Wat is er toch met Mark Zuckerberg gebeurd? Jarenlang werd de Meta-topman op sociale media bespot om zijn robotachtige manier van spreken en zijn standaard tech-outfit van grijs t-shirt en spijkerbroek. Maar dit jaar heeft ‘Zuck’ zichzelf een compleet nieuw imago aangemeten. Met een nieuw hoogte– of dieptepunt, afgelopen woensdag.
Zuckerberg bracht samen met rapper T-Pain op Spotify een cover uit van ‘Get Low’ van Lil Jon & the East Side Boyz, een hit uit 2002. Dat „to the windows… to the walls” daadwerkelijk door de tech-miljardair – en niet door een AI-kloon – werd gezongen, bleek toen Zuckerberg zelf op Instagram meldde dat het nummer een liefdesbetuiging was aan zijn vrouw Priscilla. Get Low klonk op het studentenfeest waar de twee elkaar voor het eerst ontmoetten.
De tech-miljardair (vermogen: 200 miljard dollar) toonde zich eerder al een verdienstelijk jiu jitsu-vechter en surfer. Zuckerberg paste zijn kapsel aan en transformeerde binnen korte tijd van het type kortgeknipte Romeinse keizer naar een gebruinde krullenbol. De vale t-shirts maakten plaats voor hippe, shirts in een net iets te grote maat met daarover een gouden ketting.
Ook pronkte Zuckerberg ineens met luxe, iets dat sinds twee jaar ook duidelijk zichtbaar is bij tech-collega Jeff Bezos. De Amazon-oprichter ruilde zijn bedrijfsmotto van frugality (soberheid) in voor rode lopers, een fotosessie van modetijdschrift Vogue (met cowboyhoed) en een jacht van 500 miljoen dollar.
Midlife crisis?
Zit de 40-jarige Mark Zuckerberg in een midlife crisis? Wellicht, al lijkt zijn nieuwe imago eerder onderdeel van een zorgvuldig uitgedachte pr-strategie. Een glimp daarvan bleek in juli dit jaar, toen e-mails van de top van Meta uit 2019 en 2020 uitlekten. In de e-mails ging het uitgebreid over gesprekken tussen Zuckerberg en zijn mentor Peter Thiel, een van de eerste investeerders in Facebook.
Thiel en Zuckerberg spraken onder meer over hoe Meta relevant te houden in 2030. In dat jaar zou de generatie van Zuckerberg de macht overnemen van „de boomer-generatie” zo schreef Zuckerberg, die in 2032 zelfs de eerste millennial president verwachtte. De Meta-topman was volgens Thiel „de vertegenwoordiger van zijn generatie, zeker in de Verenigde Staten” en daar lag voor het bedrijf een uitgelezen kans.
Meta moest zich in de openbaarheid anders gaan opstellen om voor jongere generaties relevant te blijven, schreef Zuckerberg op 4 januari 2020 aan zijn leiderschapsteam. En dat gold niet in het minst voor Mark Zuckerberg zelf, schreef de topman. „Ik ga de komende tijd zeker meer nadenken over de manier waarop ik communiceer.”
/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2024/11/14170236/web-1411ECOBLOG_asml-1.jpg)