Kalverimport verbieden kan niet in de Europese Unie, met vrij verkeer van goederen en diensten. Maar BBB-minister Wiersma van Landbouw heeft nu wel een manier gevonden om het transport van kalveren over lange afstanden te beperken. Landen die niet voldoen aan de regels voor bestrijding van dierziekten kunnen in de toekomst hun kalveren niet meer aan Nederland verkopen.
Het ministerie tuigt hiervoor een nationaal bestrijdingsprogramma op voor koeiengriep (IBR) en een diarreevirus (BVD). Zodra de Europese Commissie dat heeft goedgekeurd, wordt het voor landen zonder zo’n programma moeilijker om kalveren te exporteren. Ierland bijvoorbeeld kan dan alleen kalveren op transport naar Nederland zetten als deze dieren bewezen ziektevrij zijn. Een land als Duitsland, waar 69 procent van de geïmporteerde kalveren vandaan komt, heeft de status ‘ziektevrij’ en kan dus gewoon blijven leveren.

Wiersma wil niet op eigen houtje het kalvertransport op lange afstanden verbieden, daarvoor wacht ze op Europese regelgeving. Ze wil voorkomen dat Nederlandse eisen hoger zijn dan elders in Europa, omdat het dan niet meer rendabel is om kalveren in Nederland af te mesten. De vrees is dat zelfs Nederlandse kalfjes dan naar buitenlandse kalverhouderijen moeten. „Dat is niet in het belang van de Nederlandse melkveehouderij en ook niet van het kalf.”
/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2025/01/10140056/web-1001ECOBLOGakzo.jpg)