In de aanloop naar de Europese verkiezingen komen steeds weer voorvallen van Russische beïnvloeding en ontwrichting aan het licht. In november werden explosieven gevonden in de buurt van een NAVO-pijpleiding voor kerosine in Duitsland. Zat Rusland achter, suggereerde de Süddeutsche vorig week. In een Estse grensrivier verdwenen grensboeien: Rusland. In België viel justitie deze week binnen bij een medewerker van Europarlementariër Marcel de Graaff (FVD) in een onderzoek naar beïnvloeding, door Rusland.
In een fraaie serie van NRC-collega’s is te lezen hoe Rusland spionage en desinformatie inzet om Europa te ontwrichten en de Europese steun voor Oekraïne te ondermijnen. Maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. Rusland heeft Viktor Orbán.
Hongarije frustreert in Europa systematisch initiatieven om Oekraïne van wapens en geld te voorzien en presenteert zich als enige duif in een oorlogszuchtige EU. De Hongaarse obstructie is niet eens heimelijk, iedereen kan het volgen.
Op een vergadering van EU-ambassadeurs over het openen van toetredingsonderhandelingen met Oekraïne, deze week, lag Hongarije als enige echt dwars. De EU-landen zijn erop gebrand de kwestie in juni op te lossen, omdat per 1 juli Hongarije het EU-voorzitterschap op zich neemt.
Boedapest blokkeert ook zeven EU-besluiten, samen goed voor 6,6 miljard euro aan wapensteun. Dat zit zo. Landen die wapens leveren aan Oekraïne krijgen de kosten daarvan deels vergoed uit een Europese pot, de Europese Vredesfaciliteit. Hongarije houdt de uitbetalingen uit die pot tegen.
Het is vooralsnog vooral een Brussels probleem. De wapenleveranties van de lidstaten gaan door, maar de vergoedingen komen niet los. Het kan ertoe leiden dat lidstaten straks van wapenleveranties afzien.
Hongarije voert steeds andere redenen aan om te blokkeren. Eerst was een Hongaarse bank in Oekraïne op een zwarte lijst gezet, toen klaagde Hongarije over de slechte omgang met de Hongaarse minderheid in Oekraïne én over de afnemende winsten van Hongaarse farmaceutische bedrijven in Oekraïne.
Maandag had de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, het gehad en riep ze haar Hongaarse collega tijdens een Europees overleg ter verantwoording. Volgens ingewijden liepen de emoties hoog op. En het was pikant dat juist Duitsland de aanval opende – Duitsland probeert altijd de lijn met Boedapest open te houden.
Hongarije was niet onder de indruk. Minister Péter Szijjártó hield voet bij stuk, hoe vaak de Litouwse minister Gabrielius Landsbergis ook tegen hem schreeuwde, zei hij.
Later in de week vloog Szijjártó voor overleg en zakendeals naar Poetins vazalstaat Wit-Rusland. Tussendoor verspreidde hij het fabeltje dat de EU de dienstplicht wil invoeren om soldaten naar Oekraïne te sturen. De Oost-Europese landen zouden daarbij als eerste aan de beurt zijn, waarschuwde hij.
In de EU zijn ze inmiddels heel wat gewend, maar Hongarije zorgt nu ook voor gedoe in de NAVO. Orbán verklaarde niet mee te willen doen aan financiële of militaire operaties van de NAVO die Oekraïne ondersteunen. Orbán zet zich vooral af tegen een NAVO-plan om een meerjarenfonds voor Kyiv op te richten. Hij laat ook juristen onderzoeken of het mogelijk is lid te blijven van de NAVO zonder deel te nemen aan operaties buiten NAVO-grondgebied – ook al is van zulke acties geen sprake.
Over de NAVO gesproken: Hongarije blokkeert ook nog steeds de benoeming van Mark Rutte tot de nieuwe secretaris-generaal. Deze vrijdag ontmoeten de ministers van Buitenlandse Zaken elkaar bij een NAVO-top in Praag: genoeg vragen in elk geval weer voor collega-Szijjártó.
Vaak bindt Hongarije ten langen leste in. Afgelopen winter ging Orbán tijdens een EU-top zelfs even koffiedrinken om de overige leiders een besluit te laten nemen. Maar duidelijk is ook dat het geduld met Hongarije eindig is. Inmiddels gaan er stemmen op om Boedapest in de nieuwe Europese Commissie af te schepen met een onbelangrijke post of in elk geval de verantwoordelijkheid voor EU-uitbreiding bij een ander land te leggen.
Volgens nieuwssite EUobserver zou het beraad van Europese inlichtingendiensten Hongarije liever niet als hun voorzitter zien. Daar kun je je iets bij voorstellen. In de EU ligt die optie niet op tafel, maar het is ook moeilijk verteerbaar om zes maanden een EU-voorzitter te hebben die zich graag profileert als Poetins beste vriend, juist nu EU-landen steeds meer moeten doen om Kyiv in zijn strijd tegen Rusland te steunen.