Terug naar de krant

ABN Amro draagt Marguerite Bérard voor als nieuwe CEO

Welkom in het economieblog van 10 januari. De economieredactie van NRC houdt je hier vandaag op de hoogte van het belangrijkste economische en financiële nieuws.
Leeslijst

ABN Amro wil Marguerite Bérard voordragen als nieuwe ceo

ABN Amro is van plan de Franse bankier Marguerite Bérard voor te dragen als nieuwe ceo. Dat maakte de bank vrijdagmiddag bekend. De benoeming is nog onder voorbehoud van goedkeuring van de toezichthouders. Het doel van ABN Amro is om Bérard per 23 april dit jaar aan te stellen als topvrouw.

De 47-jarige bankier studeerde onder meer aan de Amerikaanse topuniversiteit Princeton en stond eerder aan het hoofd van een tak van de Franse bankengroep BNP Paribas. Ook was ze lid van de raad van bestuur van BPCE Group, een andere Franse bankengroep.

Aantal faillissementen in Duitsland op hoogste niveau sinds 2017

Het aantal faillissementen in Duitsland is vorig jaar opgelopen tot het hoogste niveau sinds zeker 2017. Dat meldt het Duitse statistiekbureau Destatis op basis van niet-volledige cijfers, aldus persbureau ANP. Het aantal bankroeten is met bijna 17 procent toegenomen en loopt nog verder op. Met name transport-, opslag- en bouwbedrijven gingen het afgelopen jaar failliet in Duitsland.

Een man steekt een straat over in Frankfurt op een regenachtige dag.
Foto Michael Probst / AP
Lees ook
De Duitse economie krimpt, fabrieken sluiten. Het Duitse ‘zelfbeeld’ is niet houdbaar, zegt econoom Tordoir
De Duitse economie krimpt, fabrieken sluiten.  Het Duitse ‘zelfbeeld’ is niet houdbaar, zegt econoom Tordoir

‘Tesla-rijders ervaren Musk-schaamte’

Oei ja, dat zat eraan te komen. Tesla-bezitters beginnen zich te schamen voor hun auto, die onder leiding van Trump-vriend Elon Musk op de markt kwam. Het Financieele Dagblad schrijft dat het ongemak onder Tesla-rijders groeit nu Musk „zich steeds extremer gedraagt en zich roert in de Europese politiek”.

Uit een rondgang van de krant blijkt dat particulieren hun leasecontract niet verlengen en dat bedrijven zich afvragen of een Tesla aanbieden aan werknemers nog wel te verantwoorden is.

Luister dit artikel

AkzoNobel schrapt bijna een zesde van de banen in Frankrijk

Verfproducent AkzoNobel schrapt bijna een zesde van de banen in Frankrijk. Dat maakte het in Nederland gevestigde bedrijf vrijdag bekend. De werkzaamheden in Frankrijk moeten middels deze reorganisatie „geoptimaliseerd” worden.

AkzoNobel gaat een deel van de Sikkens Solutions-verfwinkels sluiten en overhevelen naar onafhankelijke uitbaters. In totaal verdwijnen zo’n 200 van de 1.300 banen in Frankrijk.

Vorig jaar maakte AkzoNobel al bekend wereldwijd ongeveer 2.000 kantoorbanen te gaan schrappen. Toen werkten er zo’n 35.000 mensen voor het verfconcern.

Verfpotten van Dulux, een merk van AkzoNobel.
Foto Phil Noble / Reuters / File Photo
Luister dit artikel

Lezen tijdens de lunch, of als u zelf in de trein zit

Lees tijdens uw lunchpauze dit verhaal over de Britse spoorwegen die de Labour-regering opnieuw wil nationaliseren.

De economieredactie maakt samen met buitenlandcorrespondenten een serie over de trein; geliefd voor verre, romantische reizen; vervloekt om de lange wachttijden op tochtige perrons.

„Waarom loopt het spoor in Zwitserland als een uurwerk, maar mogen Britten al blij zijn als ze op hun bestemming aankomen? En wat heeft de liberalisering Nederland gebracht?” NRC-redacteuren nemen in verschillende landen de trein om de staat van het spoor te onderzoeken.

Lees ook
In het land waar de locomotief is uitgevonden is het spoor notoir onbetrouwbaar
Reizigers wachten op de trein op het station van Mossley Hill in Liverpool.
Luister dit artikel

Minister Wiersma gebruikt ziekteprogramma tegen lange kalvertransporten

Kalverimport verbieden kan niet in de Europese Unie, met vrij verkeer van goederen en diensten. Maar BBB-minister Wiersma van Landbouw heeft nu wel een manier gevonden om het transport van kalveren over lange afstanden te beperken. Landen die niet voldoen aan de regels voor bestrijding van dierziekten kunnen in de toekomst hun kalveren niet meer aan Nederland verkopen.

Het ministerie tuigt hiervoor een nationaal bestrijdingsprogramma op voor koeiengriep (IBR) en een diarreevirus (BVD). Zodra de Europese Commissie dat heeft goedgekeurd, wordt het voor landen zonder zo’n programma moeilijker om kalveren te exporteren. Ierland bijvoorbeeld kan dan alleen kalveren op transport naar Nederland zetten als deze dieren bewezen ziektevrij zijn. Een land als Duitsland, waar 69 procent van de geïmporteerde kalveren vandaan komt, heeft de status ‘ziektevrij’ en kan dus gewoon blijven leveren.

Lees ook
Hoe de geschiedenis het wrede lot van kalfjes bepaalt
Hoe de geschiedenis het wrede lot van kalfjes bepaalt

Wiersma wil niet op eigen houtje het kalvertransport op lange afstanden verbieden, daarvoor wacht ze op Europese regelgeving. Ze wil voorkomen dat Nederlandse eisen hoger zijn dan elders in Europa, omdat het dan niet meer rendabel is om kalveren in Nederland af te mesten. De vrees is dat zelfs Nederlandse kalfjes dan naar buitenlandse kalverhouderijen moeten. „Dat is niet in het belang van de Nederlandse melkveehouderij en ook niet van het kalf.”

Een Ierse veewagen in Cherbourg, Noord-Frankrijk, onderweg naar Nederland.
Foto Hedayatullah Amid
Luister dit artikel

‘Prada overweegt overname Versace’

Juice uit de internationale modewereld. Het Italiaanse luxemodemerk Prada zou overwegen concurrent Versace over te nemen. Dat schrijft de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore.

Sinds december gaan er volgens de krant geruchten dat de Amerikaanse eigenaar Capri Holdings Versace wil verkopen. Capri Holdings kocht Versace in 2018 voor ongeveer 1,8 miljard euro van de familie Versace en investeringsmaatschappij Blackstone. Capri Holdings is ook eigenaar van onder meer modemerk Michael Kors.

In de eerste jaren na de overname door Capri Holdings groeide Versace nog hard, maar de laatste jaren hebben luxe modemerken te maken met een verminderde vraag uit voornamelijk China. Naast Prada zijn volgens Il Sole 24 Ore ook investeringsmaatschappijen geïnteresseerd in een mogelijke overname van Versace.

Foto Arnd Wiegmann / Reuters / File Photo
Een winkel van luxemodemerk Prada in Zwitserland.
Luister dit artikel

Triodos biedt schadevergoeding van 10 euro per certificaat aan certificaathouders

De duurzame bank Triodos biedt certificaathouders 10 euro per certificaat (een soort aandeel) als een ‘schadevergoeding’ voor het verlies dat zij hebben geleden toen de handel in certificaten drie jaar lang stillag. In ruil voor die 10 euro vraagt de bank dat de certificaathouders van eventuele juridische claims afzien. Dat maakte de bank vrijdagochtend bekend.

Het akkoord is getroffen met de stichting die de meeste certificaathouders vertegenwoordigt, de Stichting Certificaathouders Triodos Bank (SCTB), en geldt voor mensen en partijen die op 28 juni 2023 certificaten in bezit hadden – de dag dat de handel in certificaten weer openging op een beperkte beurs. De bank belooft verder de communicatie naar certificaathouders te verbeteren en zegt toe de mogelijkheden te vergroten voor certificaathouders om hun stem uit te brengen op de algemene aandeelhoudersvergadering – waarvoor bijvoorbeeld de SCTB gemachtigd kan worden.

Met het akkoord hoopt de bank de weg vrij te maken voor een succesvolle gang naar de openbare beurs, Euronext Amsterdam, later dit jaar. Voor de schadevergoedingen heeft de bank een schadepost opgenomen in de boeken van 101 miljoen euro. „Het schikkingsaanbod is onderdeel van een totaalpakket aan maatregelen voor certificaathouders dat erop gericht is de ontevredenheid onder hen aan te pakken, vertrouwen te herstellen en volledige focus te creëren om terug te keren naar de toekomst van Triodos en haar streven naar positieve impact”, schrijft de bank.

Lees ook
Met beursgang wil Triodos een zwarte bladzij omslaan
Hoofdkantoor van de op duurzaamheid gerichte Triodos Bank. Dinsdag maakte zij bekend naar de beurs te gaan.
Foto Remko de Waal/ANP
Luister dit artikel

Boeing doneert miljoen voor inauguratie Trump, bosbranden verergeren woningnood Los Angeles

Goedemorgen en welkom in dit blog! Op deze relatief nieuwsluwe ochtend vielen ons toch een paar zaken op:

  • Vliegtuigbouwer Boeing doneert 1 miljoen dollar voor de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten op 20 januari. Bedrijven als General Motors, Ford en Facebook-moederbedrijf Meta zegden Trump ook al geld toe voor dit evenement. Op deze manier proberen bedrijven een wit voetje te halen bij de toekomstig president, aldus The New York Times.
  • De bosbranden in Los Angeles zullen de plaatselijke woningnood flink verergeren, schrijft The New York Times. Volgens de krant zal het voor mensen die hun huis zijn verloren moeilijk worden om nieuwe permanente woonruimte te vinden. In de regio is een tekort aan 337.000 woningen.
  • Het Openbaar Ministerie eist een jaar cel voor voormalig eigenaar van koopjesketen Big Bazar Heerke (roepnaam Jerke) Kooistra. Justitie stelt dat hij met vier van zijn bedrijven niet zou hebben meegewerkt aan controles van de Belastingdienst. Deze bedrijven hebben samen een geschatte belastingschuld van zo’n 30 miljoen euro. Kooistra was eigenaar van Big Bazar tot de keten in 2023 failliet ging.
  • Op de beurs gaat de aandacht vandaag vooral uit naar een belangrijk banenrapport van de Amerikaanse overheid dat later op de dag verschijnt. Naast de inflatie spelen ontwikkelingen op de arbeidsmarkt een grote rol bij het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

Afgebrande huizen door de bosbranden in Los Angeles
Foto Mario Tama/Getty Images via AFP

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in