Lees hier verder in het nieuwe blog.
In Gaza zijn zaterdag minstens 26 mensen gedood door Israëlische luchtaanvallen. In het afgelopen etmaal zijn zeker 65 Palestijnen in Gaza gedood. Dat melden de persbureaus AFP, Reuters en AP op basis van plaatselijke medici en Hamas-autoriteiten van het ministerie van Volksgezondheid. Die cijfers worden door de Verenigde Naties over het algemeen als betrouwbaar beschouwd.
In het zuiden van de Gazastrook troffen Israëlische luchtaanvallen een auto, een woongebouw en mensen op straat in de stad Khan Younis. Dat meldde het personeel van het Nasser-ziekenhuis aan AP. Zeker vijftien mensen kwamen om door die aanval, onder wie een kind. Het Israëlische leger heeft geen direct commentaar gegeven.
Nieuwe gijzelaarsvideo
Zaterdag heeft Hamas een video online gezet van een Israëlische militair die op 7 oktober 2023 gegijzeld werd tijdens de grootschalige terreuraanslag door Hamas in Israël. De militair Liri Albag vertelt, aannemelijk onder dwang, voor de camera dat ze 450 dagen vastzit en dat een medegevangene gewond is geraakt door gevechten in Gaza.
Tijdens de aanval op 7 oktober werden ongeveer 250 mensen uit Israël ontvoerd. Naar schatting zijn er nog honderd gijzelaars in Gaza, van wie gedacht wordt dat zeker een derde niet meer leeft. Familieleden van gijzelaars zetten vrijwel wekelijks druk op de regering van de Israëlische premier Netanyahu om zo snel mogelijk een staakt-het-vuren en een gijzelaarsdeal te bewerkstelligen.
Ook deze zaterdag, na het publiceren van de Hamas-video van militair Albag, zijn in heel Israël mensen de straat op gegaan om te protesteren voor de vrijlating van de gijzelaars.
Netanyahu heeft donderdag zijn onderhandelaars toestemming gegeven om de vredesbesprekingen in Qatar voort te zetten, met name met het oog op een overeenkomst voor de vrijlating van gijzelaars. Vrijdag bevestigde ook Hamas dat de onderhandelingen in Doha doorgaan. In de afgelopen maanden hebben deze onderhandelingen weinig opgeleverd.


Vlak voor zijn aftreden op 20 januari wil de Amerikaanse president Joe Biden een laatste wapendeal sluiten met Israël, ter waarde van 8 miljard dollar (zo’n 7,8 miljard euro). Dat schrijven meerdere Amerikaanse media, waaronder de politieke nieuwssite Axios, vrijdag op basis van anonieme bronnen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het Congres volgens de nieuwssites „informeel” laten weten van plan te zijn de militaire middelen van Israël andermaal te vergroten. Het Congres moet het voorstel nog goedkeuren.
Van het beoogde bedrag worden onder meer straaljagers, helikopters en raketten aan Israël geleverd. De bedoeling is dat de VS deze militaire middelen het komende jaar zullen leveren. Met de op handen zijnde overeenkomst zouden de VS de veiligheid van Israël „op de lange termijn steunen”.
Al jaren zijn de VS de belangrijkste (militaire) sponsor van Israël. Naast de 3 miljard euro die jaarlijks vanuit Washington naar Israël vloeit, gaven de VS sinds het begin van de oorlog in Gaza regelmatig extra steun. Zo besloten de VS afgelopen zomer al om Israël ter waarde van omgerekend zo’n 19,4 miljard euro militair te helpen. Daarnaast spraken de VS afgelopen november voor de vierde keer hun veto uit over resoluties van de Verenigde Naties tegen een staakt-het-vuren in Gaza.
Die structurele steun van de VS aan Israël komt de Amerikaanse regering op veel kritiek te staan van mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International en Human Rights Watch. Human Rights Watch riep afgelopen oktober de Amerikaanse Senaat op om de wapenverkoop aan Israël te blokkeren. Amnesty spreekt daarnaast al enige tijd over „genocide” in Gaza. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza heeft Israël in de Gazastrook al meer dan 45.000 Palestijnen gedood.
Het lijkt uitgesloten dat de steun van de VS aan Israël onder aankomend president Donald Trump zal afnemen. Naast dat Trump Israël in zijn eerste termijn al onvoorwaardelijk steunde – hij erkende Jeruzalem als hoofdstad van Israël – benoemde hij Mike Huckabee als ambassadeur in Israël. Hij is, net als de beoogde Amerikaanse VN-ambassadeur Elise Stefanik, uitgesproken pro-Israël.
/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2024/11/13194220/data124376380-8ed1ff.jpg)

Bij Israëlische luchtaanvallen in Gaza zijn vrijdag meer dan 40 mensen gedood, meldt persbureau Reuters vrijdag op basis van informatie van het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid. Donderdag zouden volgens ministerie al 71 mensen zijn gedood. Onder andere in al-Mawasi, een gebied dat eerder door Israël juist als humanitaire veilige zone was aangewezen. In twee dagen tijd zouden daarmee minstens 111 Gazaanse doden zijn gevallen.
Al Jazeera specificeert op basis van informatie van zorgpersoneel in het al-Aqsa Martyrs ziekenhuis in Deir el-Balah dat vrijdag meer dan tien vrouwen en kinderen zijn gedood bij meerdere Israëlische luchtaanvallen in centraal-Gaza, onder meer in de stad az-Zawayda en in Nuseirat en Maghazi, twee vluchtelingenkampen in en in de buurt van Deir al-Balah.
Het Israëlische leger zegt tientallen Hamasdoelwitten te hebben geraakt, zoals verzamelpunten en commandocentra van de terreurorganisatie. Het leger beweert daarbij met gerichte aanvallen de risico’s op burgerslachtoffers juist te hebben beperkt.
Inmiddels staat het Palestijnse dodental in Gaza sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog na de Hamasaanslag van 7 oktober 2023 volgens het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid op zeker 45.658.
108.583 Palestijnen zouden door toedoen van het Israëlische leger gewond zijn geraakt. In totaal telt Gaza zo’n twee miljoen inwoners.
Terwijl Israël de intensiteit van de aanvallen opvoert, stuurde het donderdag ook onderhandelaars naar Doha om te praten over een staakt-het-vuren. Onderhandelingen onder leiding van Qatar en Egypte leverden tot nu toe weinig resultaat op.




Het Israëlische leger zou donderdagavond militaire faciliteiten hebben aangevallen in Syrië, bij de noordwestelijk gelegen stad Aleppo. Dat melden de Syrische staatstelevisie en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Het SOHR spreekt van zeker zeven explosies. Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.
Sinds de val van de regering van Bashar al-Assad een maand geleden heeft Israël honderden aanvallen uitgevoerd op bouwwerken van het Syrische leger.
Verder meldde het Israëlische leger dat het donderdag lanceerinstallaties voor raketten van Hezbollah heeft aangevallen in Zuid-Libanon. Eind november werd een wapenstilstand gesloten tussen Israël en Hezbollah, maar beide partijen beschuldigen elkaar van schendingen.
Aanval op veilige zone Gaza
Bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook in de nacht van donderdag op vrijdag zijn zeker 50 Palestijnen gedood, meldt persbureau AP. Volgens persbureau Reuters gaat het zelfs om 68 doden.
Onder andere een tentenkamp, dat door Israël was aangemerkt als veilige zone voor burgers, werd aangevallen. Daarbij werd het hoofd van de politie, die onder leiding van Hamas staat, gedood.

Het Israëlische leger heeft woensdag op meerdere plaatsen in de Gazastrook aanvallen uitgevoerd waarbij Palestijnen zijn gedood. In de afgelopen 24 uur gaat het om zeker 28 gedode inwoners van Gaza. Dat melden internationale persbureaus op basis van het ministerie van Gezondheid in Gaza.
In het zuidelijk gelegen Khan Younis heeft Israël woensdag een aanval op het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken uitgevoerd. Daarbij zijn zes Palestijnen gedood. Het door Hamas geleide ministerie bevindt zich in een ‘humanitaire zone’. Het Israëlische leger beweert dat het overheidsgebouw een commandocentrum was van Hamas „om terroristische daden te plannen en uit te voeren”. Deze bewering is voor NRC niet te verifiëren.
Ook heeft een Israëlische aanval in het midden van de Gazastrook acht Palestijnen gedood. Dat meldt persbureau AP. De mannen die zijn gedood hielpen bij het veiligstellen van hulpkonvooien. Dat beweren werknemers van het Al-Aqsa Martyrs ziekenhuis, waar de lichamen zijn binnengebracht.
De woordvoerder van de civiele bescherming van Gaza zegt dat Israëlische troepen „zuiverings- en vernietigingsoperaties uitvoeren in de hele Gazastrook”. Sinds 7 oktober zijn er minstens 45.581 Palestijnen gedood en 108.438 gewond geraakt, zei het ministerie van Volksgezondheid van Hamas in Gaza donderdag.

Bij een Israëlische luchtaanval op een humanitaire zone in Zuid-Gaza zijn zeker tien Palestijnen gedood. Zij verbleven in een tent in al-Mawasi, een vluchtelingenkamp ten westen van Khan Younis. Onder de doden zijn twee kinderen en twee belangrijke officieren van Hamas. Ook zijn ruim vijftien mensen gewond geraakt. Dat melden internationale persbureaus donderdag.
Al-Mawasi is sinds het begin van de Gaza-oorlog het belangrijkste toevluchtsoord voor honderdduizenden Palestijnen. In december 2023 duidden Israëlische autoriteiten de regio in Zuid-Gaza aan als een van de weinige veilige regio’s in de Gazastrook.
Meermaals is gebleken dat ook al-Mawasi niet veilig is voor de inwoners van Gaza. Het tentenkamp is verschillende keren aangevallen door het Israëlische leger, met honderden burgerslachtoffers tot gevolg. Vanuit Israël is het argument voor deze aanvallen telkens geweest dat belangrijke Hamas-leiders zich in het kamp zouden bevinden. Hamas ontkende dit. Het Israëlische leger heeft nog geen reactie gegeven op de recente aanval.
Voor de oorlog tussen Israël en Hamas verbleven rond de negenduizend Palestijnen in al-Mawasi. De Verenigde Naties schatten de populatie in de al-Mawasi-regio inmiddels op een miljoen inwoners. Dat is bijna de helft van de gehele Gazaanse bevolking, die op ruim twee miljoen wordt geschat.

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft tijdelijk alle activiteiten en uitzendingen van de Qatarese nieuwszender Al Jazeera verboden op de Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa woensdag. De zender zou zich schuldig hebben gemaakt aan „opruiende en misleidende” berichtgeving die zich mengt in „interne aangelegenheden”.
De PA zegt dat Al Jazeera het werk weer kan hervatten als het tijdelijke verbod is ingetrokken, maar laat niet weten hoelang dit kan duren. Afgelopen mei kreeg Al Jazeera een volledig werkverbod opgelegd in Israël.
Al Jazeera heeft bevestigd het werk- en uitzendverbod te hebben ontvangen. Volgens de zender is de Palestijnse Autoriteit ontstemd over verslaggeving over gevechten tussen veiligheidsdiensten van de PA en lokale strijdgroepen in Jenin, op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dit wordt niet in het communiqué van de PA genoemd.

Sinds het begin van de oorlog met Israël in oktober 2023 is de bevolking van Gaza met circa 6 procent gekrompen. Zo’n 100.000 Palestijnen zijn de landstrook ontvlucht en meer dan 55.000 mensen zijn om het leven gekomen. Dat meldt het Palestijns Centraal Bureau voor de Statistiek (PCBS) woensdag.
Op dit moment staat het officiële Palestijnse dodental op 45.553, zo meldde het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid deze woensdag. De helft van deze slachtoffers waren volgens het ministerie vrouwen en kinderen. Geschat wordt dat nog eens 11.000 vermiste mensen ook om het leven zijn gekomen. Hun stoffelijk overschot ligt vaak nog onder het puin en kan dan niet worden veiliggesteld en geïdentificeerd.
Hiermee is de totale bevolking van Gaza geslonken met bijna 160.000 mensen tot 2,1 miljoen. Bijna de helft van de overgebleven bevolking is volgens het PCBS jonger dan 18 jaar. Circa 22 procent van de burgers in Gaza kampt met zulke ernstige voedseltekorten dat zij in levensgevaar kunnen raken. Volgens Israël zijn de statistieken van het PCBS onbetrouwbaar en worden die gemanipuleerd om de staat Israël in diskrediet te brengen. Deze beschuldigingen werden niet met bewijsmateriaal ondersteund.
Het nieuwe jaar begon in Gaza opnieuw dodelijk, met Israëlische luchtaanvallen die aan zeker 28 mensen het leven kostten. Israël valt in Gaza gericht medische infrastructuur en sanitaire voorzieningen aan. Ook worden hulpgoederen zoals voedsel, water en medicijnen vrijwel niet toegelaten tot het noorden van Gaza, wat volgens onder meer Amnesty International en Human Rights Watch neerkomt op (daden van) genocide. Ook Artsen zonder Grenzen zegt „tekenen van genocide” te zien.

Israëlische luchtaanvallen hebben woensdag ten minste twaalf mensen gedood in Gaza. Dat meldt persbureau AP. „Terwijl de wereld het nieuwe jaar viert verwelkomen wij 2025 met het eerste Israëlische bloedbad in de Gazastrook”, zei een woordvoerder van de Palestijnse Civiele Bescherming van Gaza tegen persbureau AFP.
De meeste mensen werden gedood in Jabalia, in het noorden van de strook. Daar werd een huis geraakt en ten minste zeven mensen kwamen om, onder wie vier kinderen, aldus het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Al Jazeera meldt dat volgens het ministerie ten minste tien Palestijnen nog worden vermist en vermoedelijk onder het puin liggen.
Door herhaalde Israëlische aanvallen op het noorden van Gaza is daar geen functionerend ziekenhuis meer. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verblijven er ongeveer 75.000 mensen in het noorden van de strook.
In de nacht van dinsdag op woensdag viel Israël ook het vluchtelingenkamp al-Bureij aan, met de dood van een vrouw en een kind tot gevolg, aldus het Al-Aqsa Martyr-ziekenhuis dat de lichamen ontving. Het Israëlische leger gaf mensen de opdracht om het gebied in de nacht evacueren. De derde Israëlische aanval van woensdagochtend was gericht op Khan Younis, in het zuiden van Gaza. Volgens het Nasser-ziekenhuis zijn daarbij drie mensen gedood.
/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2024/12/30085323/data126055040-31c24f.jpg)

De artsen van het Europese Ziekenhuis in Gaza hebben besloten om 45 patiënten dinsdag te laten evacueren naar de Verenigde Arabische Emiraten. Door aanhoudende Israëlische bombardementen is de zorg in het gebied niet toereikend. Dat meldt persbureau AP.
Volgens het Israëlische leger houden Hamas-strijders zich in ziekenhuizen en medische instellingen op en worden de gebouwen daarom aangevallen, maar voor die bewering levert Israël geen sluitend bewijs. In juni sprak de VN van „systematische aanvallen op ziekenhuizen en andere medische faciliteiten” die in strijd zijn met het oorlogsrecht. Vorige week werd het laatste functionerende ziekenhuis in Noord-Gaza aangevallen door het Israëlische leger, en werden de directeur en het zorgpersoneel opgepakt.
Het aantal Palestijnen dat medische zorg nodig heeft in het buitenland ligt veel hoger dan 45, stelt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid, dat spreekt van duizenden zorgbehoevenden, aldus AP.
/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2024/12/30085323/data126055040-31c24f.jpg)
De Israëlische autoriteiten zouden streng toezien op de begeleiders van de geëvacueerde 45 patiënten. Zo mocht de moeder van een 10-jarige patiënt met nierfalen niet mee, schrijft AP, omdat haar verzoek door Israël werd afgewezen.

De Verenigde Staten en de Houthi-rebellen in Jemen hebben elkaar dinsdag aangevallen in het gebied rond Jemen en de Rode Zee. Dat melden internationale persbureaus.
De VS hebben maandag en dinsdag verschillende plaatsen in de hoofdstad Sanaa aangevallen. Volgens het Amerikaanse leger werden Houthi-doelen geraakt, zoals een hoofdkwartier van de Houthi’s in Sanaa en een basis van waaruit de rebellen internationale schepen in de Rode Zee bedreigen.
Uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza, bestoken de Houthi’s de internationale scheepvaart die langs Jemen vaart. Dat doen de rebellen al sinds het begin van de oorlog die Israël in Gaza voert. De VS, de belangrijkste bondgenoot van Israël, vallen de rebellen in Jemen regelmatig aan.
De door Iran gesteunde Houthi-rebellen claimden eerder op dinsdagochtend een aanval op een Amerikaans vliegdekschip, de USS Harry S. Truman. Dat meldde de Israëlische nieuwssite The Times of Israël, al werd die informatie niet bevestigd door Washington. Er zijn van beide aanvallen, op het land in Jemen en in de Rode Zee, geen slachtoffers gemeld.

In de afgelopen week zijn zes baby’s in verschillende plaatsen in de Gazastrook omgekomen door de kou, schrijft nieuwszender Al Jazeera maandag. De temperaturen daalden ’s nachts in bijna alle Gazaanse steden deze week tot onder de tien graden. Daarnaast zou de zware regenval in de nacht van maandag op dinsdag in Zuid- en Midden-Gaza hebben gezorgd voor overstromingen.
De strijdgroep Hamas heeft de Verenigde Naties gevraagd om „hulpgoederen en tenten om honderdduizenden ontheemde burgers te beschermen tegen de kou en de rampzalige gevolgen” van de Israëlische aanvallen in Gaza, schrijft Al Jazeera.
Halverwege december viel er ook al veel regen in de Gazastrook, waardoor wegen minder begaanbaar werden en hulpverleners moeite hadden gewonden te vervoeren. Eind november viel zo veel regen dat het „de verdere verslechtering van de levensomstandigheden van ontheemden” betekende, schreven de Verenigde Naties, „terwijl de humanitaire responscapaciteit beperkt is”.
Meer dan anderhalf miljoen mensen wonen in geïmproviseerde schuilplaatsen, die „niet beschermen tegen de winterkou”, aldus de VN. Een half miljoen mensen woont in gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen, onder meer aan de kust in het zuidwesten van Gaza. Zo’n 110.000 van de 135.000 tenten waar mensen in de Gazastrook in wonen zijn versleten en ongeschikt om in te verblijven.




Hamas heeft volgens nieuwszender Al Jazeera gevraagd om internationale bescherming van de ziekenhuizen en zorginstellingen in Noord-Gaza. Volgens journalisten van de Arabische tak van de nieuwszender zou Hamas het volgende hebben gecommuniceerd: „We eisen de inzet van VN-waarnemers in ziekenhuizen in Gaza om de leugens en beschuldigingen van de [Israëlische] bezetting over het gebruik ervan voor militaire doeleinden te weerleggen”.
De Palestijnse militante beweging voegt daar aan toe dat de „systematische destructie van medische instellingen” door de Israëlische krijgsmacht een oorlogsmisdaad is, wat betekent dat de internationale gemeenschap dient in te grijpen.
Deze vraag om hulp komt nadat het Israëlische leger tientallen zorgmedewerkers en de directeur van het Kamal Adwan-ziekenhuis in Noord-Gaza, waar de humanitaire situatie al zeer penibel was, heeft opgepakt. Hierdoor is het laatst functionerende ziekenhuis in Noord-Gaza gesloten.

Lees hier het vorige blog terug.