Terug naar de krant

Grip op migratie. Kan dat eigenlijk wel?

achtergrond
Migratie Veel politici zeggen dat ze 'grip op migratie' willen krijgen. Maar hoe? Of het nu gaat om asiel- of kennismigratie: NRC zet de feiten rond migratie op een rij en analyseert het politieke beleid.
Leeslijst
Animatie Anne van Wieren

Wanneer het over migratie gaat, gaat het meestal over asielzoekers, over omgeslagen bootjes op de Middellandse Zee. Maar mensen migreren ook vanwege werk of studie. Migratie gaat over werknemers in het slachthuis, de bollen in Flevoland en technische innovaties bij chipmachinefabrikant ASML.  

De voorbije jaren is migratie een groot politiek thema geworden. Een tekort aan opvangplekken leidde tot beelden van asielzoekers die in het gras moesten slapen bij Ter Apel. De aantallen arbeidsmigranten en buitenlandse studenten zijn enorm toegenomen. Daarnaast krijgen migranten geregeld de schuld van andere maatschappelijke problemen, zoals de krappe woningmarkt. Hoe meer politici migratie als hét probleem van Nederland neerzetten, hoe meer kiezers geneigd zijn om dat ook zo te ervaren. Van links tot rechts beloven politici hun kiezers ‘grip op migratie’. De vraag is: kan dat?

Met deze productie biedt NRC overzicht over het thema migratie in en rond Europa. De geschiedenis, verschillende soorten migratie, het beleid, de beeldvorming en vergelijkingen met andere Europese landen. Welke routes nemen mensen vanuit waar weg om naar Europa te komen? Wanneer wordt migratie door beleid gestimuleerd? Of hoe probeert beleid migratie juist af te remmen? En kan dat überhaupt, of is migratie iets onvermijdelijks? 

De mensen achter migratie


Een Syrische dokter die moet vluchten terwijl de bommen vallen, een dochter van arbeidsmigranten die in het buitenland gaat studeren en een Portugese die verliefd wordt op een Nederlander: vijf persoonlijke verhalen van migranten.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 15 juli 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in