Ga direct naar inhoud
Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
E-book
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Abonneren
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Puzzels
Mijn NRC
Terug
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Masterclasses
Onderwerpen
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Al abonnee?
Inloggen
Beste van Economie
Reportage
Speciale reizen
Een kleine groep vakantiegangers werpt zich op de gespecialiseerde reizen en zoekt naar het onaangeraakte in de wereld
Mensen die snakken naar iets anders dan de doorsnee zonvakantie oriënteren zich op de Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen. Niet alles is voor iedereen. „Waar we de meeste vragen over krijgen? Tja, de gorilla’s, natuurlijk.”
Naslagwerk
De stichting achter het idealistische Wikipedia nam een commerciële afslag. Dat levert voorlopig meer kritiek op dan geld
Het gaat Wikipedia financieel voor de wind dankzij donaties. Toch ontplooit de Wikimedia Foundation, de stichting achter de online encyclopedie, ook commerciële activiteiten. Dat levert voorlopig meer kritiek op dan geld.
Spoorwegen
Als het spoor ziek is, zie je bij Zwolle de meeste symptomen
Ook in 2025 wacht het spoor in Nederland een jaar vol ontwrichtend maar noodzakelijk onderhoud. Wie wil weten hoe het gaat met het nationale spoor, neme de trein naar Zwolle.
Arbeidsmigratie als verdienmodel
Grof geld betalen voor beschimmelde huurwoning: arbeidsmigranten hebben weinig keus
In Nederland werken een miljoen arbeidsmigranten – en die moeten wel ergens wonen. Door de grote schaarste aan woningen is huisvesting van deze groep een verdienmodel geworden. „Het is schandalig.”
Reconstructie
Accell
Hoe fietsfabrikant Accell aan de rand van de afgrond belandde door het debacle met Babboe-bakfietsen, én wist te ontsnappen
In coronatijd beleeft fietsfabrikant Accell topjaren. Maar de markt stort in en daar komen de Babboe-bakfietsen met gebreken nog overheen. De ondergang dreigt, met grote verliezen voor de private-equityfirma KKR en het Nederlandse fonds Teslin. Reconstructie van een redding.
Interview
Sander Tordoir
|
econoom Europadenktank CER
De Duitse economie krimpt, fabrieken sluiten. Het Duitse ‘zelfbeeld’ is niet houdbaar, zegt econoom Tordoir
Duitsland blijkt opeens de oude man van Europa. De digitalisering blijft achter, de infrastructuur is verouderd en China ondermijnt de Duitse industriële basis. „Dit is een existentiële bedreiging.”
Europa
Hoe Europa concurrerender kan worden zonder naar de ratsmodee te gaan
Het Draghirapport kan zonder twijfel het rapport van het jaar genoemd worden, vermoedelijk van het decennium. De Italiaan luidde de noodklok dat de Europese welvaart verloren gaat als de concurrentieslag met de VS en China niet serieus wordt genomen. Maar zijn de voorstellen van Draghi voldoende om van Europa het meest duurzame en sociale continent te maken?
Sportmerk
Deze drie schoenen laten zien hoe Nike ‘uncool’ werd
Nike kampt met teruglopende populariteit, terwijl rivaal Adidas juist in de lift zit. Waar ging het mis bij Nike?
Interview
Stephanie Hottenhuis
KPMG-topvrouw na jarenlange examenfraude: ‘Als je leert dat het niet om vijf maar dertig mensen gaat, denk je: hell, hoe kan dit?’
Voor examenfraude door accountants kreeg KPMG dit jaar een historisch hoge boete van 25 miljoen dollar. Topvrouw Stephanie Hottenhuis blikt in gesprek met NRC terug op de affaire. „We kwamen in een bizarre werkelijkheid terecht.”
Analyse
Zelfrijdende auto
De ene na de andere concurrent haakt af. Wint Tesla de race om de robottaxi?
Terwijl GM stopt met geldverslindende robottaxi’s, toont Tesla Nederland een prototype van de Cybercab, een auto zonder stuur.
Kernenergie
Kleine kerncentrales in Nederland? ‘Ze komen er’
Naast grote kerncentrales bestaan er ook kleine varianten, die sneller én op veel meer plekken zouden kunnen worden neergezet. In het Westen staan ze nog niet, maar de lobby trekt er hard aan. „Een stel Amerikaanse cowboys.”
Puzzel
Econogram 2024: de grote eindejaarspuzzel
Oorlogen, politieke instabiliteit in Europa, de schaduw van Trump, de macht van de grote techbedrijven, toenemende ongelijkheid, dramatische gevolgen van klimaatverandering, een worstelend nieuw kabinet; 2024 was een bewogen jaar.
Reportage
Handelspolitiek
Mexico zet zich schrap voor importheffingen onder Trump
Donald Trump wil als Amerikaanse president 25 procent gaan heffen op import uit Mexico. Dat sloeg in als een bom bij de belangrijkste handelspartner van de VS.
Roltrappen
Waarom de roltrap nu alweer stilstaat? ‘Zand, zout en een omgekeerde watermolen’
De roltrappen bij Utrecht CS – sinds 2013 notoir onbetrouwbaar - krijgen opnieuw een ingrijpende opknapbeurt. Waarom is het zo moeilijk een trap aan de praat te houden? „Het is geen trap, het is een machine.”
Dierenwelzijn
Toezichthouder en ministerie van Landbouw negeren EU-regels die kalfjes moeten beschermen, zeggen experts
Pasgeboren kalveren moeten elkaar kunnen zien, aanraken en – nog liever – kunnen rondlopen en spelen. Maar een slecht vertaalde EU-richtlijn werkt isolement van kalveren in de hand.
Reconstructie
De ontmaskering van techmiljonair Pieter Vos
Softwarebedrijf Rodeo was een van de meest belovende start-ups van Nederland. Met een omzet van tientallen miljoenen, bakken geld van investeerders en snelle groei in Europa én de VS leken de bomen tot in de hemel te groeien. Tot bleek dat oprichter Pieter Vos alles bij elkaar had gelogen. En spoorloos verdween.
Reportage
Vogelbescherming
Neststenen in nieuwbouw: vogels, bewoners én bouwers blij – maar woonminister Keijzer schrapt ze
Woonminister Mona Keijzer schrapt verplichte neststenen bij nieuwbouw. Tot verbazing van bouwbedrijven: „Bij veel regels kun je je afvragen waar ze goed voor zijn, maar dit is er daar niet een van.”
Duitsland
Vaak voelde Nederland elke Duitse economische schok. Waarom nu niet?
Het gaat niet best met de Duitse economie. Maar of het land nu Nederland meetrekt in zijn misère? Dat blijkt vooralsnog best mee te vallen. Maar: „Het houdt ergens op, dat is een zorg die we wel hebben.”
Pesticiden
Maken pesticiden ziek? De vraag verplaatst zich van lab naar rechtbank – en dat verraadt een groter probleem
Een Franse bloemist eist een schadevergoeding bij de rechter, nadat haar dochter door pesticiden op bloemen zou zijn overleden. Deze week krijgt de zaak een vervolg. Boeren, burgers en bloemisten staan ook in Nederland steeds vaker tegenover elkaar in de rechtszaal.
Olieconcerns
Oliereuzen hebben zich op massaproductie van plastic gestort. Hoe Shell bij Pittsburgh de buurt vervuilt met een enorme plasticfabriek
Oliereuzen gebruiken plastic als groeiende afzetmarkt voor hun olie en gas. Zo ontpopte Shell zich met een enorme plasticfabriek in het Amerikaanse Pittsburgh tot vervuilende buurman.
Interview
Duurzaamheid
Schrijver Shivant Jhagroe: ‘In plaats van in een benzine-file staan we nu in een Tesla-file. Is dat echt beter?’
Elektrische auto’s, biologische bananen: schadelijke speeltjes van de eco-elite, vindt schrijver en bestuurskundige Shivant Jhagroe. Hij wil radicalere oplossingen, zoals experimentele mini-samenlevingen. „Er zit zeker een snufje Marx in.”
Reportage
Techoorlog
Dit is de Chinese strategie in de techoorlog: heel China draait straks op ‘Huawei Inside’
Vijf jaar geleden begon Donald Trump de techoorlog tegen Huawei. Afgesneden van Amerikaanse chips en software vindt de Chinese techreus zichzelf opnieuw uit, met (bijna) zelfrijdende auto’s, een eigen besturingssysteem en een sleutelrol in China’s eigen chipindustrie.
Analyse
Klimaatrechtszaak
Uitspraak in Shell-zaak biedt voeding voor nieuwe klimaatprocessen
Het gerechtshof vernietigde een vonnis dat Shell verplichtte tot drastische uitstootreductie. Maar juristen zien nieuwe kansen voor een rechterlijk bevel om investeringen in olie en gas te beperken.
Kunstmatige intelligentie
Vlinders tellen, criminelen ontmaskeren en ontbossing voorspellen: deze Nederlanders zetten AI in voor een betere wereld
Sinds de opkomst van ChatGPT is AI vaak negatief in het nieuws. Kan het anders? NRC sprak Nederlanders die kunstmatige intelligentie inzetten voor de samenleving.
Interview
Senna Maatoug en Luc Stultiens
|
Kamerleden GroenLinks-PvdA
‘Elf wetten, honderden pagina’s aan wettekst: het Belastingplan voor 2025 is onverantwoord groot’
De enorme omvang van het Belastingplan voor 2025 geeft lobbyisten ruim baan en leidt tot rammelende, onwenselijke wetten, volgens Kamerleden Senna Maatoug en Luc Stultiens. „Elk jaar opnieuw denk je: waar zíjn we aan begonnen.”
Reportage
Wie verdienen er aan arbeidsmigratie?
Polen staan niet meer te trappelen om in Nederland te werken. ‘Misschien komen Nederlanders over een paar jaar wel naar Polen voor werk’
Nog niet zo lang geleden stonden Poolse arbeidsmigranten in rijen voor de in Polen gevestigde Nederlandse uitzendbureaus die hen een baan in Nederland garandeerden. Thuis is het nu vaak beter toeven.
Als het maar beweegt
Trump of Harris: wijst de markt de nieuwe president al aan? De beurzen zitten vrij vaak goed
Zijn de beurzen de grootste permanente opiniepeiling die er is? Aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen, waar enorm veel van afhangt, is die vraag begrijpelijk.
Oorlogseconomie
Oorlog zal Israël ‘duurzaam verzwakken’, volgens Moody’s. Kan het land een strijd op meerdere fronten economisch aan?
De drie grootste kredietbeoordelaars hebben Israël dit jaar afgewaardeerd. Daarmee waarschuwen ze beleggers voor de impact van de oorlog op de Israëlische economie. Hoe is het daarmee, na een jaar oorlog?
Apneu-affaire
Patiëntveiligheid? Philips ‘wil iedereen uit de weg hebben’
Philips Respironics stelde winstbejag boven veiligheid van patiënten, negeerde alarmerend onderzoek en zat kritische werknemers dwars. De directeur patiëntveiligheid in de VS ging de confrontatie aan – en dolf het onderspit.
Toekomstvisies
Houtkoolschetsen en praatkaarten: hoe gaat Nederland er in de toekomst uitzien?
Denktanks, planbureaus, architecten en onderzoekers slaan de laatste tijd aan het schetsen om toekomstig Nederland in beeld te brengen. Zes visies uitgelicht. „De ecologische ombouw waarin we nu zitten, is vergelijkbaar met de wederopbouw na de oorlog.”
Analyse
Presidentsverkiezingen VS
Waarom Trump kan winnen: Amerikanen zuchten onder de gestegen prijzen
Met jaloezie kijkt de wereld naar de dynamische economie van de Verenigde Staten. Dit terwijl de Amerikanen zelf juist somber zijn: de inflatie van de voorbije jaren hakt erin. Wat betekent dit straks in het stemhokje?
Analyse
Amsterdam
Amsterdam wil bouwen, maar de industrie wil niet weg uit het hart van de hoofdstad
Waar kan je grootschalig bouwen in Amsterdam? De stad heeft veel extra woningen nodig en heeft het oog op industrieterreinen laten vallen als mogelijke bouwlocaties. Maar de lokale industrie eist ook een plek op.
Analyse
Woningmarkt
Gemiddelde prijs koopwoning stijgt naar record: 466.207 euro
‘Twee keer modaal’ verdienen is niet meer toereikend om een gemiddelde woning te kopen, nu de huizenprijzen tot recordhoogte stijgen.
Interview
Laura van Geest
‘De enige die nog een beetje boe kan zeggen tegen Big Tech, is de Europese Commissie’
Volgens AFM-voorzitter Van Geest zijn Big Tech en AI de financiële wereld grondig aan het transformeren. En dus moeten toezichthouders heel goed nadenken over hoe ze daarmee omgaan, waarschuwt ze.
Reportage
San Francisco
Welkom in de AI-bubbel: ‘Deze technologie kan ons het eeuwige leven geven’
Is kunstmatige intelligentie een hype? In San Francisco weigeren ze dat te geloven. Op bezoek in het kloppende hart van de AI-revolutie.
Regeringsbeleid
In zijn economisch beleid kijkt het nieuwe kabinet niet verder dan het hier en nu
Het nieuwe kabinet wil inzetten op groene groei, brede welvaart en innovatie. Maar concrete stappen om dit te bereiken ontbreken en zijn in de budgetten nauwelijks zichtbaar, stellen economen.
Reportage
Rijden op zonlicht
Doorstart van Lightyear: de techniek achter rijden op zonlicht blijft aantrekkelijk
Ooit was automaker Lightyear de bekendste start-up van het land – tot het bedrijf failliet ging. Maar de technologie die het ontwikkelde, blijft aantrekkelijk. De doorstarters rekenen op grote contracten.
Interview
Petra Hielkema
‘Hoe ga je als samenleving de kosten dragen van klimaatschade?’
De schade door klimaatverandering groeit hard. De voorzitter van de Europese verzekeringstoezichthouder constateert dat nu pas het gesprek op gang komt over wie dat gaat betalen. „Als een verzekeraar het niet dekt, komt de rekening bij consumenten en vervolgens bij de overheid terecht.”
Podcast
De inflatie in Nederland wil maar niet dalen. Wat is er aan de hand?
Hebben bedrijven de afgelopen jaren onredelijk geprofiteerd van de stijgende prijzen? En moeten onze lonen niet omhoog?
Adviesraad migratie
Maximum aan aantal arbeidsmigranten met oog op samenleving als geheel, stelt advies. 'Te lang stonden werkgeversbelangen voorop'
Kijk wat een arbeidsmigrant bijdraagt aan de brede welvaart in Nederland, niet alleen naar hoe die bedrijven aan meer winst helpt, maant de Adviesraad Migratie in een nieuw rapport.
Interview
Omkopingszaak
Na zes jaar werd vastgoedondernemer Rudy Stroink vrijgesproken. ‘Ik denk nu vooral: wat een stelletje domoren’
In 2015 werd Rudy Stroink, de ‘Mr. Clean’ van de vastgoedsector, opgepakt. Drie jaar later volgde een veroordeling, waarop hij en zijn vrouw Saskia alles kwijtraakten. Deze zomer was er vrijspraak. „We hebben nu pas door hoe deze zaak ons leven bepaalde.”
Reportage
Guinee
Het ijzererts gaat naar China, maar wat krijgt Guinee ervoor terug?
Na drie decennia van vertraging is exploitatie van ’s werelds grootste voorraad ijzererts nabij. In de buurt van Conakry wordt een nieuwe haven en spoorlijnen aangelegd. Maar wie profiteert straks van de nieuwe mijn?
Reconstructie
Toeslagenschandaal
Ruzies met Financiën, toch kreeg Laurentien een miljoenenklus
De stichting (Gelijk)waardig Herstel, van de vorige week teruggetreden prinses Laurentien, gaat duizenden gedupeerden in het Toeslagenschandaal helpen met compensatie. De samenwerking tussen de prinses en de overheid kende een roerige aanloop.
Reportage
Chipindustrie
Eigenlijk wilde chipgigant TSMC ‘nee’ zeggen tegen een nieuwe fabriek in Europa
In Dresden bouwt het Taiwanese TSMC een halfgeleiderfabriek van 10 miljard euro. De grootste chipmaker ter wereld stond niet te springen om ook in Europa chips te gaan produceren, maar kon geen ‘nee’ zeggen tegen de geopolitieke druk en miljardensubsidies. Zo viert Duitsland de komst van ‘ESMC’.
Reportage
Autostad
China gokte goed op elektrisch rijden – en het Westen verzet zich daar tegen
In het Chinese Hefei rolt elke minuut een elektrische auto van de band. In eigen land worden ze goed verkocht, daarbuiten ook. Drukken EU- importheffingen straks de „oneerlijke concurrentie”?
Interview
Simone Huis in ‘t Veld
Vertrekkend topvrouw Euronext Amsterdam: ‘Wij concurreren met New York, niet met Milaan of Parijs’
Simone Huis in ‘t Veld neemt na vijf jaar afscheid als hoogste baas van de Amsterdamse beurs en bestuurslid van Euronext. „Voor ons vestigingsklimaat is voorspelbaarheid nodig.”
Reportage
Zaanse mayonaise
Van onderin het schap naar marktleider: hoe Zaanse mayonaise groot werd
Zaanse mayonaise, bekend van de karakteristieke knijptube, is het grootste mayomerk van Nederland. Hoe heeft een klein bedrijf uit Wormerveer het gewonnen van de multinationals? „We moesten leren shinen.”
Reportage
Zelfrijdende auto’s
In San Francisco stap je nu in een zelfrijdende taxi: ‘Ze zijn voorspelbaarder dan een automobilist die continu op zijn telefoon kijkt’
In San Francisco kan sinds een aantal weken iedereen in een zelfrijdende taxi stappen. Gaat de auto die zichzelf bestuurt nu eindelijk doorbreken? „Ja, over vijftig jaar.”
Conjunctuur
Gaat het weer goed met de economie?
Menig bedrijf presenteerde onlangs gunstige halfjaarcijfers. Gaat het dus goed met de economie? Vijf trends.
Reportage
Hergebruik
Niemand zit nog te wachten op tweedehands textiel uit Nederland
Inzamelaars en sorteerders van gebruikte kleding draaien verlies. Andere landen hoeven geen Nederlandse tweedehandsjes meer. Bij het sorteercentrum in Assen liggen de balen textiel torenhoog opgestapeld. „Er is gewoon niemand die het wil hebben.”