Terug naar de krant

Witwasverdenkingen en huiszoekingen bij afgetreden Eurocommissaris Didier Reynders

Nieuws

Witwasonderzoek Belgisch toppoliticus Didier Reynders, tot afgelopen zaterdag lid van de Europese Commissie, is onderwerp van een witwasonderzoek. De voormalig topman van Justitie zou zich illegaal hebben verrijkt via de Belgische Nationale Loterij.

Leeslijst

Tot afgelopen zaterdag genoot hij nog de privileges die bij zijn ambt als Eurocomissaris van Justitie horen. Maar na het verstrijken van het mandaat van de Belgische politicus Didier Reynders was Europese toestemming voor een huiszoeking niet langer een vereiste. En dus viel de Belgische federale politie dinsdag meerdere privéwoningen van Reynders binnen op verdenking van witwaspraktijken, zo meldden onderzoeksplatform Follow the Money en de Belgische krant Le Soir.

De voormalig Eurocommissaris in de eerste commissie-Von der Leyen werd uitgebreid verhoord, zonder publiek commentaar te geven. Reynders geniet in België grote bekendheid, na twintig jaar lang als minister – partijlid van de Mouvement Réformateur, de Franssprekende liberalen – in de Belgische federale regering te hebben gediend.

De procureur-generaal van Brussel bevestigt aan Vlaamse media dat er al maandenlang een witwasonderzoek loopt naar de doorgewinterde politicus, die in september zijn Europese carrière zag verdampen. Hij legde het af tegen Hadja Lahbib, de vertrekkend minister van Buitenlandse Zaken van België. Enkele maanden eerder lukte het hem voor de tweede keer niet om een topfunctie te verzilveren bij de Raad van Europa, die zich hard maakt voor de bescherming van de democratie en rechtsstaat bij zijn lidstaten.

Het handhaven van de rechtsstaat was zijn voornaamste taak als Eurocommissaris van Justitie. Dat maakt de verdenkingen aan zijn adres extra pijnlijk. De aanklagers gaan uit van witwaspraktijken via de Belgische Nationale Loterij. Reynders zou jarenlang met contant geld ‘e-tickets’ hebben gekocht. Deze waardebonnen, oplopend tot 100 euro, worden door deelnemers op een ‘speelrekening’ van de Nationale Loterij gestort. De opbrengsten zouden witgewassen terug op zijn rekening zijn verschenen.

Belgische gokspellen zijn volgens mathematicus Rudi Penne, hoogleraar bij de Universiteit van Antwerpen, niet onprofijtelijk. Vorig jaar berekende hij dat Belgische Win for Life-krasloten teruggaveresultaten hebben van gemiddeld 69 tot 78 procent. Wie een tien-euro-lot van het spel Subito koopt, heeft een winkans op zijn eigen inzet van gemiddeld 73 procent, verklaarde Penne aan Het Laatste Nieuws.

Eerdere beschuldigingen

Het is niet bekend welk bedrag exact met de witwasfraude van Reynders gemoeid gaat. De Vlaamse media vatten het in „grote sommen zwart geld”. Sociaalliberaal Reynders werd al vaker in verband gebracht met illegale praktijken. Hij werd samen met zijn rechterhand Jean-Claude Fontinoy – een bekend Belgisch bestuurder, van 2013-2021 voorzitter van de raad van bestuur van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen – meermaals beschuldigd van corruptie.

Zo zou Fontinoy in 2017, als sidekick van Reynders, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, 50.000 euro aan smeergeld hebben aangenomen van zakenman Aldo Vastapane om een Libische fondsenkwestie politiek te deblokkeren. De kwestie was gelieerd aan een herbebossingsproject van de Belgische prins Laurent.

Reynders schudde tot nu toe alle corruptieaantijgingen van zich af. Het leverde hem de bijnaam „Teflon Didier” op. De vraag is of die naam beklijft.

Lees ook
Nieuwe Europese Commissie: vier vrouwen in kernteam Von der Leyen, zware posten voor Frankrijk en Italië
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, presenteerde dinsdagochtend de nieuwe Eurocommissarissen tijdens een persconferentie in Straatsburg.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in