Terug naar de krant

Privacywaakhond kritisch over wetsvoorstel financieel toezicht

Economieblog
Welkom in dit liveblog! De economieredactie van NRC houdt je hier vandaag op de hoogte van het belangrijkste economische en financiële nieuws.
Leeslijst

Luister dit artikel

Merk Blokker is verkocht, onduidelijkheid over filialen en medewerkers

De curatoren van Blokker hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van het merk Blokker en de webwinkel Blokker.nl. Dit blijkt uit een persbericht van het bedrijf, dat op 13 november failliet werd verklaard.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat curatoren met „meerdere potentiële kopers” in gesprek waren over een doorstart van de huishoudwinkelketen. Dat bleek uit het eerste faillissementsverslag dat die dag werd gepubliceerd.

De uiteindelijke koper (of kopers) wordt in het persbericht van maandag niet genoemd, wel dat de koper „ernaar streeft om de Blokkerformule de komende periode weer op te bouwen en samen te werken met de circa 45 franchisefilialen”. Het precieze aantal winkels dat overeind blijft, is „afhankelijk van het bereiken van overeenstemming met de verhuurders van de panden met Blokkerwinkels en [van] verdere afspraken met franchisenemers”. Dit kan nog enkele maanden in beslag nemen, aldus het persbericht.

De uitverkoop in de winkels wordt door de curatoren voortgezet. Over de winkelmedewerkers staat in het persbericht dat zij „op de hoogte worden gehouden van het project ‘van-werk-naar-werk’”, dat is bedoeld om mensen naar een nieuwe baan te begeleiden. Een baangarantie voor de medewerkers van het oude Blokker lijkt er, ondanks de doorstart, niet te zijn.

Een Haags Blokkerfiliaal tijdens de huidige opheffingsuitverkoop.
Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen
Luister dit artikel

Privacywaakhond trekt aan de bel over data die naar AFM moeten gaan

Wacht héél even, de privacy is in het geding. Dat signaal kwam maandag van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacywaakhond maakt zich zorgen over een wetsvoorstel dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in staat moet stellen om meer financiële data over mensen te verzamelen.

Met het wetsvoorstel wil het kabinet de financiële toezichthouder helpen „datagedreven” te werken. Banken en verzekeraars die onder toezicht staan van de AFM, zouden meer gegevens over klanten moeten doorgeven aan de markttoezichthouder. „Het wetsvoorstel hierover moet worden aangepast om ervoor te zorgen dat de privacy van mensen goed wordt beschermd”, aldus de AP in een persbericht.

De kritiekpunten van de AP:

  • Er staat in het wetsvoorstel niets over hetpseudonimiseren” van gegevens. Bij ‘pseudonimiseren’ is het niet direct duidelijk over welke personen de gegevens gaan, maar de gegevens kunnen alsnog herleidbaar zijn tot specifieke personen door aanvullende gegevens te gebruiken. „Een verbod op ‘re-identificatie’ moet expliciet in de wettekst worden opgenomen”, meent de AP.
  • Daarnaast – en dit is tamelijk dodelijke kritiek van de AP op het wetsvoorstel – is „onduidelijk hoe het toezicht van de AFM eigenlijk verbetert door het voorgestelde gebruik van de data.”
  • Ten slotte is niet duidelijk of de data die naar de AFM gaan, ook zullen worden doorgegeven aan De Nederlandsche Bank (DNB), de andere financiële toezichthouder in Nederland.

Terug naar de tekentafel met die wet, als het aan de privacywaakhond ligt.

Winkelend publiek tijdens de kerstinkopen in de Koopgoot van Rotterdam
Foto ANP / Robin Utrecht
Luister dit artikel

Nissan en Honda kondigen fusieplannen aan, ook Mitsubishi praat mee

De Japanse autofabrikanten Nissan en Honda hebben maandag in een gezamenlijke verklaring hun fusieplannen bekendgemaakt. De bedrijven werkten al enige tijd aan de samenwerking, die in 2026 moet leiden tot de definitieve fusie. Vorige week lekten de plannen uit. Mitsubishi, eveneens een Japanse autofabrikant, heeft zich aangesloten bij de gesprekken „om de mogelijkheid van deelname te onderzoeken”.

De autobedrijven hebben een ‘memorandum van overeenstemming’ getekend, een schriftelijke beleidsafspraak die juridisch gezien niet bindend is. Ze verwachten in juni 2025 de gesprekken over de invulling van de fusie af te ronden. Het jaar daarop willen de bedrijven zich gezamenlijk registreren op de aandelenmarkt van Tokio. De aandelenoverdracht staat voor augustus 2026 op de planning.

Door de fusie zouden Nissan en Honda de op twee na grootste autoverkoper ter wereld worden, na Toyota en Volkswagen. De bedrijven verwachten door de fusie schaalvoordelen te creëren en de concurrentiepositie te verbeteren. De Japanse auto-industrie loopt op de markt voor elektrische auto’s achter op de concurrentie uit China (BYD) en de Verenigde Staten (Tesla).

Op de aandelenmarkt van Tokio is bij Nissan het effect van de fusieplannen zichtbaar. Sinds de eerste berichten over een mogelijke samenwerking in de Japanse krant Nikkei is het aandeel Nissan, dat in een dalende tendens zat, met 32 procent gestegen. Honda is daarentegen één procent gedaald op de beurs van Tokio.

De directeuren van Nissan, Honda en Mitsubishi tijdens een gezamenlijke persconferentie in Tokio
Foto Kim Kyung-Hoon/Reuters
Luister dit artikel

Koers apotheekbedrijf keldert na inspectie in VS

De zeperd van de dag op de Amsterdamse beurs: het aandeel van Fagron, een bedrijf dat apothekersdiensten levert, verloor vanochtend bijna 11 procent en stond rond elf uur nog steeds ruim 8 procent lager. Het bedrijf meldde vanochtend in een persbericht dat het een waarschuwingsbrief heeft ontvangen van de Amerikaanse toezichthouder FDA dat het zijn „processen [moet] verbeteren”. De brief volgt op een routine-inspectie van de FDA van de vestiging in Wichita in de Amerikaanse staat Kansas, in juni dit jaar.

Fagron in Capelle aan den IJssel
Foto Peter Hilz / HH
Luister dit artikel

Britse economie stagneert terwijl de prijzen oplopen

Met de economieën van grote Europese landen gaat het niet denderend. De Duitse economie krimpt en Frankrijk zucht onder de schulden, schreef NRC laatst. Hoera overigens voor Spanje, waar de economie vrolijk door groeit – het land werd zomaar tot ‘economie van het jaar’ gekroond door The Economist.

Nu even een ander probleemgeval: het Verenigd Koninkrijk. Geactualiseerde bbp-cijfers lieten daar vanochtend geen vrolijk beeld zien. Het bbp was in het derde kwartaal met 0,2 procent gekrompen en in het vierde kwartaal bleef het gelijk, aldus cijfers van het Britse statistiekbureau ONS, waarover Britse media berichtten. De economie van het VK is daarmee 0,2 procent kleiner dan een jaar geleden. Op zijn best stagnatie dus. Dit terwijl de inflatie weer oploopt (2,6 procent op jaarbasis in november, tegen 1,7 procent in september).

Vertrouwenscijfers van ondernemersorganisatie CBI, die eveneens vanochtend werden gepubliceerd, duiden op verdere economische krimp en op verdere prijsstijgingen in de eerste maanden van 2025.

Heeft het misschien iets te maken met het Brexit-spook? Laatst bleek uit onderzoek van de London School of Economics dat de Britse EU-uittreding Britse bedrijven niet bepaald helpt. De Britse goederenexport naar het Europese continent is gedaald met 13,2 procent door de Brexit, aldus het onderzoek. Dat betekent voor bedrijven een misgelopen omzet van 27 miljard pond (zo’n 33 miljard euro).

Mensen doen inkopen in Manchester.
Foto Paul Ellis/ AFP
Luister dit artikel

Silicon Valley bestormt de defensie-industrie

Goedemorgen. De kerstboom lonkt, maar helemaal zonder nieuws is dit (voor sommigen vrije) tussendagje niet.

  • Trump II zet nu al veel in beweging en dat geldt ook voor de defensie-industrie, zo meldt de Financial Times vanochtend. Er lonkt een grote pot geld voor wapens en legeruitrusting − en daar willen Trumps rijke aanhangers van profiteren. Een defensieconsortium van relatief nieuwe Amerikaanse techbedrijven is in de maak, met daarin onder meer Palantir (van techmiljardair en Trump-fan Peter Thiel) en SpaceX (van Trumps maatje Elon Musk). De alliantie zou meedingen naar grote opdrachten die traditioneel gaan naar bedrijven als Lockheed Martin, Raytheon en Boeing.

  • Een nieuwe duurzaamheidskoers bij pensioenuitvoerder PGGM leidt tot frictie en onrust binnen het bedrijf, schrijven de collega’s van Het Financieele Dagblad. PGGM wil duurzaamheid integraal meewegen als belangrijke factor bij beleggingsbeslissingen, naast de traditionele factoren risico en rendement. Critici vrezen dat het rendement eronder zal lijden. Het conflict is behoorlijk hoog opgelopen: PGGM heeft geprobeerd hoofdeconoom Guy Verberne te ontslaan, een kritische academische adviesraad van het bedrijf is opgedoekt.

  • Fijn nieuws voor het geplaagde Boeing: de vliegtuigbouwer heeft een miljardenorder binnengesleept van de Turkse budgetmaatschappij Pegasus. Boeing verkoopt honderd 737 MAX 10-toestellen, ter waarde van zo’n 34,5 miljard euro. (via ANP/Bloomberg)

  • De ambitie van de Europese Unie om ook over de grens iets te doen aan mensenrechten en aan het klimaat stuit op grenzen. Qatar dreigt de levering van vloeibaar gas (lng) aan Europa te stoppen als EU-landen boetes gaan uitdelen naar aanleiding van een nieuwe leveringsketenwet, meldt de Financial Times. De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) eist van bedrijven dat ze erop toezien dat in hun toeleveringsketen wordt voldaan aan criteria omtrent arbeidsrechten, mensenrechten en uitstoot. Bedrijven die niet voldoen aan duurzaamheidseisen kunnen een boete krijgen van maximaal 5 procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet. Het zou reden zijn voor Qatar om dan helemaal geen lng te leveren aan Europa. „Ik bluf niet”, zei de Qatarese energieminister Saad al-Kaabi.

  • Nog een opmerkelijk nieuwtje van zaterdag, bij het ANP: Albanië doet vanaf begin 2025 TikTok een jaar in de ban. In november werd een veertienjarige scholier doodgestoken door een medeleerling. Lokale media meldden dat het incident volgde op ruzies tussen de twee op sociale media. Op TikTok zijn video’s verschenen van minderjarigen die de moord steunden.
Foto Jaque Silva/NurPhoto/Shutterstock

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in