De Technische Universiteit Eindhoven heeft zondag haar netwerk uit de lucht gehaald vanwege een cyberaanval. Dat heeft de universiteit in een persbericht bekend gemaakt. Doordat het netwerk niet beschikbaar is kan ook het onderwijs niet doorgaan tot in ieder geval maandag.
„We beseffen dat het uitschakelen van het netwerk serieuze gevolgen heeft voor al onze studenten, medewerkers, maar ook voor andere partijen op de campus. Deze noodzakelijke ingreep is gedaan om ergere uitkomsten te voorkomen”, zegt Patrick Groothuis, de vicevoorzitter van het College van Bestuur van de universiteit, in het persbericht.
Er zijn nog geen details bekend over de omvang of het motief van de cyberaanval. Een woordvoerder van de universiteit heeft tegen ANP gezegd dat de aanval op zaterdagavond rond 9 uur werd ontdekt. Volgens de woordvoerder heeft de aanval „alle kenmerken van een cyberaanval gezien de verdachte activiteiten op onze servers”. Er is geen contact met een hackende partij, er zijn geen systemen geblokkeerd en er is ook geen sprake van een gijzeling, aldus de woordvoerder. Vooralsnog zijn er ook geen tekenen dat er hackers gegevens van de universiteit hebben bemachtigd.
Wel deelt de universiteit dat ze momenteel ziet dat veel mensen phishingmails krijgen die misbruik maken van de huidige situatie. „Wij roepen iedereen op om extra alert te zijn en niet op links te klikken van onbekende afzenders of die vragen om ergens in te loggen. De TU/e verstuurt dit soort e-mails niet”, schrijft de universiteit in een nieuwe versie van het persbericht.
ICT-experts van de universiteit die wel nog toegang hebben tot alle systemen, doen onderzoek naar de aard en de omvang van de aanval. Ook staat de politie in contact met de universiteit, zegt een politiewoordvoerder tegen ANP.
De gebouwen van de campus zijn wel nog geopend, maar medewerkers en studenten kunnen geen gebruikmaken van voorzieningen zoals wifi en videobelprogramma’s. De universiteit verwacht dat het netwerk dinsdag op zijn vroegst weer toegankelijk is, en denkt daar maandag om 16.00 uur meer duidelijkheid over te kunnen geven.
Het komt regelmatig voor dat cybercriminelen de netwerken van universiteiten platleggen. In 2020 betaalde de universiteit van Maastricht 200.000 euro losgeld in Bitcoin, onder meer om weer toegang te kunnen krijgen tot de onderzoeksresultaten van wetenschappers en salarissen te kunnen uitbetalen.
