Luuk van Middelaar is historicus en politiek filosoof. Hij schrijft een column over Europa en geopolitiek.
De drempel van het nieuwe jaar geeft politieke leiders de unieke gelegenheid om voor hun nationaal gehoor verleden, heden en toekomst te verbinden. Dan brengen ze méér dan een zakelijke terug- en vooruitblik, maar bieden ze een betekenisvolle plek in de historische tijd.
Europese beloftes om meer Amerikaanse wapens en gas te kopen vielen bij Donald Trump in goede aarde. Toch kan dit moment van kalme welwillendheid bedriegen. Hoop is een slechte raadgever.
Natuurlijk weten we het pas over tien of twintig jaar zeker. Toch heerst nu het gevoel dat de verkiezingswinnaar een breuklijn betekent voor Amerika’s zelfbeeld en rol in de wereld, schrijft Luuk van Middelaar.
Luuk van Middelaar
Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu doet in Gaza wat hij wil en Joe Biden, in theorie de machtigste man ter wereld, laat het gebeuren.
Na de 5G-netwerken van Huawei, de halfgeleidermachines van ASML en andere hightech-troeven komt nu de gewone personenauto het toneel oprijden als brandpunt in de Amerikaans-Chinese strategische rivaliteit.
Is de keuze dit doen of sterven?”, vroeg een journalist aan Mario Draghi bij de presentatie van diens grote economische strategie voor Europa. Nee, zei de oud-premier van Italië, „maar het is of dit of een trage doodsstrijd”. Het is niet het eerste rapport dat politici en beleidsmakers in Europa een schop onder de kont wil geven, maar wel het beste sinds tijden.
De Amerikaanse democratie balde haar enorme vermogen tot politieke vernieuwing dit jaar samen in één adembenemende zomer.
Het is niet verwonderlijk dat een besluit over Europa’s rolbezetting voor de komende vijf jaar niet in één keer lukt. Fascinerend is vooral hoe zulke benoemingsprocessen soms iets zichtbaar maken wat normaal onzichtbaar blijft.
De kiezers hebben gesproken, maar wat hebben ze gezegd? Waar deze duiding na een stembusgang in Nederland al lastig is, dan zeker in de Europese Unie.
Twee forse tikken kreeg Israël vorige week uitgedeeld van internationale hoven in Den Haag. De zaken zijn zeer geladen.
Mocht dezer dagen een regeerakkoord op hoofdlijnen rondkomen, dan schakelt het hele Haagse spel door naar de wie-vraag. Welke ministers komen er?
Emmanuel Macron hield vorige week een opvallend lange toespraak, die volgens Luuk van Middelaar onderbelicht is gebleven. De president redeneert: de wereld is nog sneller in Europa’s nadeel veranderd dan hij in 2017 vreesde. De mondiale spelregels zijn fundamenteel gewijzigd.
Wat maakt Donald Trump tot zo’n fenomenale politieke kracht? In de kern is het dit: hij heeft zijn publiek in de ban. Zijn aanhangers gelóven in hem.
Zoals de Duitse en Geallieerde legers in de Tweede Wereldoorlog elkaars kolenmijnen bombardeerden, zo ook hebben Rusland en Oekraïne het vandaag op alle vormen van elkaars energie-infrastructuur gemunt.
Toch een doorbraak in de Haagse formatie. Het rechtse kwartet PVV, VVD, NSC, BBB blijft bijeen, dankzij het gebod: Wilders geen premier, dan geen van ons premier.
Een chaotische week stemt niet gerust over Europa’s vermogen zich zonder de VS tegen Rusland te verweren. Het begon met de beste bedoelingen.
Twee jaar na de Russische invasie ligt de uitkomst open. Op het mirakelstuk van Oekraïnes weerstand volgde een ademloos heen-en-weer.
Je kunt een keer mistasten, maar als de vergissing steeds dezelfde kant opgaat, moet je terug naar je modellen.
De Republikeinse nominatie heeft hij na een verpletterende zege in Iowa, gevolgd door de aftocht van zijn grootste partijrivaal, al bijna op zak.
Na een periode aan de macht kun je nog lang gezag en invloed doen gelden, zo leren Jacques Delors en Henry Kissinger, beiden eind 2023 overleden.
De sfeer over Oekraïne is de afgelopen maanden snel veranderd. Het vastlopende front doet twijfelen aan voortzetting van de grote financiële en militaire steun.
„Vanaf 2017 waren weinig West-Europese leiders zo succesvol bij het kalmeren van Trump als Rutte”, schrijft Luuk van Middelaar. „Mensenmanager Rutte, de juiste man op de juiste plek voor de NAVO. Maar of het ook het juiste moment wordt, hangt toch van het Binnenhof af.”
Geert Wilders aan de macht. Na de rampzalige verkiezingsuitslag van 22 november wennen Haagse media en politiek verbazingwekkend snel aan de gedachte van een radicaal-rechtse…
Het is verleidelijk te roepen dat het in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen te weinig over het buitenland gaat.
Na drie weken oorlog in het Midden-Oosten is Hamas de winnaar. Onder vuur van het Israëlische leger, maar machtiger dan ooit.
Is de Brusselse aanslag een geïsoleerd incident, of een vroeg teken van wat op ons afkomt vanwege de gebeurtenissen in Gaza? De afschuwelijke oorlog tussen Hamas en Israël riskeert terreur naar Europa te brengen, schrijft columnist Luuk Middelaar.
Al te licht vergeten we in West-Europa hoe uiteenlopend de verhouding tot Rusland is in Oost-Europa. Het is niet zo: allemaal geleden onder de communisten, dus als één blok anti-Moskou.
Elke verdronkene op de Middellandse Zee is er een te veel. Het aantal oversteken van smokkelboten naar Europa’s kusten daalde sinds de vluchtelingencrisis van 2015-16, onder…