Terug naar de krant

De Kia EV3 is prachtig gemaakt, doodstil en heeft uitstekende stoelen

rubriek
Autotest Met de EV3 bereikt Kia de optimale synthese van charme en gedegenheid, schrijft .
Leeslijst
Foto Merlijn Doomernik

Toen de eerste Golf 50 jaar geleden een onmiddellijk succes werd, wilde iedereen dat kunstje nadoen. Nooit gelukt. Nu roepen mensen met Kadetts, Escorts, Focussen of Peugeots 306 in de familie uiteraard meteen: ‘Hoho, dat lukte wel, wij hadden óók compacte hatchbacks die goed reden’. Akkoord, maar geen concurrent bood dezelfde combinatie van nutswaarde, gedegenheid en representativiteit als de brave, onverzettelijke Golf. Ook als hij nergens piekte – Focus en 306 stuurden beter – bleef hij verbluffend lang de gloeikern van het gulden midden. Tot de dag van vandaag wacht de markt, die pas de achtste generatie Golf verveeld of uitgekeken naar een zijspoor dirigeerde, tevergeefs op een elektrische troonopvolger. Dat zou een niet te grote, tijdloos vormgegeven auto moeten zijn waarvan niet een enkele kwaliteit maar het gemiddelde van eigenschappen superieur boven het maaiveld uitsteekt. De architectonisch onderschatte VW ID.3 werd het niet omdat de mensen zijn design niet bliefden, bij Stellantis komt de fraaie Opel Astra batterijcapaciteit tekort. Maar nu komt Kia met een kansrijke kandidaat: de EV3. Hij kost vanaf 37.000 euro. Na aftrek van de 2.950 euro staatssteun uit de helaas lege SEPP-subsidiepot had je dus 34 mille betaald voor de basisversie. Dat zou goedkoper zijn geweest dan de instap-Golf. Maar zonder is hij niet dramatisch duurder.

Iets zegt me dat de Golf en ID.3 in meer opzichten als referentie dienden. Het grondplan voor de EV3 levert het meetkundige bewijs. Hij is als suv-achtige breder en hoger dan de Golf, maar vrijwel even lang – en exact zo hoog als de ID.3. Op transportcapaciteit en gebruiksgemak verslaat Kia VW. De kofferbak lijkt kleiner tot de in hoogte verstelbare laadvloer een verdieping lager wordt gelegd, waarmee het volume wordt vergroot tot een royale 460 liter, 85 liter meer dan de ID.3. De laadkabel kan in een vak onder de motorkap, waardoor die geen sta-in-de-weg is in de kofferruimte. Was in de ID.3 geen plaats voor.

Afbeelding met meerdere focuspunten die samen een verhaal vormenZoom in voor alle details van de Kia EV3Klik op de punten voor uitleg over de details.Foto Merlijn Doomernik

Verder houdt Kia maat, typisch VW. De prestatiecijfers zijn gemiddeld maar voldoende, de zitruimte is niet enorm maar bevredigend, het ontwerp gedurfd maar logisch, de sfeer discreet maar aantrekkelijk. Het is allemaal precies aan de goede kant van de streep, helemaal Golf, het gulden gemiddelde. Alleen de grootste EV3-accu is met een netto-capaciteit van 78 kWh uitzonderlijk voor deze voertuigklasse. VW levert de ID.3 weliswaar ook met zo’n knoert, bij Kia heb je hem voor 1.000 euro minder. Hij maakt de auto 4.500 euro duurder dan de modellen met de kleine 55 kWh-accu, maar daar krijg je iets voor terug: het comfort van altijd 400 kilometer actieradius, ook rond het vriespunt met wind tegen. Met zoveel stroom onder de vloer is het licht tegenvallende verbruik van op zijn best 17,3 kWh per 100 kilometer geen spelbreker. Opmerkelijk is wel dat eerdere Kia-EV’s van deze grootte met een kleinere 64 kWh-batterij even ver kwamen. Gemiddeld ook de snellaadsnelheid van 130 kW, omdat de EV3 niet beschikt over de 800 volt-technologie die Kia’s grotere EV6 twee keer zo snel bijlaadt. Gelukkig is de laadcurve wel mooi vlak.

Alles is functioneel

Met de EV3 bereikt Kia de optimale synthese van charme en gedegenheid. Zijn met veel zwart aangezette lijnen en geprofileerde hoeken geven hem iets kordaats. Hij staat Volvo-achtig fier op zijn wielen. Hij mág ook trots zijn. Hij maakt zoals Golfs in hun gloriedagen weinig fouten. Prachtig gemaakt, doodstil, uitstekende stoelen. Alles aan hem is functioneel, typisch Golf. Zelfs de doorgaans overbodige sfeerverlichting krijgt bij Kia toegevoegde waarde. De verticale lichtlijn in de voordeuren en het indirecte licht in de kaartenvakken verbeteren zowel de ruimtelijke indruk als de vindbaarheid van de opbergruimte. Op het uitschuifbare tafeltje onder de middenarmsteun past een laptopje. Door het ontbreken van een brede, hoge middentunnel, plaag van deze tijd, hebben de knieën voorin alle bewegingsvrijheid.

Heel fijn zitten de stoelen, en wat leer lijkt is natuurlijk vegan.
Zelfs de pedalen zijn gestreept.
Deze knoppen wil je niet in het deurpaneel maar op het dashboard in een klimaatcluster.
Het grafische element van de Kia-ontwerpstijl keert ook in de achterlichten terug.
Foto’s: Merlijn Doomernik

De bezwaren zijn marginaal. Onwenselijk is de verhuizing van functies als stoelverwarming, stoelkoeling en stuurverwarming naar een niet optimaal zicht- en bereikbaar bedieningscluster in het linker deurpaneel. Het klimaat-touchscreen op het infotainmentgedeelte van het meterhuis gaat evenals de startknop op de versnellingspook iets te veel achter het stuur schuil, al zijn er nog fysieke bedieningsknoppen voor de ventilatieregeling. Klagen heeft zin. Koreanen reageren slagvaardig op kritiek. Ze gaan dit fiksen. Maar nu al is de EV3 een van de beste nieuwkomers van 2024.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 7 december 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in