Ga direct naar inhoud
Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
E-book
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Abonneren
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Puzzels
Mijn NRC
Terug
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Masterclasses
Onderwerpen
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Al abonnee?
Inloggen
Economie
Economieblog
Meer faillissementen, minder zzp’ers
Welkom in dit liveblog van maandag 13 januari! De economieredactie van NRC houdt je hier vandaag op de hoogte van het belangrijkste economische en financiële nieuws.
Voordelen
Het afbouwen van fossiele subsidies blijkt in Europa inmiddels een 'zeer gevoelige kwestie'
De actiegroep Extinction Rebellion wist de aandacht te vestigen op fossiele subsidies. Hoe staat het met de plannen om ze af te schaffen?
Financiële onrust
De rente stijgt, het pond daalt en de onrust groeit in het VK
Het vertrouwen in de Britse regering om de financiële onrust weg te nemen is tanende. Die probeert de zorgen te relativeren.
Reportage
Spoorwegen VK
In het land waar de locomotief is uitgevonden is het spoor notoir onbetrouwbaar
De Labour-regering gaat de Britse spoorwegen opnieuw nationaliseren, want de dienstregeling is onbetrouwbaar en tarieven zijn absurd hoog. Hoewel in het Verenigd Koninkrijk een zweem van historische trots hangt rond de spoorwegen, klagen evengoed veel Britten maar wat graag over vertragingen en uitval.
Woningmarkt
NVM: Flinke toename aantal verkochte woningen in laatste drie maanden en signalen van matiging op uitbundige markt
In het vierde kwartaal van 2024 werden ruim 43.000 huizen verkocht, een stijging van ruim 19 procent ten opzichte van een jaar eerder. De huizenprijzen blijven stijgen, zij het minder hard.
Doggersbank
Natuurorganisaties klagen staat aan vanwege bescherming natuurgebied op Noordzee: ‘Het is alsof er bulldozers over de Veluwe mogen rijden’
Natuurorganisaties klagen de staat aan vanwege sleepnetvisserij op de Doggersbank, een Natura 2000-gebied in de Noordzee.
Reorganisatie
Galapagos verlost zich met afsplitsing van Amerikaanse concurrent
Het Nederlands-Belgisch biotechbedrijf kampt al jaren met slechte resultaten. Een opsplitsing in twee bedrijven moet uitkomst bieden.
8 vragen
|
Sociale Media
Na X doet ook Meta factcheckers en moderatoren in de ban. Een goed alternatief komt er niet voor in de plaats
Meta-baas Mark Zuckerberg gooit het roer om. Hij wil bij aanstaand president Trump in de gratie komen en kondigde dinsdag aan te stoppen met factcheckers en moderatoren, in navolging van X-baas Elon Musk. Wat betekent het dat Meta die werkwijze van X overneemt?
Ontbossing
West-Papoea vreest enorm landbouwplan uit Jakarta
De Indonesische president Prabowo wil van Indonesië een belangrijke voedselproducent maken. Voor de aanleg van mega-akkers laat hij miljoenen hectares ontbossen.
Interview
René van Vlerken
|
directeur Amsterdamse beurs
‘Willen we een Europese kapitaalmarkt? Dan moeten we eerst in Amsterdam aan de slag’
Euronext Amsterdam trekt vooral nieuwe buitenlandse bedrijven. Niet erg, zegt topman René van Vlerken, maar als de beurs wil bijdragen aan de Europese kapitaalmarkt, moeten ook kleinere, Nederlandse bedrijven de weg naar de beurs vinden.
Verdenking
Cryptohandelaar aangehouden nadat hij honderdduizenden euro inleg en winsten van beleggers verspeelde
Een Twentse cryptohandelaar die ruim driehonderd beleggers benadeelde is opgepakt en verdenking van oplichting en verduistering. Een stichting van gedupeerden had daarvoor een dossier overhandigd aan de politie.
Reportage
Rood, wit, (blauw?)
Nederwijn wordt steeds beter, maar vooral Nederlandse drinkers laten het afweten
Door klimaatverandering én nieuwe druivensoorten die minder gevoelig zijn voor schimmels stijgt het aantal Nederlandse wijnboeren snel. Waar lopen zij tegenaan?
Landbouw
Coöperaties die zelf grond kopen voor duurzame landbouw. ‘Ze zijn een aanjager’
Zelf grond aankopen voor duurzame landbouw – is dat de manier om de agrarische sector te veranderen? Volgens verschillende coöperaties en initiatieven die het heft in eigen hand nemen, wel. „De overheid doet niks, of weinig.”
Privacy
Een moderne auto verzamelt tal van persoonlijke gegevens – en die zijn niet altijd veilig
Door een groot datalek bij Volkswagen stond zeer privacygevoelige informatie online van honderdduizenden autobezitters. Welke data verzamelen autobouwers en wat kun je als autorijder doen?
Energie
Hoge gasprijzen en slinkende reserves: wat betekent dit voor consumenten en bedrijven?
Dat er sinds 1 januari geen Russisch gas meer via Oekraïense pijpleidingen naar Europa gaat, zorgde afgelopen week voor een prijspiek. Er speelt meer op de instabiele gasmarkt.
Economieblog
Nippon Steel en US Steel naar rechter om toch te kunnen fuseren
Het Japanse staalbedrijf Nippon Steel en zijn Amerikaanse branchegenoot US Steel stappen naar de rechter om alsnog te kunnen fuseren. Dat hebben beide staalbedrijven maandag aangekondigd.
Naslagwerk
De stichting achter het idealistische Wikipedia nam een commerciële afslag. Dat levert voorlopig meer kritiek op dan geld
Het gaat Wikipedia financieel voor de wind dankzij donaties. Toch ontplooit de Wikimedia Foundation, de stichting achter de online encyclopedie, ook commerciële activiteiten. Dat levert voorlopig meer kritiek op dan geld.
Spoorwegen
Als het spoor ziek is, zie je bij Zwolle de meeste symptomen
Ook in 2025 wacht het spoor in Nederland een jaar vol ontwrichtend maar noodzakelijk onderhoud. Wie wil weten hoe het gaat met het nationale spoor, neme de trein naar Zwolle.
Reportage
Speciale reizen
Een kleine groep vakantiegangers werpt zich op de gespecialiseerde reizen en zoekt naar het onaangeraakte in de wereld
Mensen die snakken naar iets anders dan de doorsnee zonvakantie oriënteren zich op de Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen. Niet alles is voor iedereen. „Waar we de meeste vragen over krijgen? Tja, de gorilla’s, natuurlijk.”
Genen en welvaart
Ongelijkheid zit in onze genen, zegt deze econoom
Kinderen van welvarende ouders zijn zelf vaak ook welvarend. Komt dat door de genen of door de omgeving? Dat is een vals onderscheid, zegt econoom Sjoerd van Alten.
Duurzaamheid
Eerst heel lang traag, dan ineens supersnel: zo werkt het vaak met kantelpunten. Kan dat ook met de klimaattransitie?
Volgens een nieuw rapport van Triodos is er groeiend draagvlak voor grote transities. „Een significante minderheid – vaak rond de 25 procent – kan al voldoende zijn voor een normverschuiving.”
Necrologie
Karel Vuursteen (1941-2024)
|
topman Heineken
Met bulderlach en humor wist Karel Vuursteen ook Freddy Heineken voor zich te winnen
Hij was een buitenstaander die de leiding kreeg bij bierbrouwer Heineken. Voor de beoogde buitenlandse groei moest Karel Vuursteen nog steeds bij de oude baas op de thee.
Elektrische bussen
Noodlijdend Ebusco snijdt in personeelsbestand
De bouwer van elektrische bussen zit in de financiële problemen en schrapt bijna een vijfde van de banen. Een aandeelhouder werd berispt vanwege marktmanipulatie.
Technologie
Onderzoekers kiezen voor een alternatieve cloud: ‘Ik wil zelf kunnen kiezen met wie ik mijn bestanden deel’
Onderzoekers van vijf universiteiten gaan experimenteren. Ze willen hun onlinesamenwerking onafhankelijk van de grote techbedrijven regelen en stappen over op een opensourcesysteem. „IT moet mij helpen, niet dwingen.”
Interview
Reijer Passchier
|
hoogleraar digitalisering
‘De democratische staat wordt op feodale wijze onderworpen door Big Tech’
Er is nu geen sprake van kapitalisme, zegt de Leidse jurist Reijer Passchier, maar van feodalisme. De macht van grote techbedrijven overvleugelt de soevereiniteit van de staat.
Rubriek
ECONOMIE & RECHT
Moet de Nederlandse zorgverzekeraar de kankerbehandeling in de VS vergoeden?
Een Amsterdamse man wordt in 2018 in Miami behandeld voor een vorm van lymfeklierkanker. Volgens zorgverzekeraar Avéro Achmea valt de behandeling buiten het basispakket.
Het beursjaar in vier grafieken
Beursjaar 2024 was een achtbaanrit met een duidelijke winnaar
Op de beurzen wereldwijd was 2024 als een rit in een achtbaan. Een tocht langs de VIX, S&P, AEX, DAX en de bitcoinprijs.
CBS-cijfers
In 2024 grootste stijging cao-lonen in ruim veertig jaar tijd
Met een gemiddelde stijging van 6,6 procent groeiden de cao-lonen dit jaar nog harder dan in 2023, toen er ook al een plus van 6,1 procent was.
Voedselbos
De 14.000 geplante bomen zijn slechts een eerste stap naar het voedselbos
Het was een topjaar voor de Jonge Voedselbosboeren. De eerste stappen op weg naar een grootschalig en divers voedselbos zijn gezet. „Verandering in de landbouw moet van onze generatie komen.”
Hergebruik
Na zeven faillissementen in één sector, in één jaar, in één land rijst de vraag: bestaat er nog wel plasticrecycling in Nederland?
Het bedrijf Blue Cycle uit Heerenveen is failliet, het zevende faillissement binnen plasticrecycling. De sector wil hulp van PVV-staatssecretaris Chris Jansen, maar ook hij is zoekende.
Reportage
Vuurwerkverkoop
‘115 euro is best een prijs voor twee minuten’: afsteekverbod of niet, in Alkmaar wordt goed verkocht
Voor het eerst is het afsteken van vuurwerk in Alkmaar tijdens Oud en Nieuw niet toegestaan. Maar niet iedereen laat zich daardoor weerhouden. „Het is gewoon traditie.”
Reconstructie
Accell
Hoe fietsfabrikant Accell aan de rand van de afgrond belandde door het debacle met Babboe-bakfietsen, én wist te ontsnappen
In coronatijd beleeft fietsfabrikant Accell topjaren. Maar de markt stort in en daar komen de Babboe-bakfietsen met gebreken nog overheen. De ondergang dreigt, met grote verliezen voor de private-equityfirma KKR en het Nederlandse fonds Teslin. Reconstructie van een redding.
Necrologie
Osamu Suzuki (1930-2024)
Suzuki leefde als het imago van ‘zijn’ auto’s: zuinig en degelijk
Ruim vier decennia stond Osamu Suzuki aan het roer van het Japanse automerk, dat onder zijn leiding de top van auto- en motorfabrikanten bereikte. Hoewel het merk niet met zijn tijd lijkt te zijn meegegaan, domineert Suzuki nog altijd de automarkt in India.
Start-ups
Zorgen over innovatie: Nederlandse start-ups hebben te weinig toegang tot durfkapitaal
Financiering binnenhalen is vaak een probleem voor Nederlandse start-ups. Daardoor blijven er kansen liggen op het gebied van innovatie, zeggen experts en start-upondernemers. Ligt de oplossing bij overheidspotjes of bij de pensioenfondsen?
Rubriek
Ben Tiggelaar
Ga het komend jaar niet in met grote voornemens, maar probeer iedere week iets kleins te doen
Deze jaarwisseling heb ik eigenlijk geen zin in grote voornemens. Komend jaar onderneem ik liever elke week iets kleins om mijn leven een beetje op de rails te houden.
Groene transitie
China bewijst opnieuw koploper te zijn in de energietransitie
De verkoop van elektrische auto’s stijgt snel in China. Wat betekent dit voor de klimaattransitie in de wereld en in het land zelf?
Managementboek
Veel bedrijven gebruiken al jaren het boek ‘Omringd door idioten’. Is dat terecht?
Het boek 'Omringd door idioten' is een aanhoudend succes, ondanks kritiek van wetenschappers. Lezers blijven aangeven dat ze er baat bij hebben.
Supermarkt
Spar zou in Iran zijn gebruikt om sancties te omzeilen. Wat doet een Nederlandse supermarktketen daar eigenlijk?
Supermarktketen Spar kwam deze week in opspraak omdat via Iraanse filialen westerse sancties omzeild zouden zijn. Een klokkenluider bracht de zaak naar buiten.
Profiel
Doorstart
Oud-topman Roland Palmer werd ontslagen, maar krijgt nu Blokker in handen. Wie is hij?
De telg uit de Blokkerfamilie moet de keten toekomstbestendig maken. Eerder stuitte zijn vernieuwingsdrang op weerstand.
Profiel
Éric Lombard
|
minister van Financiën Frankrijk
Bankier ‘van links’ moet politiek rumoerig Frankrijk een begroting gaan geven
De nieuwe Franse minister van Economische Zaken en Financiën heeft een carrière die vaker voorkomt in de Franse politiek: hij bewoog heen en weer tussen de financiële sector en de politiek.
Rubriek
Als het maar beweegt
Wordt 3 procent inflatie het ‘nieuwe normaal’?
De hoge invoertarieven die aanstaand president Trump voornemens is, kunnen zorgen voor hogere inflatie. In de VS maar, als Europa terugslaat, ook hier. En in Nederland waren de inflatievooruitzichten al niet al te best.
Europa
Hoe Europa concurrerender kan worden zonder naar de ratsmodee te gaan
Het Draghirapport kan zonder twijfel het rapport van het jaar genoemd worden, vermoedelijk van het decennium. De Italiaan luidde de noodklok dat de Europese welvaart verloren gaat als de concurrentieslag met de VS en China niet serieus wordt genomen. Maar zijn de voorstellen van Draghi voldoende om van Europa het meest duurzame en sociale continent te maken?
Kernenergie
Bouw twee nieuwe kerncentrales loopt vertraging op
Het vorige kabinet had Borssele als voorkeurslocatie aangewezen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Nu het ook andere locaties moet onderzoeken, loopt de bouw een vertraging op van onbekende duur.
Feestdagen
Hoe is het om te werken met Kerstmis? ‘De druk is hoog, de gasten moeten een perfecte avond hebben’
Hoewel veel mensen vrij zijn tijdens Kerst, zijn er sectoren waarin het werk gewoon doorgaat, zoals de zorg en de horeca. Hoe is het om aan de slag te zijn als een groot deel van Nederland aan de kerstdis zit? „Toen ik weer thuis was, waren de gourmetpannetjes al afgewassen.”
Auto-industrie
Kerstakkoord bij Volkswagen: zowel vakbond als VW-directie claimt de overwinning
VW in Duitsland schrapt 35.000 banen. Ook brengt het bedrijf de productie fors terug. De directie is blij dat wordt gesneden in de kosten. De vakbond zegt dat een ‘kaalslag’ is afgewend omdat er geen grote fabriek moet sluiten.
Gasleveranties Qatar
Qatar dreigt gasleveranties aan Europa te stoppen. Wat speelt er?
Qatar dreigt met het stopzetten van de gasleveranties aan Europa als reactie op een nieuwe EU-wet op verantwoord ondernemen. Hoe kwetsbaar is Europa?
Economieblog
Merk Blokker is verkocht, onduidelijkheid over filialen en medewerkers
De curatoren van Blokker hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van het merk Blokker en de webwinkel Blokker.nl. Dit blijkt uit een persbericht van het bedrijf. Verder in dit blog: Privacywaakhond trekt aan de bel over data die naar AFM moeten gaan.
Digitale veiligheid
In de haast de macht van ‘Big Tech’ te verkleinen en burgers te beschermen, maakt Brussel grote fouten, zeggen experts
In de ontwikkeling van de Europese digitale identiteit maakt Brussel grote ontwerpfouten, waarschuwen experts. „Als het technologisch goed gebeurt, kan Europa een voorloper worden met private en veilige identificatiemechanismen.”
Dilemma's op de werkvloer
Een vegetariër maak je niet blij met pasteitjes, een afgekickte alcoholist niet met een bierpakket: met een kerstpakket is een uitglijder gauw gemaakt
Het traditionele eindejaarsbedankje is voor werknemers een blijk van waardering. Maar de eisen worden steeds hoger, en werkgevers moeten steeds meer hun best doen om al het personeel tevreden te stellen.
Herprivatisering
De Kamer wil de Volksbank in staatshanden houden. Kan dat wel?
De Tweede Kamer wil dat de Volksbank een staatsbank blijft. De vraag is of dat kan: is niet al toegezegd de bank te herprivatiseren?
Besparingsplannen
Akkoord bij Volkswagen: 35.000 banen weg tot 2030, grote fabriekssluitingen blijven uit
De machtige ondernemingsraad en de directie van VW lagen al maanden met elkaar overhoop over hoe het bedrijf kosten moest gaan besparen.
Economische weerbaarheid
Hoe kunnen bedrijven zich voorbereiden op zoiets groots en onvoorspelbaars als oorlog?
Ook het bedrijfsleven moet zich van NAVO-topman Mark Rutte voorbereiden op een mogelijke oorlog. Maar hoe kunnen ondernemers en bestuurders concrete stappen zetten voor betere weerbaarheid?
Treinverkeer
De nieuwe dienstregeling van NS lost de oude problemen niet op
De nieuwe dienstregeling van NS levert weinig nieuwe klachten op. Het zijn vooral de bekende problemen op het spoor – kapotte treinen, vertragingen – waar reizigers zich druk over blijven maken.
Sportmerk
Deze drie schoenen laten zien hoe Nike ‘uncool’ werd
Nike kampt met teruglopende populariteit, terwijl rivaal Adidas juist in de lift zit. Waar ging het mis bij Nike?
Economieblog
Curatoren Blokker praten nog met 'meerdere' mogelijke kandidaten over een doorstart
De curatoren van huishoudwinkelketen Blokker hebben de hoop op een doorstart nog niet verloren, blijkt uit de publicatie van het eerste faillissementsverslag.
Huurwoningmarkt
Huurders bezorgd over toegestane huurverhoging: ‘Twee forse stijgingen achter elkaar hakken er echt in’
De huren mogen in 2025 flink worden verhoogd. Huurders en belangenverenigingen maken zich zorgen over de mogelijke stijgingen. „Voor veel huurders voelt het onrechtvaardig.”
Mondkapjesdeal
Bezwaar van de hand gewezen: Van Lienden en compagnons worden vervolgd voor oplichting in mondkapjeszaak
De rechter heeft het bezwaar van Sywert van Lienden en zijn twee zakenpartners van tafel geveegd. Het drietal wilde dat de verdenking van oplichting in de mondkapjeszaak geschrapt zou worden.
Satellietnetwerk
Europa steekt ruim 10 miljard in zijn eigen satellietnetwerk
Afhankelijk zijn van de satellieten van Elon Musk? Europa moet er niet aan denken. De EU gaat bouwen aan een eigen netwerk dat in 2030 operationeel moet zijn.
Pesticiden
Een nieuwe route naar pesticidenreductie: de gemeente kan ingrijpen
Kunnen gemeenten iets doen tegen gebruik van toegelaten bestrijdingsmiddelen? Milieuorganisaties zien volop mogelijkheden. Hoop voor de burger die vlak bij akkers woont.
Economieblog
Volgend jaar weer 130 kilometer per uur op drie stukken snelweg
Het gaat om de A7-Afsluitdijk, tussen Stevinsluizen en Lorentzsluizen, de A7 tussen Winschoten en de grens met Duitsland en de A6 tussen Lelystad-Noord en de Ketelbrug.
Vergroening industrie
Eerste afspraak tussen regering en industrie: Nobian krijgt 185 miljoen euro voor verduurzaming
Het chemische bedrijf krijgt als eerste grote uitstoter steun van het kabinet om zijn uitstoot voor 2030 sterk te verminderen.
Auto-industrie
Autobouwer Stellantis belooft Italiaanse productie nieuw leven in te blazen
Na het abrupte ontslag van ceo Carlos Tavares is de relatie tussen autobouwer Stellantis en de Italiaanse overheid in korte tijd flink verbeterd. Stellantis belooft in Italië geen fabrieken te sluiten en er ook nieuwe hybride modellen te produceren.
Zonnepanelen
Dit betekent afschaffing van de salderingsregeling voor consumenten (en voor de energietransitie)
De Eerste Kamer heeft definitief een einde gemaakt aan de salderingsregeling voor zonnepanelen. Wat zijn de gevolgen?
Socialemediaverbod
Onder de 15 jaar géén social media. Kan dat? En heeft dat zin?
Kamerleden willen sociale media voor kinderen tot vijftien jaar verbieden, net als in Australië. Zes vragen en antwoorden over of en hoe dit zou kunnen werken.
Schijnzelfstandigheid
Werkgevers voeren charmeoffensief om ‘schijnzelfstandige’ te verleiden in dienst te komen
De Belastingdienst gaat per 1 januari constructies aanpakken waarbij zzp’ers werk doen dat wettelijk moet gebeuren door iemand in loondienst. Hoe bereiden verschillende branches zich voor? „Je moet wel laten zien dat je ermee aan de slag bent.”
Boodschappen
Verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot boekt jaar na faillissement voor het eerst winst
Eind vorig jaar ging Pieter Pot nog failliet. Nu zegt de online supermarkt, die zijn producten in herbruikbare verpakkingen verkoopt, voor het eerst een bescheiden winst te maken.
Huurverhogingen
Huren mogen volgend jaar tot bijna 8 procent omhoog
Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening meldt dinsdag dat de middenhuur volgend jaar met maximaal 7,7 procent omhoog mag en de huren in de vrije sector met maximaal 4,1 procent.
Kooksfabrieken
Rechtbank: boetes voor Tata Steel niet helder onderbouwd
Moet Tata Steel in Velsen kwalijke uitstoot bij de productie van kooks vermijden of voorkomen? Over dit subtiele verschil procedeerden de lokale milieudienst en het staalconcern.
Interview
Stephanie Hottenhuis
KPMG-topvrouw na jarenlange examenfraude: ‘Als je leert dat het niet om vijf maar dertig mensen gaat, denk je: hell, hoe kan dit?’
Voor examenfraude door accountants kreeg KPMG dit jaar een historisch hoge boete van 25 miljoen dollar. Topvrouw Stephanie Hottenhuis blikt in gesprek met NRC terug op de affaire. „We kwamen in een bizarre werkelijkheid terecht.”
Afval
Het plasticrecyclingbedrijf van Eline Stiphout is failliet, het zesde dat dit jaar omvalt
Recycling heeft de toekomst, hoorde Eline Stiphout (37) op haar opleiding. Op haar 26ste kocht ze een shreddermachine voor 60.000 euro en ging aan de slag. Tot de markt inzakte. Vrijdag werd het faillissement uitgesproken door de rechtbank in Maastricht.
(On)gezond voedsel
Supermarkten beboeten voor te veel ongezond voedsel, kan dat wel?
Beloon supermarkten die veel gezond voedsel verkopen en geef een boete als ze achterblijven. Dit adviseert de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Maar er staan veel wetten en bezwaren in de weg van een dergelijk systeem.
Naamsverandering
Volksbank kiest voor ASN als merknaam, bekend als de duurzame bank
De Volksbank kiest voor het duurzame ASN als enige merknaam. De Tweede Kamer wil de staatsbank vooral inzetten om fysieke locaties te bieden waar burgers hun bankzaken kunnen regelen.
Kernenergie
Kleine kerncentrales in Nederland? ‘Ze komen er’
Naast grote kerncentrales bestaan er ook kleine varianten, die sneller én op veel meer plekken zouden kunnen worden neergezet. In het Westen staan ze nog niet, maar de lobby trekt er hard aan. „Een stel Amerikaanse cowboys.”
Interview
Steven van Eijck
|
Kwartiermaker
‘Het kabinet staat niet te trappelen om de circulaire economie vorm te geven’
Het vorige kabinet benoemde hem om onder het huidige kabinet de circulaire economie aan te jagen. Maar die vertoont meer tekenen van instorting dan vooruitgang. Kwartiermaker Steven van Eijck over groene doelen in een moeilijke markt, met een grijs kabinet. „Ik zit werkelijk iedereen op z’n huid.”
Analyse
Zelfrijdende auto
De ene na de andere concurrent haakt af. Wint Tesla de race om de robottaxi?
Terwijl GM stopt met geldverslindende robottaxi’s, toont Tesla Nederland een prototype van de Cybercab, een auto zonder stuur.
Reportage
Lelystad Airport
‘Als er om de haverklap straaljagers overvliegen, word je knettergek’
Als het aan Defensie ligt, wordt Lelystad Airport een nieuwe basis voor de F35. „Liever hier dan in Amsterdam.”