Terug naar de krant

Noord-Korea wijzigt de grondwet en maakt treinspoor naar Zuid-Korea onklaar

Nieuws

Hereniging Noord-Korea heeft zijn grondwet gewijzigd, maar het is onduidelijk of de wens van hereniging met het Zuiden is geschrapt, zoals Kim Jong-un eerder aankondigde.

Leeslijst

Het Noord-Koreaanse parlement heeft deze week de grondwet aangepast, meldde staatspersbureau KCNA woensdag. Maar welke veranderingen de volksvertegenwoordiging precies heeft doorgevoerd, is onduidelijk. Het parlement vergadert doorgaans één à twee keer per jaar plenair om unaniem in te stemmen met alle besluiten die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft genomen.

Bij de vorige vergadering, in januari, had Kim Jong-un de Opperste Volksassemblee opgedragen om iedere verwijzing naar de eenwording van Noord- en Zuid-Korea uit de grondwet te schrappen. Dat was een forse breuk met de voorbije decennia, waarin vreedzame hereniging van het Koreaanse schiereiland juist gold als een van de voornaamste doelstellingen van Pyongyang. Volgens Kim is dat echter niet realistisch meer nu Zuid-Korea zich heeft ontwikkeld tot „vijand nummer één”.

Kim zette de koerswijziging destijds onder meer kracht bij door de Boog van de Hereniging te laten afbreken. Het monument in Pyongyang was opgericht door zijn vader Kim Jong-il. Kim Jong-un noemde het „een doorn in het oog”. Ook kondigde hij de sloop aan van het Noord-Koreaanse gedeelte van de Gyeongui-spoorlijn, die ooit Seoul met Pyongyang verbond.

Maar of de gewenste grondwetswijziging maandag en dinsdag inderdaad is doorgevoerd, of dat de parlementariërs aanpassingen hebben gedaan, is in de Noord-Koreaanse staatsmedia niet bekendgemaakt. Kim Jong-un was zelf niet bij de parlementszitting aanwezig.

Lees ook
Noord-Korea gelooft niet meer in vreedzame hereniging met Zuid-Korea
Met lintjes aan een hek vlak bij de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea wordt opgeroepen tot vrede en hereniging, op een archieffoto uit 2021. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ziet niets meer in vreedzame hereniging van beide Korea’s, en laat iedere verwijzing daarnaar opruimen.

Oplopende spanningen

Evenmin kwam er iets naar buiten over nieuwe Noord-Koreaanse territoriale claims in de wateren ten westen van het Koreaanse schiereiland, waarmee waarnemers rekening hielden. De grens in dat gebied is omstreden, en het kwam in de afgelopen decennia regelmatig tot dodelijke confrontaties. Bij een Noord-Koreaanse artilleriebeschieting van het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong kwamen in 2010 twee militairen en twee burgers om, en raakten tientallen mensen gewond.

Wel deed de vergadering enkele benoemingen, waaronder die van een nieuwe minister van Defensie, legergeneraal No Kwang-chol. Die bekleedde de post ook al in 2018 en 2019, toen hij Kim Jong-un vergezelde naar Singapore en Vietnam voor mislukte gesprekken met de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump.

Destijds onderhandelden Kim en Trump over ontwapening in ruil voor verzachting van het sanctieregime tegen Noord-Korea, maar die liepen op niets uit en sindsdien is de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea sterk verslechterd. Noord-Korea stuurt al maanden ballonnen met afval de grens met het zuiden over, terwijl Seoul de luidsprekers langs de grens weer in gebruik heeft genomen waarmee het propagandaboodschappen naar Noord-Korea stuurt. Ook hebben beide landen verschillende grootschalige militaire oefeningen gehouden.

Lees ook
Zuid-Korea hervat militaire activiteiten aan noordgrens na ‘provocaties’ van Pyongyang
Zuid-Koreaanse militairen verzamelen restanten van een van de zeker duizend met afval en uitwerpselen gevulde ballonnnen die Noord-Korea afgelopen week de grens over stuurde.

Amerikaanse verkiezingen

Yang Moo-jin van de Universiteit voor Noord-Korea-studies in Seoul denkt dat Pyongyang nu mogelijk pas op de plaats maakt om de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen volgende maand af te wachten. „Het is mogelijk dat Noord-Korea de herziening [van de grondwet] uitstelt om de verkiezing van de nieuwe Amerikaanse president optimaal politiek te benutten”, zegt hij tegen het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Analisten houden er rekening mee dat de Republikein Trump, als hij weer president wordt, toenadering zal zoeken tot Pyongyang. Mogelijk zou hij bereid zijn Noord-Korea als kernmacht te erkennen, en ook heeft hij laten doorschemeren dat hij de Amerikaanse troepenmacht in Zuid-Korea zou willen inkrimpen als Seoul niet veel meer betaalt voor de Amerikaanse militaire bescherming.

Het staatspersbureau KCNA meldt woensdag ook dat de Noord-Koreaanse legerleiding is begonnen alle spoor- en wegverbindingen met het zuiden af te sluiten, en de grensverdediging te versterken. Dat zou nodig zijn om de „hysterische vechtlust” van de „vijandige troepen” het hoofd te bieden.

De afsluiting van de wegen en rails heeft geen grote praktische gevolgen. In de praktijk waren die verbindingen al jaren potdicht. In 2008, tijdens een korte periode van relatieve ontspanning, reed er voor het laatst een trein over het spoortraject. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Hereniging heeft het noorden inderdaad bielzen en verlichting langs het spoor verwijderd. Ook legt het opnieuw mijnen in het grensgebied.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 10 oktober 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in