De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en enkele partnerorganisaties hebben tien Palestijnen die medische zorg nodig hebben geëvacueerd vanuit Gaza. Dat meldt WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdag in een bericht op X. Vier volwassen patiënten en hun begeleiders zijn overgebracht naar Jordanië. Zes zorgbehoevende kinderen krijgen specialistische gezondheidszorg in de Verenigde Staten.
Meer dan 12 duizend Palestijnen moeten volgens de WHO nog worden geëvacueerd. Zij hebben zorg nodig die in het door Israëlische aanvallen zwaar verwoeste Gaza niet meer kan worden geleverd. Medische faciliteiten zoals ziekenhuizen zijn geregeld doelwit van Israëlische bombardementen en invallen.
In het noorden van Gaza zijn volgens de WHO 75.000 Palestijnen verstoken van ziekenhuishulp. Het laatste nog functionerende ziekenhuis in het gebied, het Kamal Adwan-ziekenhuis in het noordelijke Beit Lahia, is sinds eind december volledig buiten gebruik. Het Israëlische leger zegt consequent dat Hamasstrijders zich in ziekenhuizen zouden ophouden, maar levert hiervoor geen sluitend bewijs. Volgens de VN zijn die aannames „vaag”, „onvoldoende onderbouwd” en „lijken in sommige gevallen in tegenspraak met openbaar beschikbare informatie.”
‘Ontmanteling zorgsysteem’
De Verenigde Naties spreken van de „systematische ontmanteling van het zorgsysteem in Gaza” door Israël. Ziekenhuizen en medisch personeel worden beschermd onder het internationaal recht. Een groeiend aantal experts en internationale (mensenrechten)organisaties concludeert dat Israëls optreden in Gaza, inclusief de doelgerichte aanvallen medische faciliteiten, neerkomt op genocide.
WHO-directeur Tedros roept Israël op om meer medische evacuaties goed te keuren en de processen voor die goedkeuring te versnellen. Alle grensovergangen moeten hiervoor worden geopend, stelt Tedros. COGAT, het Israëlische agentschap dat verantwoordelijk is voor Palestijnse zaken, zei afgelopen november tegen persbureau Reuters dat het medische evacuaties faciliteert. De omvang van die evacuaties wordt volgens COGAT bepaald door „de capaciteit van organisaties en landen om hen op te vangen”.
Sinds 7 oktober 2023 heeft de WHO 5.383 patiënten geëvacueerd, stelde de organisatie vorige week in een verklaring.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data126165784-c59123.jpg)