De Franse president Emmanuel Macron ruziede met de inwoners van het Franse overzeese eiland Mayotte tijdens het bezoek dat hij er donderdag en vrijdag bracht. Dat melden internationale media, waaronder de Franse krant Le Monde, vrijdag. „Wees blij dat jullie deel uitmaken van Frankrijk”, zei Macron. „Want als Frankrijk er niet was, zouden jullie nog tienduizend keer meer in de shit zitten.”
Mayotte, dat gelegen is tussen Mozambique en Madagaskar in de Indische Oceaan, werd afgelopen weekend flink getroffen door de cycloon Chido. Daken waaiden van huizen en straten lagen vol met omgewaaide vrachtwagens, stellages en golfplaten. Vooral in sloppenwijken was de schade groot.
De lokale prefect eerder heeft gezegd te vrezen voor „honderden, mogelijk zelfs duizenden” doden. De autoriteiten hebben tot nog toe zo’n dertig dodelijke slachtoffers geïdentificeerd. „Mayotte is een massagraf in de open lucht geworden”, stelde het Franse parlementslid Estelle Youssouffa in Franse media.
Mayotte heeft, door gebrek aan investeringen vanuit Frankrijk, geen cycloonbestendige infrastructuur. Op het eiland wonen tussen de 320.000 en 400.000 mensen, van wie 80 procent in armoede leeft. Daarbij zijn publieke diensten als scholen, ziekenhuizen en wegen ondermaats.
Bliksembezoek
President Macron kwam donderdag aan op het eiland voor een bliksembezoek. Hij zou maar een paar uur blijven, maar bleef uiteindelijk toch slapen. Een joelende menigte vroeg om het ontslag van Macron. Daarop greep de president naar een microfoon. „Het is ondraaglijk wat jullie al zes dagen meemaken, maar ik ben niet de cycloon! Ik ben niet verantwoordelijk”, bracht hij in verweer.
Volgens de president worden eilandbewoners in de Indische Oceaan nergens zo goed geholpen als op Mayotte. Hij bezocht per helikopter een aantal zwaar getroffen geïsoleerdere dorpen.
Frankrijk heeft onder meer militairen, brandweerlieden, verzorgers, reddingswerkers en enkele tonnen water en medicijnen naar het eiland gestuurd.
Correctie (20 december 2024 om 20.43 uur): In een eerdere versie van dit artikel stond dat een lokaal medium schatte dat er 60.000 doden waren gevallen. Het ging om een gerucht, dat dit lokale medium inmiddels heeft ingetrokken. Dat is hierboven aangepast./s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2024/12/16165914/data125696020-e10e60.jpg)