Terug naar de krant

Twee boten met migranten gezonken voor de kust van Tunesië, zeker 27 doden

Nieuws
Migratieroute De centrale Middellandse Zee is de dodelijkste migratieroute ter wereld. In 2024 alleen zijn er volgens het Missing Migrants Project zeker 1.695 migranten omgekomen of vermist geraakt.
Leeslijst

Voor de oostkust van Tunesië zijn woensdag zeker 27 mensen omgekomen nadat de boten waren gezonken waarmee ze Europa probeerden te bereiken. Volgens persbureau AFP konden 83 migranten worden gered.

Volgens AFP, dat zich baseert op een bron bij de Tunesische autoriteiten, vertrokken twee geïmproviseerde vaartuigen in de nacht van 31 december op 1 januari vanuit de Tunesische kustplaats Sfax. Aan boord waren in totaal zo’n 110 migranten, afkomstig „uit verschillende Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara”.

Lokale reddingsdiensten ontdekten de vaartuigen op vijf kilometer van de Kerkennah-eilanden, een eilandengroep voor de kust van Tunesië. Volgens Zied Sdiri, regionaal directeur van de brandweer in Sfax, was de ene boot gezonken en de ander gekapseisd.

Dodelijkste migratieroute ter wereld

Volgens het Missing Migrants Project (MMP) van de Internationale Organisatie voor Migratie is de centrale Middellandse Zee de dodelijkste migratieroute ter wereld. Alleen al in 2024 zijn op deze migratieroute volgens het MMP 1.695 mensen omgekomen of vermist geraakt. Sinds 2014 staat te teller zelfs op 24.470 omgekomen of vermiste migranten in de Middellandse Zee.

De afgelopen weken zijn bij Tunesië door slechte weersomstandigheden meerdere migrantenboten gezonken, meldt AFP. Zo kwamen op 18 december voor de kust van Sfax nog zeker 20 mensen om. Tunesië is net als zijn buurland Libië een belangrijke vertrekplaats voor migranten die vanaf Noord-Afrika per boot proberen Europa te bereiken. Vanaf Sfax is het slechts zo’n 180 kilometer varen naar het Italiaanse eiland Lampedusa.

De Europese Unie sloot in de zomer van 2023 een deal met Tunesië, waarin de EU onder meer 105 miljoen euro beloofde voor het versterken van de grenzen en het tegengaan van mensensmokkel. Lokale waarnemers en mensenrechtenorganisaties hadden scherpe kritiek op deze zogeheten migratiedeal, vanwege het autocratische bewind van de Tunesische president Kais Saied en de slechte humanitaire situatie in het land.

Lees ook
Recordaantal migranten in het Kanaal verdronken, ‘mede door harde aanpak van de Britse regering'
Een rubberboot met migranten op het Kanaal, op 6 augustus  vorig jaar op weg naar de Britse kust.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in