Arbeidsmigratie
Hieronder vallen alle personen uit het buitenland die naar Nederland komen om te werken. Soms wordt er onderscheid gemaakt tussen arbeidsmigranten en kennismigranten, maar dit onderscheid is moeilijk te maken. Dit wordt hieronder uitgelegd.
Het ABU, de koepel van uitzendorganisaties, heeft uitgebreid onderzoek laten doen naar arbeidsmigratie (door SEO)
Van uitzendkrachten is niet bekend in welke sector zij werken. De jongste studie dateert van 2016.
Arbeidsmigranten zijn een lastige categorie. Inwoners van de EU (en landen van de Europese Vrijhandelsassociatie (Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en IJsland) kunnen in Nederland werken en moeten zich registreren zodat ze een burgerservicenummer hebben. Dat is nodig voor onder meer een zorgverzekering. Maar velen doen dat niet of weten dat niet. Daardoor zijn precieze cijfers moeilijk te achterhalen. Geregeld wordt er onderzocht hoeveel mensen uit het buitenland in Nederland aan het werk zijn, maar heel precies zijn deze cijfers dus niet. In de graphic Laagbetaald werk vooral in uitzendsector zijn de data vijf jaar oud en zijn er slechts schattingen waar mensen als uitzendkracht werken.
De term kennismigrant wordt door de overheid gebruikt om een groep arbeidsmigranten belastingvoordeel te geven. Deze regeling is per 1 januari 2024 versoberd (in de eerste twintig maanden mag 30 procent, de tweede twintig maanden 20 procent en de derde twintig maanden 10 procent van het loon belastingvrij worden uitgekeerd). Deze regeling geldt onder speciale voorwaarden, onder meer dat de werknemer een specifieke deskundigheid heeft of het salaris is hoger dan 46.000 euro.
Andere rapporten die zijn geraadpleegd zijn: CBS Migrantenmonitor, Panteia Evaluatie meldingsplicht WagwEU, ‘Geen derderangsburgers. De risico’s voor gedetacheerde arbeidsmigranten en de Nederlandse samenleving’, SEO Arbeidsmigrantie in 2030 ‘Mogelijke ontwikkelingen in vier scenario’s’.