Terug naar de krant
Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Republiek Suriname uitbundig begroet

Archief
Leeslijst

Door onze redacteur J. F. VAN DEN BROEK

PARAMARIBO/DEN HAAG, 25 nov. — De nieuwe republiek Suriname is een feit. Vuurwerk en grote festiviteiten, zowel in Paramaribo als in Nederland, begeleidden het moment van de onafhankelijkheid, het formeel verbreken van de banden met Nederland. Nadat om middernacht in Paramaribo de uitbundig begroete vlagceremonie nas gehouden, werd daar vanochtend de akte oiulertekend waarbij Nederland de onafhankelijke republiek Suriname erkent. Dr. Ferrier werd daarna als eerste president beëdigd. In een radio- en televisietoespraak tot alle Surinamers waar ook ter wereld riep minister-president Arron op tot verdere uitbouw en versterking van de democratie in zijn land.

Onder het geroffel van vele soorten slaginstrumenten en onder het oog van hoge gasten en leden van alle bevolkingsgroepen, daalden vannacht om twaalf uur de Nederlandse en de oude Surinaamse vlaggen én steeg aan de vlaggestok in het midden van het Surinamestadion in Paramaribo de vlag van de nieuwe Republiek Suriname: groen-witrood met de gele ster.

Op de eretribune was het kort daarna, onder het gedaver van vuurwerk, een wriemelende hoop van elkaar omhelzende en kussende mensen en bijna gingen onder hen verloren prinses Beatrix en prins Claus, die hier als vertegenwoordigers van het Nederlandse koningshuis getuige waren van het afscheid van 300 jaar koloniaal verleden.

Naar Surinaamse maatstaven was het een strak geregisseerd gebeuren geweest, in deze nacht van de 24ste op de 25ste november 1975. Er waren kleine schoonheidsfoutjes, zoals het gebrek aan stoelen voor bijzonder hoge gasten, maar met het inmiddels befaamd geworden improvisatietalent en het persoonlijk ingrijpen van gouverneur dr. J. Ferrier was daar wel een mouw aan te passen.

Uiteraard kregen premier Arron en later prinses Beatrix en prins Claus ovaties van het bomvolle stadion, maar het meest sprekend waren wel de toejuichingen voor het VHP-Statenlid ir. George Hindorie, die met het opzeggen van de partijdiscipline de ruggegraat van het verzet tegen de onafhankelijkheid had gebroken.

Kalmte

Onder het volgende programma bleef het vrij rustig onder de menigte in het stadion, al kwam er applaus bij aardige momenten als het optreden van een muziekkorps uit Barbados en een fris gebrachte gymnastrade, die eindigde bij het woord „fri”, vrij. Men leefde duidelijk naar het moment van het strijken en hijsen der vlaggen en toen dat eenmaal gebeurd was, spatte er iets van de vonk over.

Een duidelijk opgeluchte premier Den Uyl — die in een voorgaand gesprek niet had ontkend dat de Nederlandse regering op alle mogelijke manieren druk had uitgeoefend om het tot dit moment van onafhankelijkheid te laten komen -r- paste zich nog het beste aan bij de uitbundige sfeer.

De man die zich met enig recht op de voorgrond drong was de PNR-minister mr. Eddy Bpuma, die meer dan twintig jaar heeft geijverd voor de onafhankelijkheid van zijn land en die nu met vreugde werkelijkheid zag worden. Bij alle omhelzingen. waarmee het onafhankelijkheidsfeest was ingeluid, was hij een beetje buiten spel gezet. Maar toen premier Arron en oppositieleider Lachmon elkaar ook op dit middernachtelijk uur onder gejuich omhelsden, kwam ook hij naar voren om te delen in de vreugde.

Ernst

In deze buitengewone vergadering immers ging het om de officiële uitroeping van de nieuwe republiek. Statenvoorzitter Emile Wijntuin maakte dat duidelijk na zijn korte welkomstwoord, dat hij liet volgen dooi’ de voorlezing van de rijkswet tot beëindiging van het statuut.

De gouverneur maakte de afsluiting van de statutaire verhoudingen nog duidelijker door het neerleggen van zijn functie als gouverneur, vertegenwoordiger van Nederland.

Johan E. Ferrier werd daarop als voorlopig president volgens de grondwet door de parlementsvoorzitter beëdigd enhet grote ogenblik was daar: het voorlezen van de akte van souvereiniteit.

De gelukwensen van sprekers als premier Den Uyl, premier Evertsz van de Antillen, fractieleiders en uiteindelijk de premier van Suriname waren niet van de lucht en zij maakten duidelijk: Suriname is een onafhankelijk land geworden. Dat werd later op de dag bekrachtigd door het tekenen van de overeengekomen protocollen.

Een enthousiast welkom voor de nieuwe republiek Suriname. Op de eretribune in Paramaribo van links naar rechts minister-president Arron, minister Van Genderen, prinses Beatrix, de vanochtend beëdig de nieuwe president Ferrier en oppositieleider Lachmon (Foto ANP via satelliet)

Een versie van dit artikel verscheen ook in NRC Handelsblad van 25 november 1975.
Nog een willekeurig artikel /random

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in