De nieuwste zonnebrandproducten zijn vaak hybrides, zegt Romy de Vries, die beautyproducten ontwikkelt voor verschillende merken en de kritische beautynieuwsbrief Soft Glow schrijft. „Ze bevatten naast zonnefilters ook huidverzorgingsingrediënten. Denk aan hydraterende en huidbarrière versterkende ingrediënten als hyaluronzuur en panthenol. Skincare en zonnebrand in één.”
De laatste jaren wordt vaak beweerd dat minerale zonnebrand, gemaakt van de mineralen zinkoxide en titaniumdioxide, beter voor het milieu en je huid zou zijn dan chemische zonnefilters. „Zeker toen ‘clean beauty’ en ‘natural skincare’ in opkomst waren. Daar zijn inmiddels veel stemmen uit de wetenschap tegen in opstand gekomen. Er is bijvoorbeeld geen bewijs dat chemische zonnebrand een negatief effect heeft op koraal, zoals beweerd werd. Nu brengen veel merken weer producten met chemische filters uit.” Een groot voordeel van die chemische formules: ze laten nooit ‘whitecast’ achter: het witte laagje dat bij minerale zonnefilters vrijwel altijd op je huid achterblijft.
Make-upmerken voegen steeds vaker zonnefilters toe aan bijvoorbeeld foundations, poeders en blushes. „Leuk als extra bescherming, maar niet genoeg. Om je gezicht en nek goed te beschermen moet je ongeveer drie vingers vol zonnebrandproducten gebruiken. Dat red je meestal niet met make-up.”
Zuid-Korea loopt al een jaar of tien voorop. „Europa is met een inhaalslag bezig maar Zuid-Koreaanse zonnebrandproducten zijn nog altijd het innovatiefst. Nergens anders vind je zulke dunne, niet vette formules die je poriën niet verstoppen en die makkelijk te gebruiken zijn onder make-up.”