Terug naar de krant

Michiel van Maaren verzamelt bruidsjurken: ‘Met Halloween ga ik altijd als runaway bride’

rubriek onweerstaanbaar
Michiel van Maaren (26) cast modellen voor opdrachtgevers als Diesel, Vogue en Hema. Hen koopt, maakt én draagt dolgraag bruidsjurken.
Leeslijst

Toen Michiel van Maaren in 2021 door kringloopwinkel Het Goed in Nuenen liep werd hun (Van Maaren identificeert zich als non-binair) aandacht getrokken door een bruidsjurk op een paspop. Op het lijfje zaten kanten bloemen, de rok was van voren korter dan van achteren en aan de achterkant zat een rij kleine knoopjes. „Een ietwat kitsch model”, zoals Van Maaren zegt, maar juist dat sprak hen aan. „Toen ik op het prijskaartje 15 euro zag staan, dacht ik direct: meenemen.” De bruidsjurk bleek Van Maaren perfect te passen. „Het gaf me zelfvertrouwen. Ik voelde me bijzonder. Net een prinses.”

Tijdens hun studie aan de Design Academy Eindhoven kocht Van Maaren al vintage jurken. Toen gebruikte hen ze nog om nieuwe kledingstukken van te maken. Sinds de aankoop in Nuenen heeft hen een fascinatie voor bruidsjurken – tien, heeft Van Maaren er inmiddels. Vijf kocht hen in tweedehandswinkels, vijf maakte hen zelf.

„Als ik een betaalbaar exemplaar tegenkom, koop ik die meteen. Bruidsjurken worden meestal maar één keer gedragen, ik geef ze een tweede leven. Ik ben een extravert persoon en houd van spraakmakende kleding. Drama, extravaganza: geef me íéts! Bruidsjurken resoneren met mij omdat het meestal spectaculaire kledingstukken zijn.”

Wat heb je aan een bruidsjurk die hangt te verstoffen in de kast?

Boodschappen doen in een trouwjurk heeft Van Maaren nog nooit gedaan, zegt hen. „Maar voor verkleedfeestjes en evenementen pak ik de jurken graag uit de kast. Drie jaar geleden stond ik op de rode loper van het Nederlands Film Festival in een zelfgemaakte bruidsjurk. En met Halloween ga ik altijd verkleed als runaway bride.”

Een van hun laatste aankopen is een oud, tweedehands exemplaar dat hen voor 25 euro aanschafte in Antwerpen. De polyester jurk heeft een glitterkorset en een glimmende rok. „Echt een monstrosity”, zegt Van Maaren trots. „Met een heteluchtpistool heb ik de stof verbrand, dat gaf een interessante textuur.” Hen houdt de jurk omhoog. Er zitten gaten in de rok en de zoom is bruin van de modder. „Vanuit een duurzaamheidsperspectief vind ik het belangrijk dat kleding gedragen wordt. Wat heb je aan een bruidsjurk die hangt te verstoffen in de kast?”

Trouwen voor de wet hoeft voor hen niet, maar een trouwfeest moet er wel komen. Van Maaren wil dan dat iedereen op het feest een bruidsjurk aantrekt, van hun vrienden tot hun vader en broer. „Zelf draag ik dan het állerlelijkste model, met grote pofmouwen en een lange sleep, waar gasten hun huwelijkswens op mogen schrijven. Net zoals je op gips schrijft wanneer iemand wat heeft gebroken.”

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 2 november 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in