorgeefluik

In het onderzoek naar het dodelijke ongeluk in Uttar Pradesh heeft de politie werknemers van het Indiase kantoor van Google Maps in ieder geval gesproken over hun methoden om verkeersinformatie te verzamelen. Google liet aan internationale en Indiase media weten dat het wilde meewerken aan het onderzoek.

Meerdere media onderzoeken de juridische stappen die tegen Google Maps zouden kunnen worden genomen. Outlook Business dook zelfs de gebruikersvoorwaarden van de app in. BBC Hindi, een van de lokale bureaus van de Britse omroep, sprak met een advocate over de wetgeving voor digitale plattforms. Zij vertelt dat Google Maps geldt als ‘intermediaire’: het is een doorgeefluik van informatie van elders. Het is daarom beschermd tegen aansprakelijkheid, omdat het niet de bron is van die informatie (hoewel Maps volgens haar nu wel de verkeerde route snel moet veranderen).

En juist die brongegevens zijn een probleem, volgens technici en app-bouwers die stellen dat het lastig is om in India zicht te houden op alle problemen en veranderingen in de infrastructuur. Er wordt veel gebouwd, maar informatie daarover is niet goed gecentraliseerd. Voor alle betrokkenen werk aan de winkel dus.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 7 december 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in