Zelfs het plafond is roze. Dat valt pas op als je in de salonstoel ligt, met je billen bloot en je blik omhoog. De bankjes, de muren, de plastic handschoentjes – alles in de Cooch Clinic is vijftig tinten suikerspin. De zoetheid dringt door tot in de muziekkeuze in de behandelkamer. Terwijl de schoonheidsspecialist zich daar over mijn dijen buigt hoor ik de volgende cliënten al kletsen in de gang, waar grote sierletters op de muur de tekst ‘Treat yourself’ spellen. Even overstemt hun gesprek de zachte gitaarcover van Adèles ‘Set Fire to the Rain’. „Zó leuk”, zeggen ze: „samen in de poezenspa!”
Waarom stoppen bij facials en fillers voor je gezicht? Ook je intieme zone verdient wat extra zorg en glamour, is de boodschap van schoonheidssalons die behandelingen aanbieden voor de vulva. Zo kun je je vagina laten stomen (de ‘V-steam’), je schaamlippen laten liften en je venusheuvel laten verzorgen met hydraterende crèmes en maskertjes. Die laatste optie lijkt me het minst invasief, dus dat is de behandeling die ik onderga: de ‘vanicure’, in de Amsterdamse Cooch Clinic.
Een van de eigenaren van deze salon liet zich inspireren in New York, waar dit type behandelingen al langer mainstream is. Sowieso is de V-steam niet nieuw: in verschillende culturen wordt het kruidenstoombad voor de vagina gezien als natuurlijke remedie voor bijvoorbeeld menstruatiepijn. Actrice Gwyneth Paltrow vestigde in 2015 de aandacht op de V-steam door de behandeling aan te prijzen op de site van haar eigen wellnessmerk, Goop.
Het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van zo’n stoombad zit de populariteit ervan niet in de weg. Ook niet in Nederland, waar de Cooch Clinic naamsbekendheid kreeg door een aflevering van Real Housewives of Amsterdam. Een van de housewives ging voor de V-steam („Het reinigt je vagina en maakt het strakker!”) terwijl een andere begripvol toekeek: „Als je een vriendje hebt wil je natuurlijk optimaal voor de dag komen.”
Met V-steams en CO2-lasers genees je niemand
Zijn die vulvatreatments nou een vorm van selfcare of voeden ze vooral onrealistische schoonheidsstandaarden? Werp een blik op het aanbod en je krijgt de indruk dat de baarmoeder altijd schoner kan, de vagina strakker en de schaamlippen voller. Esthetiek speelt zeker een rol: vooral vrouwen van wie de buitenste schaamlippen met de jaren losser zijn gaan hangen opteren voor fillers omdat ze volle lippen mooier vinden, vertelt de vriendelijke dame die zich over me ontfermt. Maar andere behandelingen (met sondes en CO2-lasers) moeten ook helpen bij klachten als urineverlies en pijn bij het vrijen. Ze onderbreekt haar uitleg om me te laten kiezen tussen twee flesjes zoete parfum. Welk luchtje wil ik op mijn bikinilijn?
Met V-steams en CO2-lasers genees je niemand van incontinentie of andere klachten, laat dermatoloog Annelinde Terlou de volgende dag telefonisch weten. Wel loop je het risico er het bacteriële evenwicht in je vagina mee te verstoren of er wondjes mee te maken, wat weer de kans op infecties vergroot, aldus Terlou, die in het Amsterdam UMC samenwerkt met gynaecologen op de vulvapoli. „Ik hoop echt dat mensen bij klachten naar een arts gaan, niet naar zo’n kliniek.”
En de vanicure? Die kan „waarschijnlijk niet heel veel kwaad”, al moet je altijd uitkijken wat je op je lichaam smeert: met een allergische reactie ben je nog verder verwijderd van die zachte schaamstreek. Bovendien heeft Terlou als arts moeite met het idee van maakbaarheid. „Wat wij uitdragen is dat er honderden soorten vulva’s zijn en dat je die niet moet willen veranderen”, zegt ze voor we ophangen.
De parfum heb ik dan allang van me afgedoucht. Sommige lichaamsdelen zijn niet gemaakt om naar vanille te ruiken.