Diversiteitsbeleid is doorgeschoten en heeft het Amerikaanse bedrijfsleven „cultureel gecastreerd”. Dat heeft hoogste baas Mark Zuckerberg van Meta vrijdag gezegd in de populaire podcast van Joe Rogan. Volgens de bestuursvoorzitter van het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp wordt inmiddels „gesteld dat masculiniteit slecht is” en kan de wereld juist „meer mannelijke energie” gebruiken. „Ik denk dat een cultuur die agressie wat meer viert een heel eigen positieve waarde heeft.”
Vrijdag maakte Meta bekend dat het, in navolging van meer grote bedrijven, zijn programma’s voor zogenoemd diversity, equity and inclusion-beleid afbouwt. Die mededeling volgde op het dinsdag bekendgemaakte besluit van de techgigant om te stoppen met de inzet van externe factcheckers op zijn platforms. Meta gaat, voorlopig alleen in de VS, werken met zogenoemde community notes, waarbij gebruikers zelf notities onder een bericht plaatsen.

Zuckerbergs platformen volgen hiermee het voorbeeld van X, het voormalige Twitter, van de politiek uitgesproken techmiljardair en informele Trump-adviseur Elon Musk. De koerswijzigingen van Meta worden dan ook uitgelegd als gestes naar de volgende week maandag aantredende president. Over diens terugkeer naar de macht was Zuckerberg in Rogans podcast positief, omdat hij beter zou zijn voor de techsector. „Een van de dingen waar ik optimistisch over ben bij president Trump is dat hij wil dat Amerika wint.”
Over de uitgaande president Biden was Zuckerberg kritisch. Zijn regering zou tijdens de coronapandemie zijn doorgeschoten in de strijd tegen de verspreiding van onwaarheden over het virus en vaccins, omdat ze Meta-platforms zou hebben gedwongen ook haar onwelgevallige, maar wel degelijk kloppende informatie te verwijderen. „Ik denk niet dat het legaal was om sociale-mediabedrijven te dwingen zaken te censureren”, zei Zuckerberg over de ingrepen waar het Witte Huis in overleggen met Meta op aandrong. Daarbij zouden ambtenaren van de regering-Biden hebben „geschreeuwd en gescholden en gedreigd met repercussies als we zaken die waar waren niet zouden weghalen”.
Uit een rondgang langs grote reclamebedrijven die de Britse zakenkrant Financial Times dit weekeinde publiceerde, blijkt dat onder adverteerders zorgen bestaan dat Meta-platformen X achterna kunnen gaan. Daar circuleren sinds Musks overname zo veel misinformatie, haatspraak en complottheorieën dat steeds minder bedrijven er nog advertentieruimte inkopen.